Un equip de 200 mossens comenta l'Evangeli del dia
200 mossens comenten l'Evangeli del dia
Contemplar l'Evangeli d'avui
Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)
Però no tothom treu les conseqüències d'aquesta veritat. Alguns, avesats fins ara a la idolatria, mengen aquella carn, com si realment fos consagrada als ídols, i això grava la seva consciència, encara poc formada. En aquest cas, el coneixement que tu tens faria que es perdés ell, el germà més feble, pel qual Crist va morir. D'aquesta manera pecaries contra un germà, gravant la seva consciència poc formada, i així pecaries contra Crist. Ben cert, si el menjar ha de fer caure un germà meu, no tastaré carn mai de la vida: és un germà meu, i no el vull escandalitzar!
Vós heu creat el meu interior, m'heu teixit en les entranyes de la mare. Us dono gràcies per haver-me fet tan admirable, és meravellosa la vostra obra.
Déu meu, penetreu els meus secrets, per conèixer el meu cor, examineu-me per conèixer què desitjo. Mireu que no vagi per camins d'idolatria, guieu-me per camins eterns.
Estimeu, però, els vostres enemics i feu bé i doneu a préstec sense esperar retorn, i la vostra recompensa serà molta, i sereu fills de l’Altíssim, perquè ell és benigne amb els ingrats i dolents. Sigueu misericordiosos com el vostre Pare és misericordiós. I no jutgeu i no sereu jutjats; i no condemneu i no sereu condemnats. Perdoneu i sereu perdonats; doneu i us donaran, i us tiraran a la falda una bona mesura, atapeïda, sacsejada, sobreïxent, perquè amb la mesura amb què mesureu, sereu tornats a mesurar».
© Albada Editorial / evangeli.net
«Sigueu misericordiosos com el vostre Pare és misericordiós»
Mn. Jaume AYMAR i Ragolta (Badalona, Barcelona, Espanya)Avui, a l'Evangeli el Senyor ens demana dues vegades que estimem els enemics. I tot seguit dóna tres concrecions d'aquest manament, totes elles positives: feu bé als qui us odien, beneïu els qui us maleeixen, pregueu pels qui us ofenen. És un manament que sembla difícil de complir: ¿com podem estimar els qui no ens estimen? És més, ¿com podem estimar els qui sabem del cert que ens volen mal? Arribar a estimar així és un do de Déu, però cal que hi estiguem oberts. Ben mirat, estimar els enemics és humanament el més savi: l'enemic estimat se sentirà desarmat; estimar-lo pot ser la condició de possibilitat perquè deixi de ser enemic. En la mateixa línia, Jesús continua dient: «A qui et pega en una galta, para-li l’altra» (Lc 6,29). Podria semblar una mansuetud excessiva. Ara, ¿què va fer Jesús quan va ser bufetejat en la seva passió? Certament no s'hi va tornar, però va respondre amb una fermesa, plena de caritat, tan gran que deuria fer rumiar molt a aquell criat aïrat: «Si he parlat malament, prova quin és el mal; però si he parlat bé, per què em pegues?» (Jn 18,22-23).
En totes les religions hi ha una màxima d'or: «No facis als altres allò que no vulguis que els altres et facin a tu». Jesús és l'únic que la formula en positiu: «I tal com vulgueu que facin amb vosaltres els homes, feu amb ells de manera semblant» (Lc 6,31). Aquesta regla d'or és el fonament de tota la moral. Comentant aquest verset, sant Joan Crisòstom ens alliçona: «Encara hi ha més, perquè Jesús no va dir únicament: ‘Desitgeu als altres tot bé’, sinó ‘feu als altres el bé’»; per això, la màxima d'or proposada per Jesús no es pot quedar en un mer desig, sinó que s'ha de traduir en obres.
Pensaments per a l'Evangeli d'avui
«Que n’és de bo el Senyor...! Ell compassa sempre les seves proves a les forces que ens dóna» (Santa Teresina de Lisieux)
«Quan un aprèn a acusar-se a si mateix és misericordiós amb els altres» (Francesc)
«(...) Tota la Llei evangèlica s’enclou en el ‘manament nou’ de Jesús (Jn 13,34), d’estimar-nos els uns als altres com Ell ens ha estimat (cf. Jn 15,12)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.970)
24 de novembre
Diumenge 34 de durant l'any: Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món (B)
Video de l’Evangeli i comentari
_______