La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Un equip de 200 mossens comenta l'Evangeli del dia

Veure altres dies:

Dia litúrgic: 28 de Juny: Sant Ireneu de Lió, bisbe i màrtir

Text de l'Evangeli (Jn 17,20-26): En aquell temps, Jesús va alçar els ulls al cel i digué: «Pare sant, no prego només per ells, sinó també pels qui creuran en mi gràcies a la seva paraula. Que tots siguin u, com tu, Pare, estàs en mi i jo en tu. Que també ells estiguin en nosaltres, perquè el món cregui que tu m'has enviat (...)».

Sant Ireneu de Lió, bisbe i màrtir (135/140 - 202/203)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI)
(Città del Vaticano, Vaticà)

Avui celebrem sant Ireneu de Lió. Nasqué a Esmirna (actual Turquia), on durant la seva joventut va ser alumne del bisbe sant Policarp, el qual al seu torn va ser deixeble de l’apòstol sant Joan. No sabem quan és traslladà des d’Àsia Menor a la Gàl•lia, però el viatge deuria coincidir amb les primeres passes de la comunitat cristiana de Lió: allí, a l’any 17, trobem sant Ireneu en el col•legi dels preveres.

Sant Ireneu és abans de res un home de fe i un pastor. Té la prudència, la riquesa de doctrina i el zel missioner del bon pastor. Com a escriptor, cerca dues finalitats: defensar la veritable doctrina dels assalts dels heretges i exposar amb claredat les veritats de la fe. A aquestes dues finalitats responen exactament les dues obres que ens resten d’ell: els cinc llibres “Contra les heretgies” i “L’exposició de la predicació apostòlica”, que hom pot considerar també com el més antic “catecisme de la doctrina cristiana”. En definitiva, sant Ireneu és el camió de la lluita contra les heretgies.

—Però la seva obra va molt més enllà de la confutació de l’heretgia. En efecte, es pot dir que es presenta com el primer gran teòleg de l’Església, el qui creà la teologia sistemàtica.