La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dilluns 3 d'Advent

1ª Lectura (Nm 24,2-7.15-17a): En aquells dies, Balaam alçà els ulls i veié Israel acampat per tribus. Llavors l'esperit de Déu s'apoderà d'ell i pronuncià el seu vaticini: «Aquest és l'oracle de Balaam, fill de Beor, l'oracle de l'home d'ulls penetrants, l'oracle del qui escolta els presagis de Déu i contempla les visions del Totpoderós quan l'èxtasi li treu el vel dels ulls: Jacob, que n'és de bonic, el teu campament, que en són, de bonics, els teus pavellons, Israel! Els veig estesos com palmes, com horts a les vores d'un riu, com àloes que ha plantat el Senyor, com cedres arran de l'aigua. L'aigua vessarà de les seves piques, tindrà una descendència com l'aigua del mar. El seu rei serà més eminent que el rei Agag, el seu reialme sobresortirà».

I Balaam pronuncià encara un altre vaticini: «Aquest és l'oracle de Balaam, fill de Beor, l'oracle de l'home d'ulls penetrants, l'oracle del qui escolta els presagis de Déu i coneix els secrets de l'Altíssim, del qui contempla les visions del Totpoderós quan l'èxtasi li treu el vel dels ulls: Ja el veig, però encara no hi és, ja el contemplo, però no serà aviat: De Jacob, en surt una estrella, d'enmig d'Israel, se n'aixeca un ceptre».
Salm responsorial: 24
R/. Feu que conegui, Senyor, les vostres rutes.
Feu que conegui, Senyor les vostres rutes, que aprengui els vostres camins. Encamineu-me en la vostra veritat, instruïu-me, perquè vós sou el Déu que em salveu.

Recordeu-vos, Senyor, de la vostra pietat i de l'amor que heu guardat des de sempre. Compadiu-vos de mi, vós que estimeu tant.

El Senyor, bondadós i recte, ensenya el bon camí als pecadors. Encamina els humils per sendes de justícia, els ensenya el seu camí.
Versicle abans de l'Evangeli (---): Al·leluia. Senyor, feu-nos veure el vostre amor, i doneu-nos la vostra salvació. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 21,23-27): En aquell temps, Jesús entrà al recinte del temple. Mentre ensenyava, se li van acostar els grans sacerdots i els notables del poble i li preguntaren: «Amb quina autoritat fas tot això? Qui te l'ha donada, aquesta autoritat?». Jesús els replicà: «Jo també us faré una pregunta. Si me la contesteu, també jo us diré amb quina autoritat faig tot això. El baptisme de Joan, d'on venia: de Déu o dels homes?». Ells van pensar: «Si responem que venia de Déu, ens preguntarà: ‘Doncs per què no el vau creure?’. Però si diem que venia dels homes, ja podem tenir por de la gent, perquè tothom està convençut que Joan era un profeta». Per això respongueren a Jesús: «No ho sabem». Llavors els digué: «Doncs jo tampoc no us dic amb quina autoritat faig tot això».

«Amb quina autoritat fas tot això? Qui te l'ha donada, aquesta autoritat?»

Mn. Melcior QUEROL i Solà (Ribes de Freser, Girona, Espanya)

Avui, l'Evangeli ens convida a contemplar dos aspectes de la personalitat de Jesús: l'astúcia i l'autoritat. Fixem-nos primer en la seva astúcia: Ell coneix profundament el cor de l'home, coneix l'interior de cada persona que se li apropa. I quan els grans sacerdots i els notables del poble es dirigeixen a Jesús per preguntar-li, amb malícia: «Amb quina autoritat fas tot això?» (Mt 21,23), Jesús, que coneix la seva falsedat, els respon amb una altra pregunta: «El baptisme de Joan, d'on venia: de Déu o dels homes?» (Mt 21,25). Ells no saben què contestar-li, ja que si diuen que venia de Déu, entrarien en contradicció amb ells mateixos per no haver-lo cregut, i si diuen que venia dels homes es posarien en contra del poble, que el tenia per profeta. Es troben en un carreró sense sortida. Astutament, Jesús amb una simple pregunta ha denunciat la seva hipocresia; els ha donat la veritat. I la veritat sempre és incòmoda, et fa trontollar.

També nosaltres estem cridats a tenir l'astúcia de Jesús, per a fer trontollar la mentida. Tantes vegades els fills de les tenebres empren tota la seva astúcia per aconseguir més diner, més poder i més prestigi; mentre els fills de la llum sembla que tinguem l'astúcia i la imaginació un xic adormides. Igual que un home del món empra la imaginació al servei dels seus interessos, els cristians hem d'emprar els nostres talents al servei de Déu i de l'Evangeli. Per exemple: quan hom es troba davant una persona que malparla de l'Església (això passa sovint), ¿amb quina astúcia sabem respondre la seva crítica negativa? O bé, en un ambient de treball, amb un company que sols viu per a ell mateix i “passa de tothom”, ¿amb quina astúcia sabrem tornar bé per mal? Si l'estimem, com Jesús, la nostra presència li serà molt “incòmoda”.

Jesús exercia la seva autoritat gràcies al profund coneixement que tenia de les persones i de les situacions. També nosaltres estem cridats a tenir aquesta autoritat. És un do que ens ve de dalt. Com més ens exercitem a posar les coses al seu lloc, les petites coses de cada dia, més sabrem posar-hi les persones i les situacions, gràcies a les inspiracions de l'Esperit Sant.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Els prínceps dels sacerdots i escribes tenien por del poble, a la veritat. La prova de la fugida és la por del cor» (Sant Agustí)

  • «Mai condemnar! Si tu tens ganes de condemnar, condemna’t a tu mateix Demano al Senyor la gràcia que el nostre cor sigui lluminós amb la Veritat, gran amb la gent, compassiu» (Francesc)

  • «La Paraula de Déu que havia ressonat al Sinaí per donar la Llei escrita a Moisès, ara es fa sentir de nou a la muntanya de les benaurances. No aboleix la Llei, però la completa donant-li l’última interpretació d’una manera divina (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 581)