Un equip de 200 mossens comenta l'Evangeli del dia
200 mossens comenten l'Evangeli del dia
Contemplar l'Evangeli d'avui
Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)
Però Eleazar prengué una noble resolució, digna de la seva edat i de la seva vellesa, dels seus respectables cabells blancs i de l'excel·lent comportament que havia mantingut des de noi, però digna, encara més, de la Llei santa, donada per Déu. Respongué, doncs, immediatament com pertocava i els digué: «Prefereixo morir tot seguit. Fingir d'aquesta manera no seria propi de la meva edat: a canvi del poc temps de vida que guanyaria, molts dels joves, pensant-se que Eleazar, als seus noranta anys, s'ha passat a la religió dels estrangers, s'apartarien del bon camí per culpa meva, i la meva vellesa quedaria deshonrada. Per un moment jo m'escaparia del suplici dels homes, però ni viu ni mort no podria pas escapar-me de les mans del Totpoderós. Si ara dono coratjosament la vida, em mostraré digne de la vellesa i deixaré als joves un exemple perquè estiguin disposats a morir noblement per les lleis venerables i santes».
Després de dir aquestes paraules, se n'anà tot seguit al lloc del suplici. Els qui l'hi conduïen, tenint per una estupidesa el que acabava de dir, canviaren d'actitud, i tota la simpatia que abans sentien per ell es convertí en malícia. A punt ja de morir sota els cops dels assots, digué gemegant: «El Senyor, en el seu suprem coneixement, sap prou bé que, podent salvar-me de la mort, ara sofreixo en el cos els dolors terribles dels assots, però en el fons de l'ànima els sofreixo de gust per fidelitat a ell». Així donà la seva vida. La seva mort deixà el record d'un home virtuós i l'exemple d'una noble generositat, no sols per als joves, sinó per a tot el poble.
Senyor, vós sou l'escut que em protegeix, als ulls de tots, vós sou la meva glòria. Quan crido invocant el Senyor, ell em respon des de la santa muntanya.
Me'n vaig al llit, i dormo en pau fins que em desperto. El Senyor em sosté. No em fa por la multitud que acampa al meu voltant. Alceu-vos, Senyor, salveu-me, Déu meu.
© Albada Editorial / evangeli.net
«El Fill de l’home a cercar i salvar allò que s’havia perdut»
Mn. Enric RIBAS i Baciana (Barcelona, Espanya)Avui, Zaqueu sóc jo. Aquest personatge era ric i cap de publicans; jo tinc més del necessari i, potser, moltes vegades faig de publicà oblidant-me de Crist. Jesús, enmig de la multitud, cerca Zaqueu; avui, enmig d'aquest món, em cerca precisament a mi: «Baixa de pressa, que avui convé que em quedi a casa teva» (Lc 19,5).
Zaqueu vol veure Jesús; si no s'hi esforça i puja a l'arbre no el podrà veure. Tantes vegades voldria jo veure l'acció de Déu!, però no sé si de debò estic disposat al ridícul fent com Zaqueu. La disposició del cap de publicans de Jericó és necessària perquè Jesús pugui actuar; i, si no s'afanya, potser perdrà l'única possibilitat de ser tocat per Déu i ser així salvat. Potser jo he tingut massa ocasions de trobar-me amb Jesús i potser ja és hora de ser valent, de sortir de casa, de trobar-me amb Ell i convidar-lo a entrar dins meu, per tal que Ell pugui dir també de mi: «Avui la salvació ha vingut en aquesta casa, en tant que també ell és fill d’Abraham, perquè ha vingut el Fill de l’home a cercar i salvar allò que s’havia perdut» (Lc 19,9-10).
Zaqueu deixa entrar Jesús a casa seva i en el seu cor, encara que no es deu sentir digne d'una visita com aquella. En ell, la conversió és total: comença amb la renúncia a l'ambició de riqueses, segueix amb el propòsit de compartir els seus béns i acaba amb la resolució de fer justícia, tot corregint els pecats comesos. Potser Jesús m'està demanant alguna cosa semblant des de fa temps, però jo no el vull sentir i faig les oïdes sordes; em cal la conversió.
Deia sant Màxim: «No hi ha res de més estimat i agradable a Déu com que els homes es converteixin a Ell amb sincer penediment». Que Ell m'ajudi a fer-ho avui realitat.
Pensaments per a l'Evangeli d'avui
«Allò que es duu a terme amb una disposició d’ànim trist i forçat no mereix gratitud ni té noblesa. De manera que, quan fem el bé, hem de fer-lo, no tristos, sinó amb alegria» (Sant Gregori Nazianzè)
«“Vida eterna” tracta de donar un nom a aquesta “desconeguda realitat coneguda”. Seria el moment del submergir-se en l’oceà de l’Amor infinit. Podem únicament tractar de pensar que aquest moment és la vida en sentit ple. Hem de pensar en aquesta línia si volem entendre l’objectiu de l’esperança cristiana» (Benet XVI)
«La Comunió ens separa del pecat. El Cos del Crist que rebem en la Comunió és ‘entregat per nosaltres’, i la Sang que bevem és ‘vessada per nosaltres i per tots els homes en remissió dels pecats’. Per això l’Eucaristia no pot unir-nos amb el Crist sense purificar-nos al mateix temps dels pecats comesos i preservar-nos dels pecats futurs» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.393)