La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

29 d'Agost: El martiri de sant Joan Baptista

Descarregar
Text de l'Evangeli (Mc 6,17-29): En aquell temps, Herodes havia fet agafar Joan i l'havia fet encadenar a la presó, a causa d'Herodies, la dona del seu germà Filip, amb la qual ell s'havia casat. Joan deia a Herodes: «No t'és permès de conviure amb la dona del teu germà». Herodies odiava Joan i el volia fer matar (...). L'ocasió es va presentar quan Herodes (...) envià un guarda amb l'ordre de portar el cap de Joan. El guarda va anar a la presó i el va decapitar (...).

El martiri de san Joan Baptista (què és un màrtir?)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, en el martiri de sant Joan Baptista contemplem Jesucrist com a model de "màrtir". El Baptista donà la vida per defensar coherentment la veritat sobre el matrimoni. Això és justament el "martiri": obeir el "Senyors dels senyors", amb totes les conseqüències, sense cedir a subterfugis.

Des dels seus orígens el cristianisme entengué el martiri com "litúrgia" ("identificar-se amb el Crist..." i com "esdeveniment sacrificial" ("...amb el Crist sofrent per amor"). En el martiri el cristià és portat totalment dins de l'obediència del Crist, dins de la litúrgia de la creu i, així, dins del vertader culte (tot rendint totalment el cor al Pare). Sant Ignasi d'Antiòquia, per exemple, deia ser com el "blat del Crist", que havia de ser triturat per a esdevenir el "pa del Crist".

—Jesús, concediu-me el do de la disponibilitat per a patir amb Vós. Perquè "cristià" i "màrtir" són equivalents: en les tribulacions de la vida ordinària puc transformar-me en "pa" que comunica el misteri del Crist, tot sent "ofrena" per a Déu i per als homes.