La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimarts 3 d'Advent
1ª Lectura (So 3,1-2.9-13): Això diu el Senyor: «Ai de la ciutat tirànica, rebel, contaminada! No fa cas de cap advertència, ni admet la correcció. No confia en el Senyor i es manté allunyada del seu Déu. Però un dia jo canviaré els llavis dels pobles en llavis sincers, perquè tots invoquin el nom del Senyor i portin el seu jou. D'entre els qui viuen més enllà dels rius d'Etiòpia m'oferiran súpliques i encens, d'entre els qui jo havia dispersat em portaran oblacions.

Aquell dia no t'hauràs d'avergonyir de les accions amb què fins ara m'has estat infidel, perquè llavors trauré del teu si els qui celebren la teva arrogància. No seràs mai més altiva en la meva muntanya santa, i deixaré en el teu país un poble humil i pobre. La resta d'Israel buscarà refugi en el nom del Senyor. No faran injustícies ni mentiran, ni tindran una llengua enganyadora. Podran pasturar i reposar sense que els inquieti ningú».
Salm responsorial: 33
R/. Els pobres invoquen el Senyor i ell els escolta.
Beneiré el Senyor en tot moment, tindré sempre als llavis la seva lloança. La meva ànima es gloria en el Senyor; se n'alegraran els humils quan ho sentin.

Alceu vers ell la mirada. Us omplirà de llum, i no haureu d'abaixar els ulls, avergonyits. Quan els pobres invoquen el Senyor, els escolta i els salva del perill.

El Senyor es gira contra els malfactors per esborrar de la terra el seu record. Així que criden els justos, el Senyor els escolta i els treu de tots els perills.

El Senyor és a prop dels cors que sofreixen, salva els homes que se senten desfets. El Senyor rescata de la mort els seus servents, i no acusarà els qui es refugien en ell.
Versicle abans de l'Evangeli (---): Al·leluia. Veniu, Senyor, no trigueu més; allibereu el vostre poble de les seves culpes. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 21,28-32): En aquell temps, Jesús digué als grans sacerdots i als notables del poble: «Què us en sembla? Un home tenia dos fills. Va anar a trobar el primer i li va dir: ‘Fill, vés avui a treballar a la vinya’. Ell li va respondre: ‘No hi vull anar’. Però després se'n penedí i va anar-hi. Aquell home anà a trobar el segon i li digué el mateix. Ell va respondre: ‘De seguida, senyor’. Però no hi va anar. Quin d'aquests dos va fer la voluntat del pare?». Li responen: «El primer». Jesús els diu: «Us asseguro que els publicans i les prostitutes us passen al davant en el camí cap al Regne de Déu. Perquè vingué Joan per encaminar-vos a fer el que Déu vol, però no el vau creure. Els publicans i les prostitutes sí que el van creure; en canvi, vosaltres, ni després de veure això, no us heu penedit ni l'heu cregut».

«‘No hi vull anar’. Però després se'n penedí i va anar-hi»

Mn. Jordi POU i Sabater (Sant Jordi Desvalls, Girona, Espanya)

Avui contemplem el pare que té dos fills i diu al primer: «Fill, vés avui a treballar a la vinya» (Mt 21,28). Ell li respongué: «‘No hi vull anar’. Però després se'n penedí i va anar-hi» (Mt 21,29). Al segon li digué el mateix. Ell li respongué: «De seguida, senyor»; però no hi anà... (cf. Mt 21,30). El que és important no és dir “sí”, sinó “obrar”. Hi ha una dita que afirma que «obres són amors i no bones raons».

En un altre moment, Jesús donarà la doctrina que ensenya aquesta paràbola: «No tothom qui em diu: ‘Senyor, Senyor’, entrarà al Regne del cel, sinó el qui fa la voluntat del meu Pare del cel» (Mt 7,21). Tal com escriví sant Agustí, «existeixen dues voluntats. La teva voluntat ha de ser corregida per tal d'identificar-se amb la voluntat de Déu; i no la de Déu doblegada per tal d'emmotllar-se a la teva». En català diem que un nen “creu” quan obeeix: creu!, és a dir, identifiquem l'obediència amb la fe, amb la confiança en allò que ens diuen.

Obediència ve de la composició “ob-audire”: escoltar amb gran atenció. Es manifesta en l'oració, en no fer-nos “sords” a la veu de l'Amor. «Els homes tendim a “defensar-nos”, a adherir-nos al nostre egoisme. Déu exigeix que, en obeir, posem en exercici la fe. A vegades el Senyor suggereix el seu voler en veu baixa, allí en el fons de la consciència: cal romandre atents per tal de distingir aquesta veu i ésser-li fidels» (Sant Josepmaria Escrivà). Complir la voluntat de Déu suposa esdevenir sant; obeir no és ser simplement una titella en mans d'un altre, sinó interioritzar el que cal complir: i així fer-ho perquè “em dóna la gana”.

La nostra Mare la Verge, mestra en l'obediència de la fe, ens ensenyarà el mode d'aprendre a obeir la voluntat del Pare.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Quan el pecat està en l'home, aquest ja no pot contemplar Déu. Però pots curar-te, si vols. La fe i el temor de Déu han de tenir l’absoluta preferència del teu cor» (Sant Teòfil d’Antioquia)

  • «Quan nosaltres siguem capaços de dir-li: —‘Senyor, aquests són els meus pecats, no els d’aquest o dels d’aquell... són els meus!; agafa’ls tu’, llavors serem aquest bell poble, que confia en el nom del Senyor» (Francesc)

  • «Jesús va escandalitzar els fariseus menjant amb els publicans i els pecadors amb tanta familiaritat com amb ells mateixos. Contra aquells d’entre ells que ‘es refiaven d’ells mateixos, creient que eren justos, i menyspreaven els altres’ (Lc 18, 9), Jesús va afirmar: ‘No he vingut a cridar justos, sinó pecadors, perquè es converteixin’ (Lc 5,32). Va anar encara més lluny proclamant davant els fariseus que el pecat és universal, i que els qui pretenen no tenir necessitat de salvació s’enceguen ells mateixos» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 588)