La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

11 de novembre: Sant Martí de Tours, bisbe
Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 25,31-40): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Quan el Fill de l'home vindrà ple de glòria, acompanyat de tots els àngels, s'asseurà en el seu tron gloriós. Tots els pobles es reuniran davant seu, i Ell destriarà la gent els uns dels altres, com un pastor separa les ovelles de les cabres, i posarà les ovelles a la seva dreta i les cabres a la seva esquerra.

»Aleshores el rei dirà als de la seva dreta: ‘Veniu, beneïts del meu Pare, rebeu en herència el Regne que ell us tenia preparat des de la creació del món. Perquè tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure'm’.

»Llavors els justos li respondran: ‘Senyor, ¿quan et vam veure afamat, i et donàrem menjar; o que tenies set, i et donàrem beure? ¿Quan et vam veure foraster, i et vam acollir; o que anaves despullat, i et vam vestir? ¿Quan et vam veure malalt o a la presó, i vinguérem a veure't?’. El rei els respondrà: ‘Us ho asseguro: tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu’».

«Tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu»

Fr. Salomon BADATANA Mccj (Wau, Sudan del Sud)

Avui, bo i celebrant la memòria de sant Martí de Tours, la litúrgia ens convida a meditar aquest passatge de l’Evangeli de sant Mateu. Aquí se’ns parla del final dels temps quan el Fill de l’Home vindrà a jutjar, tot posant per separat els justos i els pecadors. Actuant així, Jesús recompensarà els justos convidant-los a prendre possessió del regne preparat per a ells. Però, quina és la condició per a heretar el regne? L’Evangeli ho estableix clarament: «Tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar (...)» (Mt 25,35-36).

La gent, però, restà sorpresa perquè —de fet— mai havien vist el Senyor. Per tant, la pregunta és: —Com pot ser que nosaltres haguem fet tot això sense haver-te vist mai, Senyor? Aleshores Jesús s’explica tot dient: «Us ho asseguro: tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu» (Mt 25,40).

Això és precisament el que va fer Martí mentre ell era encara catecumen. Hom conta que un dia que feia molt de fred, a les portes d’Amiens, Martí trobà un captaire tremolós i mig nu. Mogut per compassió, Martí dividí en dos parts la seva capa i una la va donar al pobre home. Ell va fer això perquè veié el Crist en aquell pobre. De la mateixa manera que sant Martí, també nosaltres som cridats a socórrer els pobres. Aquesta és la vocació dels cristians! És en aquest sentit que el Papa Francesc escriví que «ningú de nosaltres pot pensar que està exempt de la sol•licitud pels pobres i per la justícia social». Vulgui sant Martí de Tours intercedir per tal que nosaltres tinguem veritablement cura dels necessitats!

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Senyor, si encara sóc necessari al teu poble, no defujo el treball; faci’s la vostra voluntat» (Sant Martí de Tours)

  • «Sant Martí és famós sobretot per un acte de caritat fraterna. Essent encara un jove soldat, trobà en el seu camí un pobre tremolós i mig mort de fred. Prengué aleshores la seva capa i, tallant-la en dos amb l’espasa, li donà la meitat a aquell home. Durant la nit se li aparegué en somnis Jesús, somrient, envoltat en aquella mateixa capa» (Benet XVI)

  • «Les obres de misericòrdia són les accions caritatives amb què acudim a ajudar el nostre proïsme en les seves necessitats corporals i espirituals. Instruir, aconsellar, consolar, confortar, són obres de misericòrdia espirituals, com perdonar i suportar amb paciència. Les obres de misericòrdia corporals consisteixen principalment a donar menjar al qui té fam, acollir el qui no té aixopluc, vestir el despullat, visitar els malalts i presos i enterrar els morts» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.447)