La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Un equip de 200 mossens comenta l'Evangeli del dia

Veure altres dies:

Dia litúrgic: 28 d’Agost: Sant Agustí , bisbe i doctor de l'Església

Text de l'Evangeli (Mt 23,8-12): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Vosaltres no us feu dir “rabí”, perquè de mestre només en teniu un, i tots vosaltres sou germans; ni doneu a ningú el nom de “pare” aquí a la terra, perquè de pare només en teniu un, que és el del cel; ni us feu dir “guies”, perquè de guia només en teniu un, que és el Crist. El més important d'entre vosaltres, que es faci el vostre servidor. El qui s'enalteixi serà humiliat, però el qui s'humiliï serà enaltit».

«El més important d'entre vosaltres, que es faci el vostre servidor»

Mons. José Ignacio ALEMANY Grau, Bisbe Emèrit de Chachapoyas
(Chachapoyas, Perú)

Avui, com sempre, els humans anem a la caça de títols, tot cercant esdevenir algú en mig d’aquesta selva de capacitacions. Jesús surt al nostre encontre explicant-nos com ha de preparar-se el cristià per aconseguir els títols més importants i ser especialistes en el Regne de Déu.

«De pare només en teniu un, que és el del cel» (Mt 23,9), i nosaltres hem d’aprendre d’Ell per a ser els petits pares de famílies en la llar. Benet XVI ens recordava: «Solament qui és atret per Déu Pare i l’escolta, pot creure en Jesús, trobar-lo i nodrir-se d’Ell». Bo i vivint una sincera filiació com Jesús, tindrem dret a anomenar-nos pares, sempre amb la minúscula de la humilitat.

Per al títol de guia cal deixar-se ensenyar i dirigir pel Crist «perquè de guia només en teniu un, que és el Crist», i així orientar els germans més petits. Novament el Papa Benet ens transmet el secret: «Quan et conquereix el foc de la mirada del Crist, cap sacrifici sembla gran per a seguir-lo i per a donar-li el millor».

Finalment, per tal d’adquirir el títol de mestre i ensenyar els altres, cal fer-se petit i aprendre de l’únic Mestre que és el Crist, “mansuet i humil”. L’única condició, per tant, per a tots aquests títols és la vertadera humilitat, perquè «el qui s'enalteixi serà humiliat, però el qui s'humiliï serà enaltit» (Mt 23,12).

De totes formes, el màxim doctorat es dóna quan un s’especialitza tot servint per amor, tal com ho va fer el Mestre, perquè «el més important d’entre vosaltres que es faci el vostre servidor» (Mt 23,11). Sant Agustí ens ensenya: «Com més humils, més grans».

Tots aquests títols els meresqué aquest Sant Doctor, sant Agustí, a qui avui celebrem. Ens serà útil aquesta recomanació que ell ens dóna per aconseguir-los: «Per assolir les altures, necessites l’escala. Per tal d’assolir l’alçada de la grandesa, utilitza l’escala de la humilitat».