La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Advent: 19 de Desembre
Descarregar
Text de l'Evangeli (Lc 1,5-25): Hi hagué en el temps del rei Herodes de la Judea un sacerdot, de nom Zacaries, del torn d’Abies, la muller del qual era de la descendència d’Aaron, i el nom d’ella era Elisabet. Tots dos eren justos davant Déu, i seguien irreprotxablement tots els preceptes i observances del Senyor. Però no tenien cap fill, perquè Elisabet era estèril, i tots dos d’edat avançada.

I succeí que, quan ell complia davant Déu l’ofici sacerdotal (...) I se li aparegué un àngel del Senyor dempeus a la dreta de l’altar de l’encens. I Zacaries, en veure-ho, es torbà i l’envaí un temor. L’àngel li digué: «No tinguis por, Zacaries, que el teu prec ha estat escoltat, i la teva muller Elisabet t’infantarà un fill, i li posaràs de nom Joan (...). I Zacaries digué a l’àngel: «I ¿com ho sabré això?, ja que soc vell i la meva muller és d’edat avançada» (...).

Les dues "anunciacions": Zacaries i Maria

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, sant Lluc "prepara el terreny" per a emmarcar històricament la narració de l'encarnació del Fill de Déu. A més d'una primera acotació cronològica ("en temps d'Herodes"), comença el seu Evangeli tot relatant els orígens del Baptista, l'immediat precursor de Jesucrist. Ambdós són concebuts mitjançant una intervenció divina, després d'un anunci el portaveu del qual és l'Arcàngel Gabriel.

Els paral•lelismes entre ambdues "anunciacions", per contrast, contribuiran a ressaltar la plenitud de gràcia en Maria i de divinitat en Jesús. Enfront la magnitud de l'anunci i de les seves circumstàncies, sorprèn que Zacaries demani una prova a l'Arcàngel. Maria, sis mesos més tard, no ho farà. En conseqüència, durant la Visitació, Isabel —esposa de Zacaries i mare del Baptista encara nonat— adreçarà a Maria la primera benaurança de l'Evangeli: "Benaurada tu, perquè has cregut" (Lc 1,45). Maria és la creient per excel•lència, la fidel pura i perfecte.

—Malgrat que a "casa" meva l'Àngel no hi entri de forma visible, Déu té per a mi un projecte. Maria, ajudeu-me a escoltar-lo confiadament.