Un equip de 200 mossens comenta l'Evangeli del dia
200 mossens comenten l'Evangeli del dia
Contemplar l'Evangeli d'avui
Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)
Que les muntanyes duguin pau al poble, que duguin benestar els turons. Que els humils es vegin emparats, i salvats els fills dels pobres.
Que el benestar floreixi als seus dies, i mesos i anys abundi la pau. Que domini des d'un mar a l'altre, des del Gran Riu fins a l'extrem del país.
Llavors Jesús els va manar que fessin seure tothom en colles a l'herba verda. La gent s'assegué en grups de cent i de cinquanta. Jesús prengué els cinc pans i els dos peixos, alçà els ulls al cel, digué la benedicció, partí els pans i en donava als seus deixebles perquè els servissin a la gent. També va repartir els dos peixos a tothom. Tots en van menjar i quedaren saciats. Després van recollir els bocins de pa que havien sobrat i n'ompliren dotze cistelles, i també van recollir les sobres dels peixos. D'aquells pans, n'havien menjat cinc mil homes.
«Perquè eren com ovelles sense pastor»
Mn. Xavier SOBREVÍA i Vidal (Sant Just Desvern, Barcelona, Espanya)Avui, Jesús ens mostra que és sensible als mancaments de les persones que li surten al seu encontre. No pot trobar-se amb persones i passar indiferent de les seves necessitats. El cor de Jesús es compadeix en veure la gran gentada que el seguia «com ovelles sense pastor» (Mc 6,34). El Mestre deixa a part els projectes previs i es posa a ensenyar. Quantes vegades nosaltres hem deixat que la urgència o la impaciència manin la nostra conducta? Quantes vegades no hem volgut canviar de plans per atendre necessitats immediates i imprevistes? Jesús ens dóna exemple de flexibilitat, de modificar la programació prèvia i d'estar disponible per a les persones que el segueixen.
El temps passa de pressa. Quan estimes és fàcil que el temps passi molt de pressa. I Jesús, que estima molt, està explicant la doctrina prolongadament. Es fa tard, els deixebles ho recorden al Mestre i els preocupa que la gentada pugui menjar. Llavors Jesús fa una proposta inversemblant: «Doneu-los-en vosaltres mateixos» (Mc 6,37). No només li preocupa donar aliment espiritual amb els seus ensenyaments, sinó també l'aliment del cos. Els deixebles posen dificultats, que són reals, molt reals!: els pans «costarien un dineral!» (Mc 6,37). Veuen les dificultats materials, però els seus ulls encara no reconeixen que qui els parla ho pot tot; els falta més fe.
Jesús no mana fer una fila dempeus; fa seure la gent en grups. Comunitàriament descansaran i compartiran. Demanà als deixebles el menjar que porten: sols són cinc pans i dos peixos. Jesús els pren, invoca la benedicció de Déu i els reparteix. Un menjar tan minso que servirà per alimentar milers d'homes i encara en sobraran dotze coves. Miracle que prefigura l'aliment espiritual de l'Eucaristia, Pa de vida que s'estén gratuïtament a tots els pobles de la Terra per a donar vida i vida eterna.
Pensaments per a l'Evangeli d'avui
«Et demanem, Senyor, que siguis la nostra ajuda i defensa. Que tots els pobles de la terra sàpiguen que tu ets Déu i no n’hi ha un altre, i que Jesucrist és el teu servent, i que nosaltres som el teu poble, el ramat que tu guies» (Sant Climent Romà)
«Només la misericòrdia de Déu pot alliberar la humanitat de tantes formes de mal, de vegades monstruoses, que l’egoisme genera en ella. Ell porta l’esperança: on neix Déu, neix la pau. I on neix la pau, no hi ha lloc per a l’odi ni per a la guerra» (Francesc)
«La compassió del Crist envers els malalts i les seves nombroses guaricions de tota mena (cf. Mt 4,24) són un signe esclatant que ‘Déu ha visitat el seu poble’ (Lc 7,16) i que el Regne de Déu és a prop» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 1.503)