La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dijous 1 durant l'any
1ª Lectura (He 3,7-14): Germans, tal com diu l'Esperit Sant: «Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu: No enduriu els cors com a Meribà, com el dia de Massà en el desert, quan van posar-me a prova els vostres pares i em temptaren, tot i haver vist les meves obres. Disgustat durant quaranta anys, vaig dir d'aquella generació: És un poble de cor esgarriat, que desconeix els meus camins. Per això, indignat, vaig jurar: No entraran al meu lloc de repòs».

Germans, mireu que cap de vosaltres no tingui un cor dolent i sense fe que l'allunyi del Déu viu. Mentre repetim aquell «avui», exhorteu-vos cada dia els uns als altres perquè la seducció del pecat no endureixi ningú. Hem estat associats al Crist, però cal que mantinguem ferma fins a la fi la decisió que vam prendre al principi.
Salm responsorial: 94
R/. Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu: «No enduriu els vostres cors».
Veniu, prosternem-nos i adorem-lo, agenollem-nos davant del Senyor, que ens ha creat; ell és el nostre Déu, i nosaltres som el poble que ell pastura, el ramat que ell mateix guia.

Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu: «No enduriu els cors com a Meribà, com el dia de Massà en el desert, quan van posar-me a prova els vostres pares, i em temptaren, tot i haver vist les meves obres».


Disgustat durant quaranta anys, vaig dir d'aquella generació: «És un poble de cor esgarriat, que desconeix els meus camins». Per això, indignat, vaig jurar: «No entraran al meu lloc de repòs».
Versicle abans de l'Evangeli (Mt 4,23): Al·leluia. Jesús predicava la Bona Nova del Regne, i guaria en el poble tota malaltia. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mc 1,40-45): En aquell temps, se li adreçà [a Jesús] un leprós pregant-lo, agenollat, i dient-li: «Si vols, pots purificar-me». I compadit, estengué la seva mà, el tocà, i li digué: «Ho vull, queda pur!». I immediatament li desaparegué la lepra, i va quedar purificat. I comminant-lo, a l’instant l’acomiadà, dient-li: «Mira, no ho diguis a ningú, però ves, mostra’t al sacerdot, i per la teva purificació ofereix allò que preceptuà Moisès com a testimoniatge per a ells». Però ell, així que se n’anà, començà a proclamar ben fort i a difondre la notícia, de manera que ja no podia entrar manifestament en la ciutat, sinó que s’estava fora en indrets deserts; i acudien a ell de tot arreu.

© Albada Editorial / evangeli.net

«‘Si vols, pots purificar-me’ (...). ‘Ho vull, queda pur!’»

Mn. Xavier PAGÉS i Castañer (Barcelona, Espanya)

Avui, durant la nostra estona de pregària diària desitgem i demanem sentir la veu del Senyor. «Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu!: ‘No enduriu els vostres cors’» (He 3,7-8). En aquesta breu citació, s'hi contenen dues coses: un anhel i una advertència. Ambdues ens convé no oblidar-les mai.

Però, potser que massa sovint ens preocupem d'omplir-la de paraules que nosaltres li volem dir, i no deixem temps per a escoltar el que el Bon Déu ens vol comunicar. Vetllem, per tant, per tal de tenir cura del silenci interior que —tot evitant les distraccions i centrant la nostra atenció— ens obre un espai per acollir els afectes, inspiracions... que el Senyor, ben segur, vol suscitar en els nostres cors.

Un risc, que no podem oblidar, és el perill que el nostre cor —amb el pas del temps— se'ns vagi endurint. A vegades, els cops de la vida ens poden anar fent, fins i tot sense adonar-nos-en, una persona més desconfiada, insensible, pessimista, desesperançada... Cal demanar al Senyor que ens faci conscients d'aquest possible deteriorament interior. La pregària és ocasió per a donar una ullada serena a la nostra vida i a totes les circumstàncies que l'envolten. Hem de llegir els diversos esdeveniments a la llum de l'Evangeli, per a descobrir en quins aspectes ens cal una autèntica conversió.

Tant de bo si la nostra conversió la demanéssim amb la mateixa fe i confiança amb què el leprós es va presentar a Jesús!: «S'agenollà, i li va dir, suplicant-lo: ‘Si vols, pots purificar-me’» (Mc 1,40). Ell és l'únic que pot fer possible allò que solament per nosaltres mateixos resultaria impossible. Deixem que Déu actuï amb la seva gràcia en nosaltres per tal que el nostre cor sigui purificat i, dòcil a la seva acció, esdevingui cada dia més un cor a imatge i semblança del cor de Jesús. Ell, amb confiança ens diu: «Ho vull, queda pur!» (Mc 1,41).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Jesús, sobretot amb el seu estil de vida i amb les seves accions, ha demostrat com en el món en què vivim és present l’amor. Aquest amor [misericordiós de Déu] es fa notar particularment en el contacte amb el patiment, la injustícia, la pobresa» (Sant Joan Pau II)

  • «Vivim en aquest món en què Déu no té l’evidència del que és palpable. Només se’l pot trobar amb l’impuls del cor i reconèixer que no només vivim de ‘pa’, sinó sobretot de la obediència a la Paraula de Déu» (Benet XVI)

  • «Col·laboradors sovint inconscients de la voluntat divina, els homes poden entrar deliberadament en el pla diví, amb l’activitat, amb la pregària i també amb el sofriment (cf. Col 1,24). Llavors esdevenen del tot ‘col·laboradors de Déu’ (1Co 3,9) i del seu Regne» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 307)