La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

11 de juliol: Sant Benet, abat, patró d'Europa
Podcast Descarregar
1ª Lectura (Pr 2,1-9): Fill meu, si aculls el que jo et dic i guardes com un tresor tot el que et mano, si escoltes atentament la saviesa i el teu cor és amatent a entendre, si crides la intel·ligència i la invites a venir, si la busques com si fos plata i et deleixes per ella com pels tresors amagats, comprendràs què vol dir venerar el Senyor i trobaràs el coneixement de Déu. Perquè és el Senyor el qui dóna la saviesa; el coneixement i la intel·ligència surten dels seus llavis. Ell reserva per als homes rectes el seu ajut, protegeix els qui porten una vida honrada, guarda els camins dels homes justos i vetlla per les rutes dels seus fidels. Llavors entendràs la bondat i la justícia i encertaràs sempre els bons camins.
Salm responsorial: 33
R/. Beneiré el Senyor en tot moment.
Beneiré el Senyor en tot moment, tindré sempre als llavis la seva lloança. La meva ànima es gloria en el Senyor; se n'alegraran els humils quan ho sentin.

Tots amb mi glorifiqueu el Senyor, exalcem plegats el seu nom. He demanat al Senyor que em guiés; ell m'ha escoltat, res no m'espanta.

Alceu vers ell la mirada. Us omplirà de llum, i no haureu d'abaixar els ulls avergonyits. Quan els pobres invoquen el Senyor, els escolta i els salva del perill.

Acampa l'àngel del Senyor entorn dels seus fidels, per protegir-los. Tasteu, i veureu que n'és, de bo, el Senyor; feliç l'home que s'hi refugia.

Sants del Senyor, venereu-lo; venereu-lo, i no us mancarà res. Els rics s'empobriran, passaran fam, però als qui busquen el Senyor no els faltarà cap bé.
Versicle abans de l'Evangeli (Mt 5,3): Al·leluia. Feliços els pobres en l'esperit: el Regne del cel és per a ells. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 19,27-29): Llavors prenent la paraula Pere, li digué: «Mira que nosaltres ho hem deixat tot i t’hem seguit; què hi haurà, doncs, per a nosaltres?». Jesús els digué: «En veritat us dic que vosaltres, els qui m’heu seguit, en la regeneració, quan s’assegui el Fill de l’home en el tron de la seva glòria, us asseureu també vosaltres en dotze trons per judicar les dotze tribus d’Israel. I tot el qui deixi casa, o germans o germanes, o pare o mare, o fills, o camps a causa del meu nom, en rebrà cent vegades més i posseirà la vida eterna».

© Albada Editorial / evangeli.net

«Nosaltres ho hem deixat tot i t’hem seguit; què hi haurà, doncs, per a nosaltres?»

P. Dom Josep ALEGRE Abat emèrit de Santa Mª de Poblet (Tarragona, Espanya)

Avui, en la festa de sant Benet, la litúrgia de la Paraula ens transmet, amb mots de Jesucrist, l'esperança que ens ha d'inundar quan ho deixem tot per restar amb Ell. «Hi hagué un baró de vida venerable, beneït per gràcia i de nom Benet, dotat des d'infant d'un seny d'ancià. Efectivament, anticipant-se pels seus costums a l'edat, mai no va lliurar el seu esperit als plaers, sinó que, vivint encara en aquesta terra i podent gaudir lliurement dels béns temporals, menyspreà el món amb les seves flors, com si estigués marcit». Així comença sant Gregori el Gran a parlar-nos de la vida de sant Benet. I així comença sant Benet a complir l'evangeli que l'Església ens proposa avui en la seva festa: deixar-ho tot per seguir el Mestre.

Per seguir Jesús, cal que deixem el que és inconsistent i abracem la saviesa veritable, que mou els cors i obre les portes de la immortalitat, saviesa diferent de la d'aquest món, la qual acostuma a tancar i endurir els cors, condemnant-los a l'esterilitat i a la mort, fent així dissortat l'home, puix el seu cor està fet per a viure, per a Déu, i només reposa en les fonts de la vida, en l'abraçada de Déu.

El camí escollit per sant Benet és, per això, la via per a merèixer escoltar les paraules de Jesús: «En la regeneració, quan s’assegui el Fill de l’home en el tron de la seva glòria, us asseureu també vosaltres en dotze trons...» (Mt 19,18). Aquest món nou comença a esbossar-ho el qui assumeix en la seva vida la saviesa del Regne, puix té l'Esperit diví que ho sondeja tot i discerneix els camins de Déu. I així es fa mereixedor de rebre i d'heretar la vida eterna, la qual s'anticipa en aquest món amb el fet de seguir i conèixer el Senyor Jesús, el qual afirma amb tota claredat: «I aquesta és la vida eterna: que et coneguin a tu, l’únic Déu veritable i el qui tu has enviat, Jesucrist» (Jn 17,3). És el que va fer Sant Benet... ¿I tu?

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Qui busca Jesús per Maria, assegura la pau i la serenitat de la seva ànima» (Sant Benet)

  • «Sant Benet no era una interioritat allunyada de la realitat. En la inquietud i en el caos de la seva època, vivia sota la mirada de Déu i precisament així mai va perdre de vista els deures de la vida quotidiana ni l’home amb les seves necessitats concretes» (Benet XVI)

  • «‘Prega i treballa’ (San Benet). ‘Pregueu com si tot depengués de Déu i treballeu com si tot depengués de vosaltres’. Després de fer la nostra feina, l’aliment segueix essent un do del nostre Pare; és bo demanar-l’hi donant-li gràcies (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.834)