La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimarts 2 de Pasqua

1ª Lectura (Ac 4,32-37): La multitud del creients tenia un sol cor i una sola ànima, i ningú d'ells no parlava de les coses que posseïa com si fossin pròpies, sinó que tenien tots els béns en comú. El testimoni que els apòstols donaven de la resurrecció de Jesucrist, el confirmaven amb el poder que tenien d'obrar grans miracles. Tots els creients eren molt ben vistos de la gent. Entre ells no hi havia ningú que visqués en la indigència, perquè tots els qui eren propietaris de terres o d'immobles els venien, dipositaven als peus dels apòstols el producte de la venda, i era distribuït segons les necessitats de cadascú. Josep, un levita, nascut a Xipre, a qui els apòstols havien donat el sobrenom de Bernabé, que vol dir fill de consolació, es vengué un camp que posseïa i portà els diners als apòstols perquè en disposessin.
Salm responsorial: 92
R/. El Senyor és rei, va vestit de majestat.
El Senyor és rei, va vestit de majestat. El Senyor va vestit i cenyit de poder.

Manté ferm tot el món, incommovible. El vostre soli es manté des del principi, vós sou des de sempre.

El vostre pacte és irrevocable; la santedat, Senyor, escau a casa vostra al llarg de tots els temps.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 3,15): Al·leluia. El Fill de l'home ha de ser enlairat, perquè tots els qui creuen en ell tinguin vida eterna. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Jn 3,7-15): En aquell temps, Jesús digué a Nicodem: «No t'estranyis que t'hagi dit: ‘Cal que nasqueu de dalt’. El vent bufa allà on vol; en sents la remor, però no saps d'on ve ni on va. Així mateix passa amb el qui neix de l'Esperit». Nicodem li replicà: «Com pot ser tot això?». Jesús li respongué: «I tu, que ets mestre d'Israel, no ho comprens? Et ben asseguro que parlem d'allò que sabem i donem testimoni d'allò que hem vist, però vosaltres no admeteu el nostre testimoni. Si no em creieu quan us parlo de les coses terrenals, com podreu creure'm quan us parli de les celestials? Ningú no ha pujat mai al cel, fora d'aquell qui n'ha baixat, el Fill de l'home. I així com Moisès va enlairar la serp en el desert, també el Fill de l'home ha de ser enlairat, perquè tots els qui creuen tinguin en Ell vida eterna».

«Cal que nasqueu de dalt»

Mn. Xavier SOBREVÍA i Vidal (Sant Just Desvern, Barcelona, Espanya)

Avui, Jesús ens exposa la dificultat de preveure i conèixer l'acció de l'Esperit Sant: de fet, «bufa allà on vol» (Jn 3,8). Això ho lliga amb el testimoniatge que Ell mateix està donant i amb la necessitat de néixer de dalt. «Cal que nasqueu de dalt» (Jn 3,7), diu el Senyor amb claredat; és necessària una nova vida per a poder entrar en la vida eterna. No és suficient amb un anar tirant per arribar al Regne del Cel, cal una vida nova regenerada per l'acció de l'Esperit de Déu. La nostra vida professional, familiar, esportiva, cultural, lúdica i, sobretot, de pietat ha de ser transformada pel sentit cristià i per l'acció de Déu. Tot, transversalment, ha de ser impregnat pel seu Esperit. Res de res ens hauria de quedar fora de la renovació que fa en nosaltres Déu amb el seu Esperit.

Una transformació que té a Jesucrist com a catalitzador. Ell, que abans havia de ser enlairat a la Creu i que també havia de ressuscitar, és qui pot fer que l'Esperit de Déu ens sigui enviat. Ell que ha vingut de dalt. Ell que ha mostrat amb molts miracles el seu poder i la seva bondat. Ell que en tot fa la voluntat del Pare. Ell que ha patit fins a vessar l'última gota de sang per nosaltres. Gràcies a l'Esperit que ens enviarà, nosaltres «podem pujar al Regne dels Cels, per Ell obtenim l'adopció filial, per Ell se'ns dóna la confiança d'anomenar Déu amb el nom de “Pare”, la participació de la gràcia de Crist i el dret a participar de la glòria eterna» (Sant Basili el Gran).

Fem que l'acció de l'Esperit tingui acollida en nosaltres, escoltem-lo, i apliquem les seves inspiracions per tal que cadascú sigui —en el seu lloc habitual— un bon exemple enlairat que posi la llum de Crist.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «[Crist], en la seva vinguda, ha portat amb Ell tota novetat» (Sant Ireneu)

  • «Ell sempre pot, amb la seva novetat, renovar la nostra vida i la nostra comunitat i, encara que travessi èpoques fosques i debilitats eclesials, la proposta cristiana mai envelleix» (Francesc)

  • «L’aigua baptismal és consagrada per una pregària d’epiclesi (ja sigui en aquell mateix moment, ja sigui en la Vetlla pasqual). L’Església demana a Déu que, pel seu Fill, el poder de l’Esperit Sant davalli en aquesta aigua, per tal que aquells qui hi seran batejats ‘neixin de l’aigua i de l’Esperit’ (Jn 3,5)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.238)