La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

24 de gener: Sant Francesc de Sales, bisbe

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 11,25-30): En aquell temps, Jesús digué: «T'enalteixo, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè has revelat als senzills tot això que has amagat als savis i entesos. Sí, Pare, així t'ha plagut de fer-ho. El Pare ho ha posat tot a les meves mans. Ningú no coneix el Fill, fora del Pare, i ningú no coneix el Pare, fora del Fill i d'aquells a qui el Fill el vol revelar.

»Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats, i jo us faré reposar. Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor, i trobareu el repòs, perquè el meu jou és suau, i la meva càrrega, lleugera».

«Feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor»

Abbé Jean GOTTIGNY (Bruxelles, Bèlgica)

Avui, vint i quatre de gener, celebrem la memòria litúrgica d'un home apassionat per Déu i pel proïsme: sant Francesc de Sales (1567-1622), bisbe de Ginebra, amb residència a Annecy, en l'època de la Reforma.

Jesucrist recomana conrear la humilitat i la benvolença: «Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor, i trobareu el repòs» (Mt 11,29). Dues virtuts morals que cal cercar quan provem de forjar-nos un lloc en el sol a costa de l'expulsió del proïsme.

I no ens equivoquem, la dolçor no té res a veure amb la sensibleria. Aquella és el fruit de la gràcia de Déu i d'una conquesta personal. Francesc de Sales, que tenia un natural impetuós, ha esdevingut el paradigma de la dolçor, al preu d'un combat diari durant tota la seva vida. Bo i parlant sens dubte per experiència, escriu en la Introducció a la vida devota: «Hom caça més mosques amb una gota de mel que amb un barril de vinagre». Havia ingressat en l'escola d'Aquell que es presenta com «benèvol i humil de cor» (Mt 11,29).

No hem de confondre la humilitat de cor amb la timidesa. Aquella consisteix en ser sincers, és a dir conrear l'humus, aquest adob natural on creixen fàcilment els arbres que Déu vol plantar. «Nostre Senyor està tan enamorat de la humilitat que es llença amb força allí on la veu», afirma el bisbe de Ginebra. La humilitat pressuposa una disposició total a l'acció divina, així com una disponibilitat sense escletxes envers el proïsme.

Mons. José Angel Saiz Meneses (fins ara bisbe de Terrassa) va ser el primer bisbe que va acceptar col·laborar amb evangeli.net. Acaba de ser promogut com a Arquebisbe de Sevilla. El comentari del pròxim diumenge ("Diumenge del Bon Pastor") va ser redactat precisament per Mons. Saiz.

Si vols llegir-lo, clica aquí