La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Divendres després de Cendra

1ª Lectura (Is 58,1-9a): Diu el Senyor: «Crida fort, tan fort com puguis, fes un toc de corn! Denuncia al meu poble, a la casa de Jacob, les seves infidelitats i els seus pecats. Cada dia m'interroguen, volen saber per què els tracto així, com si fossin gent que obra el bé i no s'aparta del que vol el seu Déu. Reclamen justícia, voldrien processar-me en l'assemblea divina: 'Per què no feu cas dels nostres dejunis, i us passen per alt les nostres súpliques?'. És perquè els dies de dejuni només us preocupeu dels vostres interessos, i feu treballar més durament els vostres obrers; perquè passeu el dejuni pledejant i barallant-vos, i donant injustament cops de puny. No dejuneu més així, i el vostre clam arribarà al cel. El dejuni que jo aprecio, us penseu que és posar-se de dol durant un dia, abaixar el cap com un jonc, i ajeure's en la cendra vestit de sac? D'això en dieu un dejuni, un dia agradable al Senyor?

L'únic dejuni que jo aprecio és aquest: Deixa anar els qui has empresonat injustament, deslliga els qui tens sotmesos al jou, allibera els oprimits, fes a miques els jous de tota mena. Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds, si algú no té roba, vesteix-lo; no els defugis, que són germans teus. Llavors esclatarà en la teva vida una llum com la del matí, i es tancaran a l'instant les teves ferides; tindràs per avantguarda la teva bondat, i per reraguarda, la glòria del Senyor. Quan invoquis el Senyor, ell et respondrà, quan cridis auxili, ell et dirà: ‘Aquí em tens’».
Salm responsorial: 50
R/. Un esperit que es penedeix, vós, Déu meu, no el menyspreeu.
Compadiu-vos de mi, Déu meu, vós que estimeu tant; per la vostra gran misericòrdia, esborreu les meves faltes; renteu-me ben bé de les culpes, purifiqueu-me dels pecats.

Ara reconec les meves faltes, tinc sempre present el meu pecat. Contra vós, contra vós sol he pecat, i he fet el que és dolent als vostres ulls.

Les víctimes no us satisfan, si us oferia un holocaust, no me'l voldríeu. La víctima que ofereixo és un cor penedit; un esperit que es penedeix, vós, Déu meu, no el menyspreeu.
Versicle abans de l'Evangeli (Am 5,14): Cerqueu el bé i no el mal; així trobareu la vida i el Senyor serà amb vosaltres.
Text de l'Evangeli (Mt 9,14-15): En aquell temps, els deixebles de Joan van anar a trobar Jesús i li preguntaren: «Per què nosaltres i els fariseus fem molts dejunis, i els teus deixebles no dejunen?». Jesús els respongué: «¿Poden estar tristos els convidats a noces mentre l'espòs és amb ells? Ja vindrà el temps que l'espòs els serà pres, i llavors sí que dejunaran».

«Ja vindrà el temps que l'espòs els serà pres, i llavors sí que dejunaran»

Mn. Xavier PAGÉS i Castañer (Barcelona, Espanya)

Avui, primer divendres de la Quaresma, havent viscut el dejuni i l'abstinència del Dimecres de Cendra, procurem oferir el dejuni i el rés del Sant Rosari per la pau, que tant urgeix en el nostre món. Nosaltres estem disposats a tenir cura d'aquest exercici quaresmal que l'Església, Mare i Mestra, ens demana que observem, i a recordar que el mateix Senyor va dir: «Ja vindrà el temps que l'espòs els serà pres, i llavors sí que dejunaran» (Mt 9,15). Tenim el desig de viure'l no sols com el compliment d'un precepte al qual estem obligats, sinó —sobretot— procurant d'arribar a trobar l'esperit que ens porta a viure aquesta pràctica quaresmal i que ens ajudarà en el nostre progrés espiritual.

Cercant aquest sentit pregon, ens podem preguntar: quin és el veritable dejuni? Ja el profeta Isaïes, en la primera lectura d'avui, ens comenta quin és el dejuni que Déu aprecia: «Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds, si algú no té roba, vesteix-lo; no els defugis, que són germans teus. Llavors esclatarà en la teva vida una llum com la del matí, i es tancaran a l'instant les teves ferides; tindràs per avantguarda la teva bondat, i per reraguarda, la glòria del Senyor» (Is 58,7-8). A Déu li agrada i espera de nosaltres tot allò que ens porta a l'amor autèntic als nostres germans.

Cada any, el Sant Pare Joan Pau II ens adreçava un missatge de Quaresma. En un d'aquests missatges, sota el lema «Fa més feliç donar que rebre» (Ac 20,35), les seves paraules ens ajudaren a descobrir aquesta mateixa dimensió caritativa del dejuni, que ens disposa des del fons del nostre cor a preparar-nos per la Pasqua amb un esforç per identificar-nos, cada cop més, amb l'amor de Crist que l'ha portat fins a donar la vida a la Creu. En definitiva, «el que tot cristià ha de fer en qualsevol temps, ara cal executar-ho amb més sol·licitud i amb més devoció» (Sant Lleó el Gran, papa).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Tres són les coses per les quals la fe es manté ferma: l’oració, el dejuni i la misericòrdia. El qui només fa una d’aquestes coses, no en fa cap» (Sant Pere Crisòleg)

  • «Les Sagrades Escriptures i tota la tradició cristiana ensenyen que el dejuni és un gran ajut per tal d’evitar el pecat i tot allò que indueix a ell. El vertader dejuni, repeteix el diví Mestre, més aviat consisteix a complir la voluntat del Pare celestial» (Benet XVI)

  • «Com ja passava amb els profetes, la crida de Jesús a la conversió i a la penitència no es refereix d’entrada a les obres exteriors, “el sac i la cendra”, els dejunis i les mortificacions, sinó a la conversió del cor, la penitència interior. Sense ella, les obres de penitència són estèrils i mentideres (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.430)