La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dilluns 25 de durant l'any

1ª Lectura (Pr 3,27-34): Fill meu, no neguis cap favor a qui el demana sempre que l'hi puguis fer. No diguis a ningú: «Torna demà i t'ho donaré», si avui ja tens el que li pots donar. No tramis res de mal contra un company que viu amb tu confiadament. No pledegis perquè sí amb homes que no t'han fet res de mal. No envegis els homes violents, ni t'animis a seguir els seus camins, perquè el Senyor detesta els perversos, però és l'amic dels honrats; Déu maleeix la casa dels malvats, i beneeix la casa dels justos; es riu dels descreguts, que de tot fan burla, i concedeix als humils el seu favor.
Salm responsorial: 14
R/. El just podrà viure a la muntanya sagrada.
Senyor, qui podrà viure a la muntanya sagrada? El qui obra honradament i practica la justícia, diu la veritat tal com la pensa; quan parla, no escampa calúmnies.

Mai no fa mal al proïsme, ni carrega a ningú res infamant, compten poc als seus ulls els descreguts, honora i aprecia els fidels del Senyor.

No fia els seus diners a interès, ni es ven per condemnar cap innocent. El qui obra així mai no caurà.
Versicle abans de l'Evangeli (Mt 5,16): Al·leluia. La vostra llum ha de resplendir davant la gent. Llavors, en veure el bé que heu obrat, glorificaran el vostre Pare del cel. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 8,16-18): En aquell temps, Jesús digué a la gent: «Quan algú encén una llàntia, no la tapa amb un gerro o la posa sota el llit, sinó que la col·loca en el portallànties perquè els qui entren en vegin la claror. No hi ha res d'amagat que no s'hagi de descobrir, ni res de secret que no s'hagi de saber i no s'hagi de conèixer. Mireu, doncs, com escolteu. Perquè al qui té, li donaran encara més; però al qui no té, li prendran fins allò que es pensa que li queda».

«Col·loca la llum en el portallànties perquè els qui entren en vegin la claror»

+ Mn. Joaquim FONT i Gassol (Igualada, Barcelona, Espanya)

Avui, aquest Evangeli tan breu és ric en temes que atreuen la nostra atenció. En primer lloc, “donar llum”: tot és patent als ulls de Déu! Segon gran tema: les Gràcies van en enfilall, la fidelitat a una n'atreu d'altres: «Gratia pro Gratia» (Jn 1,16). En fi, llenguatge humà per a coses divines i perdurables.

Llum pels qui entren a l'Església! Les mares cristianes han ensenyat des de segles, a cau d'orella als seus fills amb paraules expressives, però sobretot ho han fet amb la “llum” del seu bon exemple. També han sembrat amb el típic seny popular i evangèlic, comprimit en molts adagis, plens tant de saviesa com de fe. Un d'ells és aquest: «Cal donar llum i no fum». Sant Mateu ens diu: «(...) perquè faci llum a tots els qui són a casa. Que brilli igualment la vostra llum davant la gent; així veuran les vostres obres bones i glorificaran el vostre Pare del Cel» (Mt 5,15-16).

El nostre examen de consciència en el cap tard de la jornada és comparat al botiguer que repassa el calaix per a veure el fruit del seu treball. No comença preguntant: —Quant he perdut avui? Mes aviat demana: —Què he guanyat avui? I acte seguit: —Com puc guanyar més demà, què puc fer per millorar? El recompte del nostre dia acaba amb acció de gràcies i, per contrast, amb un acte de dolor d'amor. —Em dol no haver estimat més i espero amb il·lusió, demà estrenar el nou dia per a plaure més a Nostre Senyor, que sempre em veu, m'acompanya i que tant m'estima. —Vull donar més llum i disminuir el fum del foc del meu amor.

En les vetlles familiars, els pares i avis han forjat —i forgen— la personalitat i la pietat dels infants d'avui i homes del demà. Val la pena! És urgent! Maria, Estel del matí, Verge de l'alba que precedeix la Llum del Sol-Jesús, ens guia i dóna la mà. «Oh Verge feliç! És impossible que es perdi aquell en qui vós heu posat la vostra mirada» (Sant Anselm).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Senyor Jesucrist, dolcíssim Salvador nostre, digna’t encendre tu mateix les nostres llums, perquè brillin sense parar en el teu temple, i de tu, que ets la llum perenne, rebin elles la llum indeficient amb la qual s’il·lumini la nostra foscor, i s’allunyin de nosaltres les tenebres» (Sant Columbà, abat)

  • «Una espelma pot donar llum només si la flama la consumeix. Seria inservible si la seva cera no alimentés el foc. Permeteu que Crist cremi en vosaltres, tot i que això comporti de vegades sacrifici i renúncia» (Benet XVI)

  • «Hi ha un lligam orgànic entre la nostra vida espiritual i els dogmes. Els dogmes són llums en el camí de la nostra fe. L’il·luminen i el fan segur. A la inversa, si la nostra vida és recta, la intel·ligència i el cor se’ns obriran per acollir la llum dels dogmes de la fe» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 89)