Un equip de 200 mossens comenta l'Evangeli del dia
200 mossens comenten l'Evangeli del dia
Contemplar l'Evangeli d'avui
Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)
El Senyor baixà per veure la ciutat i la torre que construïen els homes, i digué: «Tots formen un sol poble i parlen una sola llengua, i aquesta és tot just la primera obra que emprenen. Des d'ara no quedarà fora del seu abast qualsevol dels seus projectes. Baixem-hi a posar confusió en el seu llenguatge, i que ningú no entengui els altres». Així el Senyor els dispersà per tota la terra des d'aquell indret, i abandonaren la construcció de la ciutat. Per això la ciutat porta el nom de Babel: allà el Senyor posà la confusió en el llenguatge de tot el món, i des d'allà el Senyor els dispersà per tota la terra.
Feliç la nació que té el Senyor per Déu, feliç el poble que ell s'ha escollit per heretat. El Senyor guaita des del cel, observant un per un tots els homes.
Des del lloc on ell resideix es fixa en els qui poblen la terra; ell, que ha modelat un per un tots els cors, penetra totes les seves accions.
«Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui la seva creu i que em segueixi»
Mn. Joaquim FONT i Gassol (Igualada, Barcelona, Espanya)Avui l'Evangeli ens parla de dos temes complementaris: la nostra creu de cada dia i el seu fruit, és a dir, la Vida en majúscula, sobrenatural i eterna.
Ens posem drets en escoltar el Sant Evangeli, com a signe de voler seguir els seus ensenyaments. Jesús ens diu que ens neguem a nosaltres mateixos, expressió clara de no seguir «al grat dels capricis» —com esmenta el salm— o d'apartar «les cobejances enganyoses», com diu sant Pau. Prendre la pròpia creu és acceptar les petites mortificacions que cada dia trobem pel camí.
Ens hi pot ajudar la frase que Jesús digué en el sermó sacerdotal al Cenacle: «Jo sóc el cep veritable i el meu Pare és el vinyater. Tota sarment que en mi no dóna fruit el meu Pare la talla, i tota la que dóna fruit la neteja perquè doni més fruit» (Jn 15,1-2). Un vinyater il·lusionat mimant el raïm perquè faci molt grau! Sí, volem seguir el Senyor! Sí, som conscients que el Pare ens vol ajudar per a donar fruit abundós en la nostra vida terrenal i després gaudir-ne en la Vida eterna.
Sant Ignasi guiava sant Francesc Xavier amb les paraules del text d'avui: «De què li aprofita a l'home guanyar tot el món si perd la seva ànima?» (Mc 8,36). Així arribà a ser el patró de les Missions. Amb la mateixa tònica, llegim l'últim cànon del Codi de Dret Canònic (n. 1752): «(...) tenint en compte la salvació de les ànimes, que ha de ser sempre la llei suprema de l'Església». Sant Agustí té la famosa lliçó: «Animam salvasti tuam predestinasti», que l'adagi popular ha traduït així: «Qui la salvació d'una ànima procura ja té la seva segura». La invitació és evident.
Maria, la Mare de la Divina Gràcia, ens dóna la mà per avançar en aquest camí.
Pensaments per a l'Evangeli d'avui
«Jo fins al present sóc un esclau. Mes si aconseguís sofrir el martiri, quedaré llibert de Jesucrist i ressuscitaré lliure en Ell» (Sant Ignasi d’Antioquia)
«La tradició teològica, espiritual i ascètica, des dels temps més antics ha mantingut la necessitat del seguiment del Crist en la passió, no només com a imitació de les seves virtuts, sinó també com a cooperació en la redempció universal» (Sant Joan Pau II)
«La creu és l’únic sacrifici del Crist, ‘únic Mitjancer entre Déu i els homes’ (1Tm 2,5). Però, com que, en la seva Persona divina encarnada, ‘s’ha unit d’alguna manera a tot home’, ‘ofereix a tots els homes, de la manera que Déu sap, la possibilitat de ser associats al misteri pasqual’ (Concili Vaticà II). Crida els seus deixebles a ‘prendre la creu i seguir-lo’ (Mt 16,24) (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 618)
Actualització de l'informe anual 2024:
Gràcies pel vostre suport!
_______