La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

26 de Gener: Sant Timoteu i sant Titus, bisbes

Podcast Descarregar
1ª Lectura (2Tm 1,1-8): Pau, apòstol de Jesucrist per voler de Déu, que compleix en Jesucrist la seva promesa de vida, a Timoteu, fill estimat. Et desitjo la gràcia, la bondat i la pau de Déu, el nostre Pare, i de Jesucrist, el nostre Senyor. Et recordo sempre, de nit i de dia, en les meves pregàries, i dono gràcies a Déu, a qui adoro seguint els meus avantpassats. Tinc presents les teves llàgrimes, i enyoro de veure't i omplir-me d'aquest goig. Penso en la fe tan sincera que tens, i que ja tenien primer la teva àvia Lois i la teva mare Eunica. I tu la tens igual, n'estic segur.

Per això et recomano que procuris revifar la flama del do de Déu que portes en virtut de la imposició de les meves mans. L'Esperit que Déu ens ha donat no és de covardia, sinó de fermesa, d'amor i de seny. Per tant, no t'avergonyeixis ni del testimoni que donà el nostre Senyor, ni de mi, que estic empresonat per ell; tot el que has de sofrir juntament amb l'obra de l'evangeli, suporta-ho amb la fortalesa que Déu ens dóna.


O bé (Tt 1,1-5): Pau, servent de Déu, apòstol de Jesucrist, enviat per conduir els elegits a la fe i al coneixement de la religió veritable, en l'esperança de la vida eterna. Déu, que no menteix, l'havia promesa des de temps immemorial i, arribat el moment apropiat, ha fet conèixer la seva paraula, per la predicació que m'ha estat confiada, tal com ho ha disposat Déu, el nostre Salvador. Titus, fill veritable en la fe que ens uneix: et desitjo la gràcia i la pau de Déu Pare i de Jesucrist, el nostre Salvador. Et vaig deixar a Creta perquè acabessis d'arranjar el que faltava, i a cada població posessis preveres que reunissin les condicions que jo et vaig indicar.
Salm responsorial: 95
R/. Conteu a tots els pobles els prodigis del Senyor.
Canteu al Senyor un càntic nou, canteu al Senyor, arreu de la terra, canteu al Senyor, beneïu el seu nom.

Anuncieu de dia en dia que ens ha salvat, conteu a les nacions la seva glòria, conteu a tots els pobles els seus prodigis.

Doneu al Senyor, famílies i pobles, doneu al Senyor honor i majestat, tributeu al Senyor l'honor del seu nom.

Digueu a tots els pobles: «El senyor és rei». Manté ferm tot el món, incommovible, sentencia amb raó les causes dels pobles.
Versicle abans de l'Evangeli (Cf. Ac 16,14): Al·leluia. Obriu, Senyor, els nostres cors per tal que acceptem les paraules del vostre Fill. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 10,1-9): En aquell temps, el Senyor en designà uns altres setanta-dos i els envià de dos en dos perquè anessin davant seu a cada poble i a cada lloc per on ell mateix havia de passar. Els deia: «La collita és abundant, però els segadors són pocs. Pregueu, doncs, a l'amo dels sembrats que hi enviï més segadors. Aneu: jo us envio com anyells enmig de llops. No porteu bossa, ni sarró, ni sandàlies, i no us atureu a saludar ningú pel camí.

»Quan entreu en una casa, digueu primer: ‘Pau en aquesta casa’. Si allí hi ha algú que n'és digne, la pau que li desitgeu reposarà damunt d'ell; si no, tornarà a vosaltres. Quedeu-vos en aquella casa, menjant i bevent el que tinguin: el qui treballa, bé es mereix el seu jornal. No aneu de casa en casa. Si entreu en una població i us acullen, mengeu el que us ofereixin, cureu els malalts que hi hagi i digueu a la gent: ‘El Regne de Déu és a prop vostre’».

«El Senyor en designà uns altres setanta-dos i els envià de dos en dos perquè anessin davant seu»

Rev. D. Juan Carlos ALAMEDA Vega (San Cristóbal de La Laguna, Espanya)

Avui celebrem la memòria de sant Timoteu i sant Titus, bisbes. Destaquen, senzillament, pel fet d'haver dit "sí" al Senyor. Quin goig hem de sentir quan veiem la generositat en el lliurament d'aquests dos deixebles de sant Pau!: tenen dificultats en llur predicació, es mantenen fidels, són capaços de sobreposar-se i donen testimoni.

«Pregueu, doncs, a l'amo dels sembrats que hi enviï més segadors. Aneu: jo us envio com anyells enmig de llops. No porteu bossa, ni sarró, ni sandàlies» (Lc 10,2-4). Heus aquí dues claus de volta que amb tota certesa visqueren aquests sants: la pregària (demanar al Senyor per tal que molts vulguin continuar essent els seus deixebles); i el despreniment per tal de poder seguir-lo (què és el que ens dificulta per a esdevenir portadors de la bona nova?).

Avui també som cridats pel Senyor a donar testimoniança; Ell ens convoca per a ser els seus "col·laboradors". «Sant Pau se serví de col·laboradors per a l'acompliment de les missions (...). És evident que no ho feia ell tot sol, sinó que es recolzava en persones de confiança que compartien els seus esforços i les seves responsabilitats» (Benet XVI). Sant Timoteu i sant Titus foren capaços de portar l'Evangeli a diversos llocs de l'Àsia Menor, confirmaren la fe a moltes comunitats cristianes que necessitaven del seu recolzament per poder seguir endavant.

«Quan entreu en una casa, digueu primer: ‘Pau en aquesta casa’. Si allí hi ha algú que n'és digne, la pau que li desitgeu reposarà damunt d'ell; si no, tornarà a vosaltres» (Lc 10,5-6). Fruit de l'anunci de l'Evangeli és la pau. Allí on anaven aquests sants portaven la pau del Senyor: seria bonic que nosaltres -en el lloc on ens trobem- portéssim a tots l'autèntica pau de Jesús, en participar en l'Eucaristia i gaudir del seu ensenyament. Per això, sant Agustí ens recomana: «Si vols ser mitjancer pacífic entre dos amics teus enfrontats, comença essent pacífic amb tu mateix; en la teva intimitat, on potser vius en quotidiana guerra; abans has d'aplacar-te a tu mateix».

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Observa la dignitat dels apòstols. No se’ls adverteix que portin cap cosa material com a Moisès i als profetes (és a dir, béns terrenys), sinó coses noves i admirables, això és, el Regne del cel» (Sant Joan Crisòstom)

  • «La millor motivació per decidir-se a comunicar l’Evangeli és contemplar-lo amb amor, és aturar-se en les seves pàgines i llegir-lo amb el cor. Si ho abordem d’aquesta manera, la seva bellesa ens sorprèn, torna a captivar-nos i altra vegada i una altre» (Francesc)

  • «Sant Pau diu al seu deixeble Timoteu: ‘Et recomano que abrandis el do de Déu que hi ha en tu per la imposició de les meves mans’ (2Tm 1,6), i ‘si algú aspira a exercir l’episcopat, desitja una noble funció’ (1Tm 3,1). A Titus, li deia: ‘Et vaig deixar a Creta perquè posessis en ordre allò que faltava, i establissis preveres a cada població seguint les normes que et vaig donar» (Tt 1,5)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.590)