La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

17 d'Octubre: Sant Ignasi d’Antioquia, bisbe i màrtir

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 12,24-26): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Us ho ben asseguro: si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit. Els qui estimen la pròpia vida, la perden, i els qui no l'estimen en aquest món, la guarden per a la vida eterna. Si algú es vol fer servidor meu, que em segueixi, i s'estarà on jo m'estic. El Pare honorarà els qui es fan servidors meus».

«Si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit»

Mn. Antoni CAROL i Hostench (Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Espanya)

Avui contemplem la imatge del gra de blat que mor donant molt de fruit (cf. Jn 12,24): es tracte del mateix Crist, no només metafòricament o simbòlica, sinó literalment. No són simples paraules boniques. Jesús, en efecte, ens regalà anticipadament el seu sacrifici de la Creu fent-se “pa” per a nosaltres. Heus aquí les paraules textuals que pronuncià al Cenacle: «Preneu i mastegueu-ne tots d’ell, perquè això és el meu cos triturat per vosaltres». El Crist s’ha fet blat per tal que puguem menjar-lo amb fruit!

Sant Ignasi d’Antioquia, bisbe i màrtir contemporani de l’era apostòlica (35-108), visqué un martiri de sorprenent semblança amb el del Crist. En primer lloc, perquè de la mateixa manera que el Mestre no trobà la mort en un obrir i tancar d’ulls. Jesús desvelà des de l’inici del seu ministeri públic quin anava a ser el seu destí: sabia cap a on es dirigia i esperava amb gran desig la seva hora (cf. Lc 12,50).

El bisbe màrtir d’Antioquia, de la seva part, recorregué com a pres un llarg itinerari des de Síria fins la Roma imperial, on anava a ser executat. El viatge cap el martiri s’allargà algunes setmanes. Durant aquest itinerari, Ignasi escriví 7 precioses cartes a diverses comunitats cristianes (Efes, Filadelfia, Esmirna...). Aquests escrits són un testimoni privilegiat de la fe i vida de les primeres generacions cristianes. Ignasi, de la mateixa manera que el Crist, sabia molt bé a on es dirigia. Impressionen l’ardor, la il•lusió i l’amor amb què esperava el martiri.

Hi ha, a més, un segon aspecte del martiri de sant Ignasi d’Antioquia que recorda especialment l’entrega de Jesús. En la seva carta “Ad Romanos” afirma que desitjava «ser blat de Déu, mòlt per les dents de les feres i esdevingut en pa pur del Crist». Quin fruit tan formós!: identificat amb Jesús-crucificat i assimilat amb Jesús-Eucaristia. Han passat els segles i mai ens ha mancat el fruit de l’Eucaristia: Déu ens ho ha posat a nosaltres molt més fàcil que a sant Ignasi! Tant de bo si no ens manquen la puresa i l’ardor de sant Ignasi d’Antioquia!

La nova web d'evangeli.net ja està disponible. Esperem que la distribució dels continguts i les noves funcionalitats facilitin la lectura i meditació de l'Evangeli i el seu comentari.