La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

29 d'agost: El martiri de sant Joan Baptista
1ª Lectura (2Te 3,6-10.16-18): Germans, en nom de Jesucrist, el Senyor, us manem que us aparteu de qualsevol germà que visqués desvagat i no seguís l'ensenyament que us vam donar. Ja sabeu què heu de fer si voleu imitar-nos. Entre vosaltres no vivíem mai desvagats, i a ningú no demanàvem de franc el pa que menjàvem, sinó que ens escarrassàvem treballant nit i dia, per no afeixugar ningú dels vostres. No és que no tinguem dret a la nostra manutenció, però volíem donar-vos un exemple amb la nostra vida, perquè vosaltres l'imitéssiu. Recordeu que quan érem entre vosaltres us repetíem aquesta regla: «Qui no vulgui treballar, que no mengi». Que el mateix Senyor de la pau us la doni sempre i de tota manera. El Senyor sigui amb tots vosaltres. Aquesta salutació, l'escric jo, Pau. És la meva lletra. Així firmo totes les cartes. Que la gràcia de Jesucrist, el nostre Senyor, sigui amb tots vosaltres.
Salm responsorial: 127
R/. Feliços vosaltres, fidels del Senyor.
Feliç tu, fidel del Senyor, que vius seguint els seus camins. Menjaràs del fruit del teu treball, seràs feliç i tindràs sort.

És així com els fidels del Senyor seran beneïts. Que el Senyor et beneeixi des de Sió. Que tota la vida puguis veure prosperar Jerusalem.
Versicle abans de l'Evangeli (1Jn 2,5): Al·leluia. Els qui fan cas de la paraula de Jesucrist han arribat de debò a estimar Déu perfectament. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mc 6,17-29): En aquell temps, Herodes havia enviat a prendre Joan, i l’encadenà a la presó a causa d’Herodies, la dona de Felip, el seu germà, perquè s’havia casat amb ella. Deia, doncs, Joan a Herodes: «No t’és lícit tenir la muller del teu germà». I Herodies li posava paranys, i volia matar-lo i no podia, ja que Herodes temia Joan, sabent que era un home just i sant, i el custodiava. I després d’oir-lo restava molt perplex, i l’escoltava de bon grat. I havent-se presentat un dia avinent en què Herodes, el dia del seu natalici, feu un sopar per als seus magnats i els oficials i els principals de la Galilea, entrà la filla de la mateixa Herodies i dansà; i plagué a Herodes i a tots els comensals. I el rei digué a la noia: «Demana’m el que vulguis i t’ho donaré». I li jurà: «Qualsevol cosa que em demanis, te la donaré, encara que sigui la meitat del meu reialme». I havent sortit ella, digué a la seva mare: «Què haig de demanar?». I ella digué: «El cap de Joan Baptista». I havent entrat de seguida, amb ànsia, prop del rei, demanà dient: «Vull que ara mateix em donis en una safata el cap de Joan Baptista». I contristat el rei a causa del jurament i dels comensals, no la volgué defraudar. I a l’instant, enviant un botxí, el rei manà que duguessin el cap d’ell. I sortí i el decapità a la presó; i portà el seu cap en una safata, i el donà a la noia, i la noia el donà a la seva mare. I després d’haver sentit això, els seus deixebles vingueren i prengueren el seu cos i el posaren en un sepulcre.

© Albada Editorial / evangeli.net

«Deia, doncs, Joan a Herodes: ‘No t’és lícit tenir la muller del teu germà’»

Fra Josep Mª MASSANA i Mola OFM (Barcelona, Espanya)

Avui recordem el martiri de sant Joan Baptista, el Precursor del Messies. Tota la vida del Baptista gira entorn a la Persona de Jesús, de manera que sense Ell, l'existència i la tasca del Precursor del Messies no tindria sentit.

Ja des de les entranyes de la seva mare, sent la proximitat del Salvador. L'abraçada de Maria i Elisabet, dues futures mares, va obrir el diàleg dels dos infants: el Salvador santificava Joan, i aquest saltava d'entusiasme dins del ventre de la seva mare.

En la seva missió de Precursor mantingué aquest entusiasme —que etimològicament significa “estar ple de Déu”—, li preparà els camins, li aplanà les rutes, li rebaixà els turons, l'anuncià ja present, i l'assenyalà amb el dit com a Messies: «Mireu l'Anyell de Déu» (Jn 1,36).

Al capvespre de la seva existència, Joan en predicar la llibertat messiànica als qui eren captius dels seus vicis, és empresonat: «Deia, doncs, Joan a Herodes: ‘No t’és lícit tenir la muller del teu germà’» (Mc 6,18). La mort del Baptista és el testimoniatge martirial centrat en la Persona de Jesús. Va ser el seu Precursor en la vida, i també el precedeix ara en la mort sagnant.

Sant Beda ens diu que «és tancat, en la tenebra d'una masmorra, el qui havia vingut a donar testimoni de la Llum, i havia merescut de la boca del mateix Crist (...) ser anomenat “torxa ardent i lluminosa”. Fou batejat amb la seva pròpia sang aquell a qui abans fou concedit de batejar el Redemptor del món».

Tant de bo que la festa del Martiri de sant Joan Baptista ens entusiasmi, en el sentit etimològic del mot, i així, plens de Déu, també donem testimoni de la nostra fe en Jesús amb valentia. Que la nostra vida cristiana també giri entorn de la Persona de Jesús, que li donarà el seu ple significat.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «En la persecució Déu corona els seus soldats; en la pau corona la bona consciència» (Sant Cebrià)

  • «Sant Joan Baptista va ser fidel al Senyor fins al final. Va atreure a multituds de pecadors cap a Déu. El que més atreia d’ell era el seu exemple de fidelitat i el seu lliurament total a Déu, fins al punt de vessar la seva sang abans que trair la seva consciència» (Francesc)

  • «Sant Joan Baptista és el precursor immediat del Senyor (...). Precedint Jesús ‘amb l’esperit i el poder d’Elies’ (Lc 1,17), dóna testimoni d’Ell amb la seva predicació, el seu baptisme de conversió i, finalment, amb el seu martiri» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 523)