La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dijous 2 de Pasqua
1ª Lectura (Ac 5,27-33): En aquells dies, els guardes s'emportaren els apòstols i els presentaren al sanedrí. El gran sacerdot començà així el seu interrogatori: «Us vam prohibir severament d'ensenyar res més en el nom de Jesús, però vosaltres heu omplert Jerusalem de les vostres doctrines i voleu fer-nos culpables de la sang d'aquest home». Pere i els apòstols contestaren: «Obeir Déu és primer que obeir els homes. El Déu dels nostres pares ressuscità Jesús, que vosaltres havíeu mort penjant-lo en un patíbul. La dreta de Déu l'ha enaltit com a Capdavanter i Salvador, per concedir al poble d'Israel la conversió i el perdó dels pecats. Nosaltres en som testimonis, i n'és també testimoni l'Esperit Sant que Déu ha donat a tots els qui l'obeeixen». Ells, en sentir això, s'exasperaven i volien condemnar-los a mort.
Salm responsorial: 33
R/. Quan els pobres invoquen al Senyor, ell els escolta.
Beneiré el Senyor en tot moment, tindré sempre als llavis la seva lloança. Tasteu, i veureu que n'és, de bo, el Senyor; feliç l'home que s'hi refugia.

Així que criden, el Senyor els escolta i els treu de tots els perills. El Senyor es gira contra els malfactors per esborrar de la terra el seu record.

El Senyor és a prop dels cors que sofreixen, salva els homes que se senten desfets. Els justos sofreixen molts mals, però el Senyor sempre els allibera.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 20,29): Al·leluia. Perquè m'has vist Tomàs, has cregut; feliços els qui creuran sense haver vist. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Jn 3,31-36): El qui ve de dalt està per damunt de tots. Els qui són de la terra són terrenals i parlen de manera terrenal. El qui ve del cel està per damunt de tots, i dóna testimoni d'allò que ha vist i sentit, però ningú no admet el seu testimoni. Els qui l'admeten, acrediten que Déu diu la veritat, perquè l'enviat de Déu comunica les paraules de Déu, ja que ell dóna sense límits l'Esperit. El Pare estima el Fill i ho ha posat tot a les seves mans. Els qui creuen en el Fill tenen vida eterna, però els qui es neguen a creure en el Fill no veuran la vida: el judici de Déu pesa damunt d'ells.

«Els qui creuen en el Fill tenen vida eterna»

Mn. Melcior QUEROL i Solà (Ribes de Freser, Girona, Espanya)

Avui, l'Evangeli ens convida a deixar de ser “terrenals”, a deixar de ser homes que sols parlen de coses mundanes, per a parlar i moure'ns com «el qui ve de dalt» (Jn 3,31), que és Jesús. En aquest text veiem —una vegada més— que en la radicalitat evangèlica no hi ha terme mig. Cal que en tot moment i circumstància maldem per tenir el pensament de Déu, ambicionem per tenir els mateixos sentiments del Crist i aspirem a mirar homes i circumstàncies amb la mateixa mirada del Verb fet home. Si actuem com “el qui ve de dalt” descobrirem el munt de coses positives que passen contínuament al nostre entorn, perquè l'amor de Déu és acció contínua a favor de l'home. Si venim de dalt estimarem tothom sense excepció, essent la nostra vida una targeta d'invitació per a fer el mateix.

«El qui ve de dalt està per damunt de tots» (Jn 3,31), per això pot servir a cada home i cada dona just en allò que necessita; a més «dóna testimoni d'allò que ha vist i sentit» (Jn 3,32). I el seu servei té el segell de la gratuïtat. Aquesta actitud de servir sense esperar res a canvi, sense necessitar la resposta de l'altre, crea un ambient profundament humà i de respecte al lliure albir de cada persona; aquesta actitud s'encomana i els altres se senten lliurement empesos a respondre i actuar de la mateixa manera.

Servei i testimoniatge sempre van junts, l'un i l'altre s'identifiquen. El nostre món té necessitat d'allò que és autèntic: què més autèntic que les paraules de Déu?, què més autèntic que el qui «dóna sense límit el seu Esperit» (Jn 3,34)? És per això que «els qui l'admeten acrediten que Déu diu la veritat» (Jn 3,33).

“Creure en el Fill” vol dir tenir vida eterna, vol dir que el dia del Judici no pesa damunt del creient perquè ja ha estat judicat i amb un judici favorable; en canvi, «els qui es neguen a creure en el Fill no veuran la vida: el judici de Déu pesa damunt d'ells» (Jn 3,36)..., mentre no creguin.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «I ara jo pregunto, què hi ha més admirable que la bellesa de Déu? Pot pensar-se en alguna cosa més dolça i agradable que la magnificència divina? La resplendor de la bellesa divina és quelcom absolutament inefable i inenarrable» (Sant Basili Magne)

  • «L’obediència moltes vegades ens condueix per un camí que no és el que jo penso que ha de ser: existeix un altre, l’obediència de Jesús que diu al Pare a l’hort de les Oliveres ‘que es compleixi la teva voluntat’» (Francesc)

  • «Creure en Jesucrist i en aquell que l’ha enviat per la nostra salvació. Ja que ‘sense la fe és impossible d’agradar a Déu’ (He 11,6) i d’arribar a participar de la condició de fills seus (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 161)