La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Advent: 19 de Desembre
1ª Lectura (Jt 13,2-7.24-25a): En aquell temps, hi havia un home de Saraà, d'un clan danita, que es deia Manoè. La seva dona era estèril, no tenia fills. L'àngel del Senyor s'aparegué a la dona i li digué: «Tu que eres estèril, que no tenies fills, ara en tindràs un. T'has d'abstenir de beure vi o altres begudes alcohòliques, i de menjar res del que les lleis sagrades prohibeixen, perquè el fill que tindràs serà consagrat a Déu des d'abans de néixer; en senyal de la seva consagració, no es tallarà mai els cabells; ell serà el primer que lluitarà per alliberar el poble d'Israel del poder dels filisteus».

La dona anà a trobar el seu marit i li digué: «Ha vingut un home de Déu, que tenia l'aparença d'un àngel. Tot ell imposava respecte. Jo no li he preguntat de part de qui venia, i ell tampoc no m'ha donat el seu nom, però m'ha dit que tindré un fill, i que no ha de beure vi o altres begudes alcohòliques, ni ha de menjar res del que les lleis sagrades prohibeixen, perquè el noi, des d'abans de néixer fins al dia de la mort, serà consagrat a Déu». Efectivament, la dona tingué un fill i li posà el nom de Samsó. Quan el noi es va fer gran, el Senyor el va beneir, i l'esperit del Senyor començà d'atiar-lo contra els filisteus.
Salm responsorial: 70
R/. La meva boca no es cansa de lloar-vos.
Sigueu el meu castell de refugi, la meva roca salvadora. Per a mi sou penyal i plaça forta. Déu meu, traieu-me de les mans de l'injust.

Vós sou la meva esperança, Déu meu, he confiat en vós, Senyor, des de petit. Vós em traguéreu de les entranyes de la mare, acabat de néixer em vaig emparar en vós.

Contaré els vostres prodigis, Senyor, recordaré l'ajut que no trobo en ningú més. M'instruïu, Déu meu, des de petit, i encara avui us proclamo admirable.
Versicle abans de l'Evangeli (---): Al·leluia. Rebrot de Jesè, que us alceu com a bandera dels pobles: veniu a alliberar-nos, no trigueu més. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 1,5-25): Hi hagué en el temps del rei Herodes de la Judea un sacerdot, de nom Zacaries, del torn d’Abies, la muller del qual era de la descendència d’Aaron, i el nom d’ella era Elisabet. Tots dos eren justos davant Déu, i seguien irreprotxablement tots els preceptes i observances del Senyor. Però no tenien cap fill, perquè Elisabet era estèril, i tots dos d’edat avançada.

I succeí que, quan ell complia davant Déu l’ofici sacerdotal amb el torn del seu rang, li tocà per sort, segons la consuetud dels sacerdots, d’entrar en el santuari del Senyor i oferir l’encens. I durant l’hora de l’encens, tota la multitud del poble s’estava a fora pregant. I se li aparegué un àngel del Senyor dempeus a la dreta de l’altar de l’encens. I Zacaries, en veure-ho, es torbà i l’envaí un temor. L’àngel li digué: «No tinguis por, Zacaries, que el teu prec ha estat escoltat, i la teva muller Elisabet t’infantarà un fill, i li posaràs de nom Joan. I serà per a tu goig i exultació, i molts s’alegraran del seu naixement, ja que serà gran davant el Senyor, i no beurà vi ni beguda embriagadora, i serà ple de l’Esperit Sant ja des del ventre de la seva mare, i convertirà molts dels fills d’Israel al Senyor, el seu Déu. I ell el precedirà amb l’esperit i el poder d’Elies, per convertir els cors dels pares envers els fills, i els descreguts a la prudència dels justos, a fi de preparar per al Senyor un poble perfecte». I Zacaries digué a l’àngel: «I ¿com ho sabré això?, ja que soc vell i la meva muller és d’edat avançada». I responent l’àngel, li digué: «Jo soc Gabriel, el qui assisteix davant Déu, i he estat enviat a parlar-te i donar-te aquestes bones notícies. I mira, quedaràs mut i no podràs parlar fins al dia en què aquestes coses succeiran, perquè no has cregut les meves paraules, que es compliran al seu temps».

I el poble estava esperant Zacaries, i hom s’estranyava que ell es retardés en el santuari. I quan sortí, no els podia parlar. I entengueren que havia tingut una visió en el santuari; i [és que] ell els feia senyes, i s’havia quedat mut.

I s’esdevingué que quan es compliren els dies del seu ofici, retornà a casa seva. I després d’aquests dies, Elisabet, la seva muller, concebé. I s’ocultava durant cinc mesos, dient: «Així ha obrat en mi el Senyor en els dies en què es dignà treure el meu oprobi entre els homes».

© Albada Editorial / evangeli.net

«L'àngel li digué: .‘No tinguis por, Zacaries, que el teu prec ha estat escoltat, i la teva muller Elisabet t’infantarà un fill’»

Mn. Ignasi FUSTER i Camp (La Llagosta, Barcelona, Espanya)

Avui, l'àngel Gabriel anuncia al sacerdot Zacaries el naixement “sobrenatural” de Joan Baptista, que prepararà la missió del Messies. Déu, en la seva amorosa providència, prepara el naixement de Jesús amb el naixement de Joan, el Baptista. Encara que Isabel sigui estèril, no importa. Déu vol fer el miracle per amor a nosaltres, les seves criatures.

Però Zacaries no mostra en el moment oportú la visió sobrenatural de la fe: «I ¿com ho sabré això?, ja que soc vell i la meva muller és d’edat avançada» (Lc 1,18). Té una mirada excessivament humana. Li manca la docilitat confiada en els plans de Déu, que sempre són més grans que els nostres: en aquest cas, ni més ni menys que l'Encarnació del Fill de Déu per a la salvació del gènere humà! L'àngel troba Zacaries “despistat”, lent per a les coses de Déu, com si estigués “fora de joc”.

Quan manquen pocs dies per Nadal, que l'Àngel del Senyor ens trobi preparats, com Maria. Cal que mirem de mantenir la presència de Déu al llarg del dia, d'intensificar el nostre amor a Jesucrist en les nostres estones d'oració, de rebre amb molta devoció la Sagrada Comunió: perquè Jesús neix i ve a nosaltres! I que no ens manqui la visió sobrenatural en tots els afers de la nostra vida. Ens cal posar visió sobrenatural en el nostre treball professional, en els nostres estudis, en els nostres apostolats, fins i tot en els contratemps de la jornada. Res no s'escapa a la providència divina! Amb la certesa i l'alegria de saber que nosaltres col·laborem amb els àngels i amb el Senyor en els plans amorosos i salvadors de Déu.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Si l’home acull sense vanitat ni jactància la veritable glòria procedent de tot el que ha estat creat, rebrà d’Ell encara més glòria, fins fer-se semblant a Aquell que va morir per ell» (Sant Ireneu)

  • «De l’esterilitat el Senyor és capaç de tornar a començar una nova descendència, una nova vida: aquest és el missatge d’avui. Quan la humanitat està extenuada, i ja no pot seguir endavant, aleshores arriba la gràcia i arriba el Fill, i arriba la salvació» (Francesc)

  • «‘Aparegué un home enviat de Déu. Es deia Joan’ (Jn 1,6). Joan era ple de l’Esperit Sant ‘des del si de la mare’ (Lc 1,15.41) gràcies al Crist, que la Verge Maria acabava de concebre per obra de l’Esperit Sant. La visita de Maria a Isabel va esdevenir, així, ‘visita de Déu al seu poble’ (Lc 1,68)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 717)