La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Diumenge 6 (C) de durant l'any

1ª Lectura (Jr 17,5-8): Això diu el Senyor: Maleït l'home que es refia de l'ajut humà, que busca un home per fer-ne el seu braç dret, mentre el seu cor s'allunya del Senyor. Serà com la pomera de Sodoma en el desert de l'Arabà, que no tasta mai un moment de bonança; viu en els indrets xardorosos de l'estepa, en una terra salada que no es pot habitar. Beneït l'home que es refia de l'ajut del Senyor i troba en el Senyor la seguretat. Serà com un arbre plantat ran de l'aigua que estén les arrels vora el corrent; quan ve l'estiu, ell no té por, i el seu fullatge es manté fresc; en anys de secada no es neguiteja ni deixa de donar fruit.
Salm responsorial: 1
R/. Feliç l'home que té posada en el Senyor la seva confiança.
Feliç l'home que no es guia pels consells dels injustos, ni va pels camins dels pecadors, ni s'asseu al ròdol burleta dels descreguts. Estima de cor la llei del Senyor, la repassa meditant-la nit i dia.

Serà com un arbre que arrela vora l'aigua: dóna fruit quan n'és el temps i mai no es marceix el seu fullatge, duu a bon terme tot el que emprèn.

No serà així la sort dels injustos; seran com la palla escampada pel vent. El Senyor empara els camins dels justos, i el dels culpables, acaba malament.
2ª Lectura (1C 15,12.16-20): Germans, si prediquem que Crist ha ressuscitat d'entre els morts, com és que entre vosaltres alguns neguen la resurrecció dels morts? Perquè si fos veritat que els morts no ressusciten, tampoc Crist no hauria ressuscitat. I si Crist no hagués ressuscitat, la vostra fe no tindria objecte, encara estaríeu submergits en els vostres pecats. A més, els qui han mort creient en Crist estarien perduts sense remei. Si l'esperança que tenim posada en Crist no va més enllà d'aquesta vida, som els qui fem més llàstima de tots els homes. Però la veritat és que Crist ha ressuscitat d'entre els morts, el primer d'entre tots els qui han mort.
Versicle abans de l'Evangeli (Lc 6,23ab): Al·leluia. Alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 6,17.20-26): En aquell temps, Jesús amb els deixebles baixà de la muntanya i s'aturà en un indret pla. Allí hi havia molts dels seus deixebles i una gran gentada del poble, vinguda de tot el país dels jueus, de Jerusalem i de la costa de Tir i de Sidó. Llavors alçà els ulls cap als seus deixebles i digué: «Feliços els pobres: és vostre el Regne de Déu! Feliços els qui ara passeu fam: Déu us saciarà! Feliços els qui ara ploreu: vindrà dia que riureu! Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l'home, la gent us odiarà, us rebutjarà, us insultarà i denigrarà el nom que porteu! Aquell dia, alegreu-vos i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel. Igualment feien els seus pares amb els profetes.

»Però ai de vosaltres, els rics: ja heu rebut el vostre consol! Ai de vosaltres, els qui ara aneu tips: vindrà dia que passareu fam! Ai de vosaltres, els qui ara rieu: vindrà dia que us doldreu i plorareu! Ai quan tota la gent parlarà bé de vosaltres: igualment feien els seus pares amb els falsos profetes!».

«Alegreu-vos i feu festa»

Mn. Enric RIBAS i Baciana (Barcelona, Espanya)

Avui tornem a viure les benaurances i les “malaurances”: «Feliços vosaltres...», si ara patiu en el meu nom; «Ai de vosaltres...», si ara rieu. La fidelitat a Crist i al seu Evangeli fa que siguem rebutjats, escarnits en els mitjans de comunicació, odiats, com Crist va ser odiat i penjat a la creu. Hi ha qui pensa que és degut a manca de fe, però potser ben mirat és degut a manca de raó. El món no vol pensar ni ser lliure; viu immers en l'anhel de la riquesa, del consum, de l'adoctrinament llibertari que s'omple de paraules vanes, buides on s'enfosqueix el valor de la persona i es befa l'ensenyament de Crist i de l'Església, perquè ara com ara és l'únic pensament que va de debò contra corrent. Amb tot, el Senyor Jesús ens encoratja: «Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l'home, la gent us odiarà, us rebutjarà, us insultarà i denigrarà el nom que porteu! (...). La vostra recompensa és gran en el cel» (Lc 6,22.23).

Joan Pau II, a l'encíclica Fides et Ratio, digué: «La fe mou la raó a sortir del seu aïllament i a apostar, de bon grat, per allò que és bell, bo i veritable». L'experiència cristiana en els seus sants ens mostra la veritat de l'Evangeli i d'aquestes paraules del Sant Pare. Davant un món que es complau en el vici i l'egoisme com a font de felicitat, Jesús mostra un altre camí: la felicitat del Regne de Déu, que el món no pot entendre i que l'odia i la rebutja. El cristià, enmig de les temptacions que li ofereix la “vida fàcil”, sap que el camí és el de l'amor que Crist ens ha mostrat a la creu, el camí de la fidelitat al Pare. Sabem que enmig de les dificultats no podem desanimar-nos. Si cerquem de debò el Senyor, alegrem-nos i fem festa (cf. Lc 6,23).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «La Misericòrdia vol que siguis misericordiós, la Justícia desitja que siguis just, ja que el Creador vol veure’s reflectit en la seva criatura, i Déu vol veure reproduïda la seva imatge en el mirall del cor humà» (Sant Lleó el Gran)

  • «El Sermó de la muntanya està dirigit a tothom, en el present i en el futur i només es pot entendre i viure seguint Jesús, caminant amb Ell» (Benet XVI)

  • «La benaurança promesa ens posa davant de les opcions morals decisives. Ens invita a purificar el nostre cor dels seus mals instints i a cercar l’amor de Déu per damunt de tot» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.723)