La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Divendres 15 de durant l'any
1ª Lectura (Ex 11,10-12.14): En aquells dies, Moisès i Aharon van fer molts prodigis en presència del Faraó, però el Senyor li endurí el cor i el Faraó no deixà sortir del seu país els israelites. El Senyor digué a Moisès i a Aharon mentre eren al país d'Egipte: «Per a vosaltres, aquest mes serà el primer de tots els mesos de l'any. Digueu a tota la comunitat del poble d'Israel: ‘El dia deu d'aquest mes, que cada casa prengui un anyell o un cabrit. Si una família fos massa petita, que el prengui junt amb la família del veí més pròxim, fins a completar el nombre de persones. Compteu quants en calen per menjar-se'l. Que sigui mascle, sense tara, i que no tingui més d'un any. Podeu prendre igual un anyell que un cabrit. L'heu de guardar fins al dia catorze del mes, i que tots els qui formen part de la comunitat del poble d'Israel el degollin al capvespre d'aquell dia, que prenguin de la seva sang i en posin als dos muntants i a la llinda de les cases on se'l menjaran.

»Aquella mateixa nit han de menjar-ne la carn, rostida a la brasa, amb pans sense llevat i herbes amargues. No us la mengeu crua ni bullida, sinó tota a la brasa, amb el cap, les potes i les entranyes. No en guardeu gens per a l'endemà. Si en sobra, cremeu-ho. Per a menjar-vos-el, aneu cenyits, amb les sandàlies posades i el bastó a la mà, i us l'heu de menjar a corre-cuita: aquesta víctima és la Pasqua (és a dir, el “pas”) del Senyor. Aquella nit passaré pel país d'Egipte i faré morir tots els primogènits d'Egipte, tant els dels homes com els dels animals, i faré justícia contra les divinitats d'Egipte. Jo sóc el Senyor. La sang serà un senyal a les cases on vosaltres viviu. Quan veuré la sang, ‘passaré' enllà i, al moment que jo castigui el país d'Egipte, no caurà damunt vostre la plaga de l'extermini. Tingueu aquest dia com un memorial, i celebreu-lo amb un pelegrinatge en honor del Senyor. Que totes les generacions el celebrin com una institució perpètua’».
Salm responsorial: 115
R/. Invocant el nom del Senyor, alçaré el calze per celebrar la salvació.
Com podria retornar al Senyor tot el bé que m'ha fet? Invocant el seu nom, alçaré el calze per celebrar la salvació.

Al Senyor li doldria la mort dels qui l'estimen. Ah, Senyor, sóc el vostre servent, ho sóc des del dia que vaig néixer. Vós em trencàreu les cadenes.

Us oferiré una víctima d'acció de gràcies, invocant el vostre nom, compliré les meves prometences, ho faré davant del poble.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 10,27): Al·leluia. Les meves ovelles reconeixen la meva veu, diu el Senyor; també jo les reconec i elles em segueixen. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 12,1-8): Per aquell temps anava Jesús un dissabte per uns sembrats. I els seus deixebles tenien gana, i es posaren a arrencar espigues i a menjar. Però els fariseus, veient-ho, li digueren: «Mira que els teus deixebles fan el que no és lícit de fer en dissabte». I ell els digué: «¿No heu llegit el que va fer David quan tingué gana, i els qui eren amb ell? ¿Com entrà a la casa de Déu i menjà els pans de la proposició, que no li era lícit de menjar ni a ell ni als qui eren amb ell, sinó només als sacerdots? O ¿no heu llegit en la Llei que els dissabtes els sacerdots en el temple violen el dissabte i estan sense culpa? Però jo us dic que alguna cosa més gran que el temple hi ha aquí. I si sabéssiu què és això de Misericòrdia vull i no sacrifici, mai no hauríeu condemnat aquests innocents. Perquè senyor del dissabte és el Fill de l’home».

© Albada Editorial / evangeli.net

«Misericòrdia vull i no sacrifici»

Mn. Josep RIBOT i Margarit (Tarragona, Espanya)

Avui, el Senyor s'atansa al sembrat de la teva vida, per recollir fruits de santedat. ¿Trobarà caritat, amor a Déu i al proïsme? Jesús, que corregeix la casuística meticulosa dels rabins, la qual feia insuportable la llei del repòs sabàtic, ¿haurà de recordar-te que només li interessa el teu cor, la teva capacitat d'estimar?

«Mira que els teus deixebles fan el que no és lícit de fer en dissabte» (Mt 12,2). El que resulta més increïble és que ho van dir convençuts. ¿Com prohibir fer el bé, sempre? Alguna cosa et recorda que no hi ha cap motiu que t'excusi d'ajudar els altres. La caritat veritable respecta les exigències de la justícia, evitant de caure en l'arbitrarietat o el capritx, però impedeix el rigorisme que mata l'esperit de la llei de Déu, puix la caritat és una invitació contínua a estimar, a donar-se als altres.

«Misericòrdia vull i no sacrifici» (Mt 12,7). Repeteix això moltes vegades, per gravar-ho en el teu cor: Déu, que és ric en misericòrdia, ens vol misericordiosos. «Què proper que és Déu del qui confessa la seva misericòrdia! Sí; Déu no és lluny dels contrits de cor» (Sant Agustí). I què lluny que ets de Déu quan permets que el teu cor s'endureixi com una pedra!

Jesucrist va acusar els fariseus de condemnar els innocents. És una acusació greu. ¿I tu? ¿t'interesses de debò per les coses d’altri? ¿els jutges amb afecte, amb simpatia, com qui jutja un amic o un germà? Procura no perdre el nord de la teva vida.

Demana-li a la Mare de Déu que et faci misericordiós, que sàpigues perdonar. Sigues benèvol. I si descobreixes en la teva vida algun detall que desentoni d'aquesta disposició de fons, ara és un bon moment per a rectificar, formulant algun propòsit eficaç.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Dolç és el nom de “misericòrdia”; i, si el nom és tan dolç, ¿no ho serà molt més la cosa mateixa? Qui vulgui assolir misericòrdia en el cel l’ha de practicar en aquest món» (Sant Cesari d’Arlés)

  • «Aquesta paraula de Déu [Jesús] ens ha arribat, a través dels Evangelis, com una de les síntesis de tot el missatge cristià: la veritable religió consisteix a l’amor a Déu i al proïsme» (Benet XVI)

  • «Interpretant definitivament la Llei amb autoritat divina, Jesús va topar amb certs escribes (...). Això val, sobretot, per a la qüestió del Sàbat. Jesús recorda sovint, amb arguments rabínics, que el repòs del dissabte no és conculcat pel servei de Déu o del proïsme (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 582)