La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

23 de juliol: Santa Brígida, religiosa, patrona d'Europa
Podcast Descarregar
1ª Lectura (Ga 2,19-20): Germans, jo, per obra de la Llei, vaig morir pel que fa a la Llei, a fi de viure per a Déu. Estic clavat a la creu juntament amb Crist. La vida que ara visc ja no és la meva; és Crist que viu en mi. La vida que ara visc en aquesta carn, la visc gràcies a la fe en el Fill de Déu, que m'ha estimat i s'ha entregat ell mateix per mi.
Salm responsorial: 33
R/. Beneiré el Senyor en tot moment.
Beneiré el Senyor en tot moment, tindré sempre als llavis la seva lloança. La meva ànima es gloria en el Senyor; se n'alegraran els humils quan ho sentin.

Tots amb mi glorifiqueu el Senyor, exalcem plegats el seu nom. He demanat al Senyor que em guiés; ell m'ha escoltat, res no m'espanta.

Alceu vers ell la mirada. Us omplirà de llum, i no haureu d'abaixar els ulls avergonyits. Quan els pobres invoquen el Senyor, els escolta i els salva del perill.

Acampa l'àngel del Senyor entorn dels seus fidels, per protegir-los. Tasteu, i veureu que n'és, de bo, el Senyor; feliç l'home que s'hi refugia.

Sants del Senyor, venereu-lo; venereu-lo, i no us mancarà res. Els rics s'empobriran, passaran fam, però als qui busquen el Senyor no els faltarà cap bé.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 15,9b.5b): Al·leluia. Manteniu-vos en l'amor que us tinc, diu el Senyor; qui està en mi i jo en ell dóna molt de fruit. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 2,36-38): En aquell temps, hi havia també una profetessa, Anna, filla de Fanuel, de la tribu d'Aser. Era d'edat molt avançada: havia viscut set anys amb el seu marit, però havia quedat viuda, i ara ja tenia vuitanta-quatre anys. Mai no es movia del temple i donava culte a Déu nit i dia amb dejunis i pregàries. Ella, doncs, es va presentar en aquell mateix moment i donava gràcies a Déu i parlava de l'Infant a tots els qui esperaven que Jerusalem seria alliberada.

«Mai no es movia del temple i donava culte a Déu nit i dia amb dejunis i pregàries»

Mn. Joan Ant. MATEO i García (Tremp, Lleida, Espanya)

Avui celebrem la festa de Santa Brígida. Un calorós matí del 23 de juliol del 1373, a Roma, mentre Pere de Alvastra celebrava la Missa en la seva cel·la, Brígida lliurava la seva ànima al seu Senyor tot murmurant «Senyor, a les teves mans encomano el meu esperit», en el moment que el sacerdot elevava l'Hòstia Santa.

Tenia 70 anys i culminava una vida de fidelitat als designis de Déu, de manera semblant a com ho havia fet la profetessa Anna, filla de Fanuel: «Era d'edat molt avançada: havia viscut set anys amb el seu marit, però havia quedat viuda (...). Mai no es movia del temple i donava culte a Déu nit i dia amb dejunis i pregàries» (Lc 2,36-37).

La vida de Santa Brígida és fascinant: filla, esposa, mare de vuit fills, viuda, princesa i consellera de reis, religiosa, fundadora... I, sobretot, esposa estimada de Jesús que li confià secrets celestials i l'endinsà en l'amor revelat en la seva Passió. Sant Joan Pau II l'ha inclòs entre les Patrones d'Europa. Com Anna, Brígida va servir el Senyor en l'estat de casada i viuda. Com Anna, estava pendent del Senyor nit i dia.

Déu se li manifestà i ella acollí amb docilitat el designi diví en la seva vida. Va ser un instrument fidel i va influir molt en la renovació de l'Europa del seu temps. Tot un exemple per a nosaltres avui. També nosaltres esperem que Europa sigui alliberada dels seus esclavatges i refulgeixi la seva sang cristiana. Déu compta amb nosaltres per això. Si som instruments fidels, Ell realitzarà coses grans per mitjà nostre. Escoltem la veu de Déu en el silenci i en la pregària. Fem dejuni de tantes coses supèrflues i vanes. Que la nostra riquesa sigui el Senyor. I no perdem mai la il·lusió d'estimar més Déu i de créixer en la santedat.

«Beneït sigueu, Senyor meu Jesucrist, que amb la vostra sang preciosa i amb la vostra mort sagrada, vau redimir les ànimes i les retornàreu misericordiosament des d'aquest exili a la vida eterna» (Santa Brígida).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «L’home no ha de fer res per adquirir honors o ser lloat pels seus semblants: impulsat per l’amor, ha d’actuar per obtenir una recompensa eterna» (Santa Brígida)

  • «L’amor actiu de santa Brígida a l’Església de Crist i el seu testimoniatge de la creu són un punt de trobada per a tots nosaltres, ara que ens preparem per a creuar el llindar del nou mil·lenni» (Sant Joan Pau II)

  • «Tot fent memòria dels sants, en primer lloc de la santa Mare de Déu, després dels apòstols, dels màrtirs i dels altres sants, en dates fixes de l’any litúrgic, l’Església de la terra manifesta que està unida a la litúrgia celestial (…)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.195)