La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

9 d'Agost: Santa Teresa Beneta de la Creu, patrona d'Europa

Podcast Descarregar
1ª Lectura (Os 2,16b.17b.21-22): Això diu el Senyor: «La conduiré al desert i li parlaré amorosament. Allà em correspondrà com quan era jove, quan sortí del país d'Egipte. Et faré per sempre la meva esposa i seré per a tu un espòs bo, fidel, amorós, compassiu. Seré per a tu un espòs veritable, i tu coneixeràs el Senyor».
Salm responsorial: 44
R/. Escolta, filla, estigues atenta.

O bé: L'espòs és aquí; sortiu a rebre Crist, el Senyor.
Escolta, filla, estigues atenta, oblida el teu poble i la casa del teu pare; el rei està corprès de la teva bellesa. És el teu Senyor; fes-li homenatge.

Arriba la princesa tota radiant, el seu vestit és de brocats d'or, guarnida amb brodats és conduïda al rei. Arriba amb el seguici de donzelles amigues.

Conduïdes entre cants de festa, s'acosten al palau del rei. En lloc dels teus pares tindràs els fills; els nomenaràs governants per tot el país.
Versicle abans de l'Evangeli (---): Al·leluia. El Senyor trobà vetllant aquesta verge prudent i la féu entrar amb ell a les noces. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 10,28-33): En aquell temps, Jesús digué als seus apòstols: «No tingueu por dels qui maten el cos però no poden matar l'ànima; temeu més aviat el qui pot fer que l'ànima i el cos es consumeixin a l'infern. ¿No es venen dos ocells per pocs diners? Doncs ni un de sol no cau a terra si no ho permet el vostre Pare. I pel que fa a vosaltres, fins i tot els cabells, us té comptats. Per tant, no tingueu por: vosaltres valeu més que tots els ocells. A tot aquell qui em reconegui davant els homes, també jo el reconeixeré davant el meu Pare del cel. Però al qui em negui davant els homes, també jo el negaré davant el meu Pare del cel».

«No tingueu por»

Mn. Fidel CATALÁN i Catalán (Terrassa, Barcelona, Espanya)

Avui celebrem la festa de santa Teresa Beneta de la Creu, Edith Stein, patrona d'Europa. Ella visqué amb coratge la seva conversió del judaisme a l'Església Catòlica, i també amb valentia afrontà el martiri durant la II Guerra Mundial. En diverses ocasions, l'Evangeli referencia l'expressió «No tingueu por». En la major part d'ocasions, en moments que revesteixen una importància especial. Recordem, únicament a tall d'exemple significatiu, l'Anunciació a la Mare de Déu.

Dita expressió mostra més una exhortació positiva que no pas una actitud negativa. Els textos immediatament anteriors de Mateu (que hem llegit en els darrers dies) han mostrat la missió dels deixebles no exempta de dificultats i persecucions. El text d'avui és més aviat una invitació a l'autèntica esperança. El veritable deixeble ha de ser una persona intrèpida, audaç.

Darrere aquests termes hom pot trobar allò que l'Església ha formulat amb el nom del “sant temor de Déu”, que és un dels set dons de l'Esperit Sant. L'Evangeli d'avui presenta algunes característiques d'aquest do. No es tracta de la por pròpiament dita, sinó de la manera com viure la relació amb Déu.

Si Ell, que és Pare, vetlla pels éssers humans d'una manera més sublim que la cura provident que té pels ocells (cf. Mt 10,29.31), la relació que estableix amb la criatura més excel·lent és encara molt més forta. El temor de Déu fa viure aquesta relació amb respecte, amb confiança, amb l'exigència i la responsabilitat d'aquell que sap que el propi Jesús el reconeixerà davant el Pare.

El veritable deixeble viu encoratjat en aquesta relació que té sentit si és autèntica. I la veritable autenticitat es mesura per la part humana, perquè per la part divina ja hi és amb escreix. Els sants ajuden a expressar i viure aquesta relació basada en el sant temor de Déu. Avui, el record de santa Teresa Beneta de la Creu la fa avinent. Ella va cercar i, un cop la va trobar, va romandre en aquesta relació fundant.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Si no puc compartir el destí dels meus germans i germanes, la meva vida, en cert sentit, queda destruïda» (Santa Teresa Beneta de la Creu)

  • «Santa Teresa Beneta de la Creu va arribar a comprendre que l’amor de Crist i la llibertat de l’home s’entrecreuen. La recerca de la llibertat i la seva traducció a l’amor no li van semblar oposades» (Sant Joan Pau II)

  • «(...) [La Iglesia] sota l’impuls de l’Esperit del Crist, l’Església ha d’avançar, és a dir, pel camí de la pobresa i de l’obediència, del servei i de la immolació de si mateixa fins a la mort, de la qual va sortir victoriós per la seva Resurrecció. És així com ‘la sang dels màrtirs és llavor de cristians’ (Tertul·lià)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 852)