La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimecres 21 de durant l'any
1ª Lectura (2Te 3,6-10.16-18): Germans, en nom de Jesucrist, el Senyor, us manem que us aparteu de qualsevol germà que visqués desvagat i no seguís l'ensenyament que us vam donar. Ja sabeu què heu de fer si voleu imitar-nos. Entre vosaltres no vivíem mai desvagats, i a ningú no demanàvem de franc el pa que menjàvem, sinó que ens escarrassàvem treballant nit i dia, per no afeixugar ningú dels vostres. No és que no tinguem dret a la nostra manutenció, però volíem donar-vos un exemple amb la nostra vida, perquè vosaltres l'imitéssiu. Recordeu que quan érem entre vosaltres us repetíem aquesta regla: «Qui no vulgui treballar, que no mengi». Que el mateix Senyor de la pau us la doni sempre i de tota manera. El Senyor sigui amb tots vosaltres. Aquesta salutació, l'escric jo, Pau. És la meva lletra. Així firmo totes les cartes. Que la gràcia de Jesucrist, el nostre Senyor, sigui amb tots vosaltres.
Salm responsorial: 127
R/. Feliços vosaltres, fidels del Senyor.
Feliç tu, fidel del Senyor, que vius seguint els seus camins. Menjaràs del fruit del teu treball, seràs feliç i tindràs sort.

És així com els fidels del Senyor seran beneïts. Que el Senyor et beneeixi des de Sió. Que tota la vida puguis veure prosperar Jerusalem.
Versicle abans de l'Evangeli (1Jn 2,5): Al·leluia. Els qui fan cas de la paraula de Jesucrist han arribat de debò a estimar Déu perfectament. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 23,27-32): En aquell temps, Jesús digué: «Ai de vosaltres, escribes i fariseus hipòcrites, perquè us assembleu a sepulcres emblanquinats que de fora apareixen certament com a bonics, però a l’interior són plens d’ossos de morts i de tota immundícia! Així també vosaltres del defora sembleu justos als homes, però a l’interior sou plens d’hipocresia i d’iniquitat.

Ai de vosaltres, escribes i fariseus hipòcrites, que edifiqueu els sepulcres dels profetes i adorneu els monuments dels justos, i dieu: “Si haguéssim estat en els dies dels nostres pares no hauríem pas estat còmplices d’ells en la sang dels profetes”! Per tant, doneu testimoni [contra] vosaltres mateixos que sou fills d’aquells que mataren els profetes. Així, doncs, ompliu vosaltres la mesura dels vostres pares!».

© Albada Editorial / evangeli.net

«Ai de vosaltres, escribes i fariseus hipòcrites!»

Mn. Lluís ROQUÉ i Roqué (Manresa, Barcelona, Espanya)

Avui, com els dies anteriors i els que segueixen, contemplem Jesús fora de si, condemnant actituds incompatibles amb un viure digne, no solament cristià, sinó també humà: «Defora sembleu justos als homes, però a l’interior sou plens d’hipocresia i d’iniquitat» (Mt 23,28). Ve a confirmar que la sinceritat, la honradesa, la lleialtat, la noblesa..., són virtuts volgudes, estimades per Déu i, també, molt apreciades pels humans.

Per a no caure, doncs, en la hipocresia, he de ser molt sincer. Primer, amb Déu, perquè em vol net de cor i que detesti tota mentida per ser Ell totalment pur, la Veritat absoluta. Segon, amb mi mateix, per a no ser jo el primer enganyat, exposant-me a pecar contra l'Esperit Sant en no reconèixer els propis pecats ni manifestar-los amb claredat en el sagrament de la Penitència, o per no confiar prou en Déu, que mai no condemna al qui fa de fill pròdig ni perd ningú pel fet d'ésser pecador, sinó per no reconèixer-se'n. En tercer lloc, amb els altres, ja que també —com a Jesús— a tots ens posa fora de si la mentida, l'engany, la falta de sinceritat, d'honradesa, de lleialtat, de noblesa..., i, per això mateix, hem d'aplicar-nos el principi: «El que no vulguis per a tu, no ho vulguis per a ningú».

Aquestes tres actituds —que podem considerar de sentit comú— les hem de fer nostres per a no caure en la hipocresia, i fer-nos càrrec que necessitem la gràcia santificant, degut al pecat original ocasionat pel “pare de la mentida”: el dimoni. Per això, farem cas a l'exhortació de sant Josepmaria: «A l'hora de l'examen vés previngut contra el dimoni mut»; tindrem també present a Orígenes, que diu: «Tota santedat fingida rau morta perquè no obra impulsada per Déu», i ens regirem, sempre, pel principi elemental i simple proposat per Jesús: «Que el vostre llenguatge sigui: “Sí, sí”, “No, no”» (Mt 5,37).

Maria no es passa amb les paraules, però el seu sí al bé, a la gràcia, fou únic i verídic; el seu no al mal, al pecat, fou rotund i sincer.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Els homes no podrien viure junts si no tinguessin confiança recíproca, és a dir, si no es manifestessin la veritat» (Sant Tomàs d’Aquino)

  • «Una podridura envernissada: aquesta és la vida del corrupte. Demanem avui la gràcia a l’Esperit Sant que ens foragiti de tot engany, demanem la gràcia de reconèixer-nos pecadors: som pecadors. Pecadors, sí. Corruptes, no» (Francesc)

  • «Els deixebles del Crist s’han revestit ‘de l’home nou, creat a la imatge de Déu en la justícia i la santedat de la veritat’ (Ef 4,24). Per això se’ls diu: ‘Abandoneu la mentida’ (Ef 4,25). Han de renunciar ‘a tota dolenteria i a tota falsedat, hipocresies, enveges i tota mena de maledicència’ (1Pe 2,1)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.475)