La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

6 de Gener (Fèria del temps de Nadal)

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Mc 1,6-11): En aquell temps, Joan predicava així: «Després de mi ve el qui és més fort que jo, i jo no sóc digne ni d'ajupir-me a deslligar-li les corretges de les sandàlies. Jo us batejo amb aigua, però ell us batejarà amb l'Esperit Sant». Per aquells dies, Jesús vingué des de Natzaret de Galilea i fou batejat per Joan en el Jordà. I tot seguit, mentre sortia de l'aigua, veié que el cel s'esquinçava i que l'Esperit, com un colom, baixava cap a Ell. I una veu digué des del cel: «Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut».

«Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut»

+ Mn. Josep VALL i Mundó (Barcelona, Espanya)

Avui, l'Església celebra el Baptisme del Senyor. Aquell dia totes les aigües del món van ser purificades i van rebre la força per a significar la neteja del pecat. Tot i que el Baptisme que administrava Joan tenia només un significat de conversió i de reconeixement de la nostra pecabilitat, Jesús va voler-hi passar per solidaritat amb tots els homes com a Capdavanter d'una renovada Humanitat. Ell, «que no havia conegut mai el pecat, Déu per nosaltres el féu pecat, per tal que nosaltres esdevinguéssim en ell justícia de Déu» (2Co 5,21). Jesús instituirà el nou Baptisme que ens farà fills de Déu en Ell i ens reconciliarà amb el Pare: serà l'Anyell de Déu que llevarà el pecat del món.

«També avui —escriu Sant Gregori de Nazianz— Crist és il·luminat; deixem que aquesta llum divina ens penetri. Crist és batejat, baixem amb Ell a l'aigua, per a pujar després amb Ell». Aquell dia, al Jordà es veié davallar l'Esperit Sant sobre el Senyor i es va sentir la veu del Pare: «Ets el meu Fill, el meu estimat, en tu m'he complagut» (Mc 1,11). Sant Joan Pau II comenta que «en sortir de les aigües de la font sagrada, cada cristià torna a oir la veu que un dia fou escoltada vora del riu Jordà: ‘Tu ets el meu Fill...’; i entén que ha estat associat al Fill predilecte, esdevenint fill adoptiu».

Sant Ciril de Jerusalem ens fa reflexionar sobre aquest fet sobrenatural, dient-nos: «Si tu tens una pietat sincera, sobre tu davallarà també l'Esperit Sant i sentiràs la veu del Pare que ve de dalt: ‘Aquest no era el meu fill, però ara, després del Baptisme, ha estat fet fill meu’». A partir d'aquest moment tots som convidats a seguir el mateix Camí de Crist, a conèixer la seva Veritat i a viure la seva mateixa Vida. Som elegits, consagrats i enviats per tal de col·laborar en la missió apostòlica. Som també fills estimats i predilectes, i el Pare es complaurà amb cadascun de nosaltres.