La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dissabte 1 de Quaresma
1ª Lectura (Dt 26,16-19): Moisès s'adreçà al poble i li digué: «Avui el Senyor, el teu Déu, et mana que compleixis aquests decrets i aquestes decisions, que els observis i els posis en pràctica amb tot el cor i amb tota l'ànima. Avui has fet que el Senyor es comprometi a ser el teu Déu, sota condició que tu segueixis els seus camins, observis els seus decrets, els seus manaments i les seves decisions i l'obeeixis. I el Senyor ha fet que tu et comprometis a ser el seu poble, la seva possessió personal, tal com t'havia promès. Perquè ell vol que observis els seus manaments, i et vol fer superior en glòria, fama i honra a tots els pobles que ell ha creat. Ell vol que siguis un poble consagrat al Senyor, el teu Déu, com t'havia promès».
Salm responsorial: 118
R/. Feliços els qui segueixen la llei del Senyor.
Feliços els homes de conducta irreprensible, que segueixen la llei del Senyor. Feliços els homes que guarden el seu pacte i busquen el Senyor amb tot el cor.

Heu donat els vostres preceptes perquè siguin observats fidelment. Tant de bo que els meus camins no es desviïn de guardar els vostres decrets.

El meu cor us lloarà amb sinceritat, quan aprengui que heu obrat amb justícia. Vull guardar els vostres decrets; no m'abandoneu, no em deixeu sol.
Versicle abans de l'Evangeli (2C 6,2): Ara és l'hora favorable, ara és el dia de la salvació.
Text de l'Evangeli (Mt 5,43-48): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Heu sentit que es va dir: Estimaràs el teu proïsme i odiaràs el teu enemic. Però jo us dic: estimeu els vostres enemics i pregueu pels qui us persegueixen, perquè sigueu fills del vostre Pare del cels, que fa sortir el seu sol damunt de bons i dolents, i fa ploure sobre justos i injustos. Perquè si estimeu els qui us estimen, quin mèrit teniu? ¿No ho fan també els publicans? I si saludeu només els vostres germans, què feu de més? ¿No ho fan també els gentils? Sigueu, doncs, perfectes com el vostre Pare celestial és perfecte».

© Albada Editorial / evangeli.net

«Estimeu els vostres enemics i pregueu pels qui us persegueixen»

Mn. Joan COSTA i Bou (Barcelona, Espanya)

Avui, l'Evangeli ens exhorta a l'amor més perfecte. L'amor és voler el bé d'altri i ací rau la nostra realització personal. No estimem per a nosaltres mateixos, sinó pel bé d'altri, i en fer-ho creixem com a persones. L'ésser humà, afirmà el Concili Vaticà II, «no pot trobar la seva plenitud si no és en el lliurament sincer de si mateix als altres». D'això, en deia santa Teresa de l'Infant Jesús fer de la nostra vida un holocaust. L'amor és la vocació humana. Tot el nostre capteniment, per a ser veritablement humà, ha de manifestar la realitat del nostre ésser tot realitzant la vocació a l'amor. Com ha escrit sant Joan Pau II, «l'home, no pot viure sense amor. Hom roman incomprensible per a si mateix, la seva vida manca de sentit si no se li revela l'amor, si no es troba amb l'amor, si no l'experimenta i el fa propi, si no en participa vivament».

L'amor té el seu fonament i la seva plenitud en l'amor de Déu en Crist. La persona és convidada a un diàleg amb Déu. Hom existeix per l'amor de Déu que el creà, i per l'amor de Déu que el conserva, «i només pot dir-se que viu en la plenitud de la veritat quan reconeix lliurement aquest amor i es confia totalment al seu Creador» (Concili Vaticà II): aquesta és la raó més alta de la seva dignitat. Dit altrament, l'amor humà cal que sigui custodiat per l'Amor diví, que n'és la seva font, hi troba el seu model i el porta a plenitud. Per tot això, l'amor, quan és veritablement humà, estima amb el cor de Déu i abraça fins i tot els enemics. Si no és així, hom no estima de debò. Tant és així que l'exigència del do sincer d'un mateix esdevé un precepte diví: «Sigueu, doncs, perfectes com el vostre Pare celestial és perfecte» (Mt 5,48).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Oh Senyor meu, que bo sou!» (Santa Teresa de Jesús)

  • «Estimar els nostres enemics, els que ens persegueixen i ens fan patir és difícil; ni tan sols es un ‘bon negoci’, perquè ens empobreix. Nogensmenys, aquest és el camí indicat i recorregut per Jesús per a la nostra salvació» (Francesc)

  • El Crist va morir per amor nostre, quan encara nosaltres érem ‘enemics’ (Rm 5,10). El Senyor ens demana que estimem com ell fins i tot els nostres enemics, que ens fem proïsmes dels més allunyats, que estimem els infants i els pobres com a ell mateix» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.825)