La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Divendres 5 de Quaresma
1ª Lectura (Jr 20,10-13): Sento com parla la gent, em veig amenaçat de tots costats; diuen: «Vosaltres que teniu amb ell un pacte d'amistat, denuncieu-nos-el, perquè el puguem denunciar, seguiu-lo de prop: potser es deixarà enganyar; llavors podrem apoderar-nos-en i venjar-nos d'ell». Però el Senyor em fa costat com un guerrer invencible; per això els qui em persegueixen cauran, no podran apoderar-se de mi, quedaran tan confosos del seu fracàs, que ningú no oblidarà mai més la seva vergonya. Senyor de l'univers que coneixeu a fons els justos, que penetreu tot l'interior dels homes: feu-me veure com feu justícia, ja que és a vós que jo he confiat la meva causa. Canteu al Senyor, lloeu el Senyor: ell salva la vida del pobre de les mans dels qui volen fer-li mal.
Salm responsorial: 17
R/. En veure'm en perill, clamo al Senyor, i ell m'escolta.
Us estimo, Senyor. Vós m'enfortiu, roca i muralla que em deslliura.

Déu meu, penyal on m'emparo, escut i força que em salva. Rodejat d'adversaris delirants, clamo al Senyor, crido auxili d'entre els enemics.

Les onades de la mort m'envoltaven, sentia l'esglai dels torrents de Belial; m'estrenyia amb el seu llaç el Regne dels morts, davant mateix tenia els seus paranys.

En veure'm en perill, clamo al Senyor, crido socors al meu Déu, i des del seu palau escolta el meu clam, el meu crit li arriba al cor.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn Cf. 6,64-69): Les vostres paraules, Senyor, són esperit i són vida, vós teniu paraules de vida eterna.
Text de l'Evangeli (Jn 10,31-42): En aquell temps, els jueus tornaren a agafar pedres per tal d’apedregar-lo. Jesús els respongué: «Moltes obres bones us he mostrat de part del Pare. Per quina d’aquestes obres m’apedregueu?». Li respongueren els jueus: «No t’apedreguem per cap obra bona, sinó per blasfèmia, perquè tu, que ets un home, et fas tu mateix Déu». Els respongué Jesús: «¿No està escrit en la vostra Llei: Jo he dit: sou déus? Si digué déus a aquells als quals s’adreçà la paraula de Déu -i no es pot abolir l’Escriptura-, ¿a aquell a qui el Pare ha santificat i ha enviat al món, vosaltres dieu: “Blasfemes!”, perquè he dit: soc Fill de Déu? Si no faig les obres del meu Pare, no em cregueu; però si les faig, per més que no em creieu a mi, creieu en les obres, per tal que conegueu i sapigueu que el Pare és en mi i jo en el Pare». Llavors intentaren novament d’agafar-lo, però s’esmunyí de les seves mans.

I se n’anà un altre cop a l’altre costat del Jordà, a l’indret on primer Joan havia estat batejant, i s’hi quedà. I molts anaven a ell, i deien: «Certament Joan no va fer cap signe, però totes les coses que Joan va dir d’aquest eren veritat». I molts cregueren en ell allí.

© Albada Editorial / evangeli.net

«Per quina d’aquestes obres m’apedregueu?»

Mn. Carles ELÍAS i Cao (Barcelona, Espanya)

Avui divendres, quan només falta una setmana per a commemorar la mort del Senyor, l'Evangeli ens presenta els motius de la seva condemna. Jesús tracta de mostrar la veritat, però els jueus el tenen per blasfem i reu de lapidació. Jesús parla de les obres que realitza, obres de Déu que l'acrediten, de com pot donar-se Ell mateix el títol de “Fill de Déu”... Tanmateix, parla des d'unes categories difícils d'entendre per als seus adversaris: “estar en la veritat”, “escoltar la seva veu”...; els parla des del seguiment i el compromís amb la seva persona que fan que Jesús sigui conegut i estimat —«Mestre on t’estàs?», li preguntaren els deixebles a l'inici del seu ministeri (Jn 1,38)—. Però tot sembla inútil: és tan gran el que Jesús intenta dir que no l'acaben d'entendre, només el comprendran els petits i senzills, perquè el Regne està amagat als savis i entesos.

Jesús lluita per presentar arguments que siguin acceptables, però l'intent és en va. En el fons, morirà per dir la veritat sobre Ell mateix, per ser fidel a Ell mateix, a la seva identitat i a la seva missió. Com a profeta, presentarà una crida a la conversió i serà rebutjat, un nou rostre de Déu i serà escopit, una nova fraternitat i serà abandonat.

Novament s'alça la Creu del Senyor amb tota la seva força com estendard veritable, com a única raó indiscutible: «¡Oh admirable virtut de la santa creu! ¡Oh inefable glòria del Pare! En ella podem considerar el tribunal del Senyor, el judici del món i el poder del crucificat. ¡Oh, sí, Senyor: heu atret cap a vós totes les coses quan, tenint esteses tot el dia les vostres mans cap el poble incrèdul i rebel (cf. Is 65,2), l'univers sencer va comprendre que havia de retre homenatge a la vostra majestat!» (Sant Lleó Magne). Jesús ha de fugir a l'altra banda del Jordà i els qui de debò creuen en Ell es traslladen allí disposats a seguir-lo i a escoltar-lo.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Creu per a comprendre i comprèn per a creure» (Sant Agustí)

  • «Moltes persones van estar en estret contacte amb Jesús i no el van creure... Si tu tens el cor tancat, la fe no entra. Déu Pare sempre ens atreu cap a Jesús; som nosaltres els qui obrim o tanquem el nostre cor» (Francesc)

  • «Els signes realitzats per Jesús testimonien que el Pare l’ha enviat. Conviden a creure en Ell. Als qui s’adrecen a Ell amb fe, els concedeix el que demanen. Els miracles enforteixen la fe en aquell que fa les obres del seu Pare: donen testimoni que és el Fill de Déu» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 548)