La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

5 de Juny: Sant Bonifaci, bisbe i màrtir

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 10,11-16): En aquell temps, Jesús parlà així: «Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles. El qui va a jornal, el qui no és pastor ni amo de les ovelles, quan veu venir el llop les abandona i fuig; llavors el llop se n'apodera i les dispersa. És que ell va a jornal i tant se li'n dóna de les ovelles. Jo sóc el bon pastor: conec les meves ovelles, i elles em coneixen a mi, tal com el Pare em coneix, i jo conec el Pare. A més, jo dono la vida per les ovelles».

«El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles»

Mn. Magí MEJÍAS SENDRA (Tarragona, Espanya)

Avui commemorem sant Bonifaci, bisbe i màrtir que visqué a cavall dels segles VII i VIII. Les paraules del Crist recollides a l’Evangeli d’avui ressonen al centre de la litúrgia: Ell, mitjançant la seva passió i mort, s'ha revelat com Pastor que dóna la vida per les seves ovelles, i en la seva resurrecció ens ha donat la certesa que viu pels segles i condueix al seu ramat a la vida eterna.

Església universal s’encarna en les diòcesis i llur tasca pastoral batega en les parròquies. La parròquia és una petita part de l'Església: una part d'aquesta gran "cleda" que mira al Bon Pastor amb fe i esperança. El papa Francesc ens diu: «La parròquia no és una estructura caduca; precisament perquè té una gran plasticitat, pot prendre formes molt diverses que requereixen la docilitat i la creativitat missionera del Pastor i de la comunitat».

Crist, en la litúrgia d'avui, es diu a si mateix no només "el pastor", sinó també el qui «dóna la vida per les ovelles». D'aquesta manera Jesús combina dues metàfores diverses particularment expressives. La imatge del "pastor" es contraposa a la de "víctima", i serveix per a subratllar tota la profunda sol•licitud de Jesús pel seu ramat, que som nosaltres, fins al punt de donar-se totalment a si mateix per la nostra salvació: «El bon pastor dóna la vida per les ovelles» (Jn 10,11 ).

Com a pastor sant, Bonifaci ens diu en una de les seves cartes: «No siguem gossos muts, no siguem espectadors silenciosos, no siguem mercenaris que quan ve el llop fugen; siguem pastors sol•lícits que vigilen el ramat de Crist».

Ens correspon a nosaltres reconèixer en Ell l'únic Senyor i seguir «la seva veu» (Jn 10,4), tot evitant atribuir aquestes característiques a qualsevol vanaglòria humana, a la qual, en definitiva, «no li importen les ovelles» (Jn 10,13 ), sinó només el propi interès.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Jo professo íntegrament la puresa de la santa fe catòlica i amb l’ajuda de Déu vull romandre en la unitat d’aquesta fe, en la qual sens dubte hi ha tota la salvació dels cristians» (Sant Bonifaci)

  • «El valent testimoni de Bonifaci és una invitació a acollir en la nostra vida la Paraula de Déu, a estimar apassionadament l’Església i a cercar la unitat al voltant del Successor de Pere» (Benet XVI)

  • «El Bon Pastor serà el model i la ‘forma’ del ministeri pastoral del bisbe. Conscient de les seves febleses, ‘el bisbe serà indulgent amb els qui pequen per ignorància i els qui s’esgarrien. Que no es negui a escoltar els seus súbdits com a fills veritables (...), i que aquests s’acostin al bisbe com l’Església a Jesucrist i com Jesucrist al Pare’ (Concili Vaticà II)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 896)