La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

21 d’Agost: Sant Pius X, papa

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 21,15-17): Quan Jesús s'aparegué als deixebles vora el llac de Tiberíades i hagué esmorzat amb ells, va preguntar a Simó Pere: «Simó, fill de Joan, m'estimes més que aquests?». Ell li respongué: «Sí, Senyor, tu saps que t'estimo». Jesús li diu: «Pastura els meus anyells». Per segona vegada li pregunta: «Simó, fill de Joan, m'estimes?». Ell li respon: «Sí, Senyor, tu saps que t'estimo». Jesús li diu: «Pastura les meves ovelles». Li pregunta Jesús per tercera vegada: «Simó, fill de Joan, m'estimes?». Pere es va entristir que Jesús li preguntés per tercera vegada si l'estimava, i li respongué: «Senyor, tu ho saps tot; ja ho saps, que t'estimo». Li diu Jesús: «Pastura les meves ovelles».

«Pastura les meves ovelles»

Fra Josep Mª MASSANA i Mola OFM (Barcelona, Espanya)

Avui festegem la figura del papa sant Pius X. L’Evangeli ens recorda la pedagogia de Jesús en la crida de sant Pere com a primer Papa: com que l’havia negat tres vegades, li arrenca també una triple professió d’amor: «Sí, Senyor, tu saps que t’estimo» (Jn 21,15). Jesús li proposa també tres vegades la mateixa missió: «Pastura les meves ovelles» (cf. 21,15.16.17).

Aquesta és la tasca d’un pastor, d’un Papa, de Pius X en aquest cas. Un pastor ha de “pasturar”: fer menjar i beure les ovelles en bons pasturatges. I quin menjar i quina beguda hi ha que siguin millors que l’Eucaristia? Per això anomenen Pius X el “Papa de l’Eucaristia”, perquè va encoratjar la comunió freqüent i diària, cosa desconeguda a primers del segle XX, i va animar a què els nens, a partir dels sis o set anys rebessin la primera comunió, si sabien discernir qui hi ha en l’Eucaristia.

Curiosament Pius X té alguns trets semblants al Papa Francesc, a uns cent anys de distància. En primer lloc l’amor a sant Francesc d’Assís, com a bon tercerol franciscà que era. Una altra semblança: va obrir el menjador papal a amics i coneguts perquè mengessin amb ell, amb el consegüent escàndol de molts. Amb el papa Francesc això ara ja és el pa de cada dia, i mai tan ben dit. També com el Papa Francesc, va obrir en el Vaticà un espai perquè persones refugiades i sense llar hi trobessin un aixopluc durant el terratrèmol del 1908. Aquest espai és actualment l’Hospici de Santa Marta. Finalment, Pius X comparteix amb el papa Francesc l’amor als pobres i a la pobresa, de manera que va deixar escrit en el seu testament: «Vaig néixer pobre, he viscut en la pobresa i vull morir pobre».