La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimecres 30 durant l'any
1ª Lectura (Ef 6,1-9): Fills, obeïu els vostres pares, com vol el Senyor. És just que ho feu així. El primer manament de Déu que va seguit d'una promesa és aquest: «Honora el pare i la mare, si vols ser feliç i tenir llarga vida a la terra». I vosaltres, pares, no irriteu els vostres fills: eduqueu-los i corregiu-los com ho faria el Senyor.

Esclaus, obeïu respectuosament els amos d'aquest món, amb un cor senzill, com qui serveix el Crist, i no només per acontentar-los quan us sentiu vigilats. Com esclaus de Crist, compliu de cor la voluntat de Déu; serviu de bona gana com qui serveix el Senyor, i no només uns homes. Penseu que cadascú, tant si és esclau com si és lliure, rebrà del Senyor la recompensa pel bé que haurà fet.

I vosaltres, amos, tracteu els esclaus amb el mateix esperit. No passeu de seguida a les amenaces. Penseu que vosaltres, igual que ells, teniu en el cel el vostre amo, que no fa distincions a favor de ningú.
Salm responsorial: 144
R/. Totes les paraules del Senyor són fidels.
Que us enalteixin les vostres criatures, Senyor, que us beneeixin els fidels; que proclamin la glòria del vostre regne i parlin de la vostra potència.

Que facin conèixer als homes les gestes del Senyor, la magnificència gloriosa del seu regne. El vostre regne s'estén a tots els segles, el vostre imperi, a totes les generacions.

Totes les paraules del Senyor són fidels, les seves obres són obres d'amor. El Senyor sosté els qui estan a punt de caure, els qui han ensopegat, ell els redreça.
Versicle abans de l'Evangeli (2Te 2,14): Al·leluia. Déu, valent-se de l'evangeli, ens ha cridat a posseir la glòria de Jesucrist, el nostre Senyor. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 13,22-30): En aquell temps, Jesús tot fent camí cap a Jerusalem, passava per viles i pobles i ensenyava. Algú li preguntà: «Senyor, ¿són pocs els qui se salven?». Jesús els contestà: «Esforceu-vos a entrar per la porta estreta, perquè us dic que molts voldran entrar-hi i no podran. Després que el cap de casa s'haurà alçat a tancar la porta, vosaltres us quedareu fora i començareu a trucar dient: ‘Senyor, obre'ns’. Ell us respondrà: ‘No sé d'on sou’. Llavors us posareu a dir: ‘Hem menjat i hem begut amb tu, i has ensenyat per les nostres places!’. Ell us respondrà: ‘No sé d'on sou. Aparteu-vos de mi, tots els qui heu obrat el mal!’. Allà hi haurà els plors i el cruixit de dents, quan veureu Abraham, Isaac, Jacob i tots els profetes en el Regne de Déu, mentre que a vosaltres us hauran tret fora. I vindrà gent d'orient i d'occident, del nord i del sud, i s'asseuran a taula en el Regne de Déu. Hi ha darrers que seran primers, i primers que seran darrers».

«Esforceu-vos a entrar per la porta estreta»

Mn. Lluís RAVENTÓS i Artés (Tarragona, Espanya)

Avui, camí de Jerusalem, Jesús s'atura un moment i algú ho aprofita per a preguntar-li: «Senyor, són pocs els qui se salven?» (Lc 13,23). Es veu que tot escoltant Jesús, l'home s'ha capficat. La doctrina, no cal dir-ho, és meravellosa i atraient; però comporta exigències que no li plauen. Però, i si visqués l'Evangeli a gust seu, amb una “moral a la carta”?, quines probabilitats tindria de salvar-se?

Pregunta, doncs: «Senyor, són pocs els qui se salven?» Jesús no accepta aquest plantejament. La salvació és un tema massa seriós per resoldre'l amb un càlcul de probabilitats. «Ell no vol que ningú es perdi, sinó que tothom arribi a convertir-se» (2Pe 3,9).

Jesús contesta: «Esforceu-vos a entrar per la porta estreta, perquè us dic que molts voldran entrar-hi i no podran. Després que el cap de casa s'haurà alçat a tancar la porta, vosaltres us quedareu fora i començareu a trucar dient: ‘Senyor, obre'ns’. Ell us respondrà: ‘No sé d'on sou’» (Lc 13,24-25). Com poden ser ovelles del seu ramat si ni segueixen el Bon Pastor, ni accepten el Magisteri de l'Església? «Aparteu-vos de mi, tots els qui heu obrat el mal! Allà hi haurà els plors i el cruixit de dents» (Lc 13,27-28).

Ni Jesús ni l'Església temen que s'enteli la imatge de Déu Pare quan revelen el misteri de l'infern. Com afirma el Catecisme de l'Església, «les afirmacions de la sagrada Escriptura i el que ensenya l'Església sobre l'infern són una crida a la responsabilitat amb què l'home ha d'utilitzar la seva llibertat amb vista al seu destí etern. Són, al mateix temps, una crida urgent a la conversió» (n. 1036).

Deixem-nos “de fer el viu” i de fer càlculs. Afanyem-nos a entrar per la porta estreta, recomençant les vegades que calguin, confiats a la seva misericòrdia. «Tot això que et preocupa de moment —diu sant Josepmaria—, té més o menys importància. —Allò que importa absolutament és que siguis feliç, que et salvis».

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Oh Jesús amagat, Amor etern, Vida nostra, Diví Insensat que t’has oblidat de tu Mateix i ens veus només a nosaltres: per què és tan petit el nombre dels que et coneixen? Per què no trobes reciprocitat? Oh Amor Diví, per què ocultes la teva bellesa?» (Santa Faustina Kowalska)

  • «El pas a la vida eterna està obert per a tothom, però és ‘estret’ perquè és exigent, requereix esforç, abnegació, mortificació del propi egoisme» (Benet XVI)

  • «Les afirmacions de la sagrada Escriptura i el que ensenya l’Església sobre l’infern són una crida a la responsabilitat amb què l’home ha d’utilitzar la seva llibertat amb vista al seu destí etern. Són, al mateix temps, una crida urgent a la conversió (...)» (Catecisme de l’Església, Catòlica, nº 1.036)