La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Diumenge XIII (C) de durant l'any
Podcast Descarregar
1ª Lectura (1R 19,16b.19-21): En aquell temps, el Senyor digué a Elies: «Ungeix Eliseu, fill de Safat, d'Abel-Mehulà, perquè sigui el teu successor com a profeta». Elies se n'anà, i trobà Eliseu, fill de Safat, que llaurava amb dotze parelles de bous. Ell mateix guiava la dotzena parella. Elies va fer com si passés de llarg i li tirà a sobre el seu mantell de profeta. Eliseu deixà els bous, corregué darrere Elies i li digué: «Vaig a besar el pare i la mare i vindré amb tu». Elies li digué: «Vés, torna a casa teva. Què t'he fet jo per impedir-t'ho?». Ell se'n tornà, prengué la parella de bous, els matà, va coure la carn amb la fusta dels arreus, convidà la gent i se'ls van menjar. Després se n'anà amb Elies i era el seu ajudant.
Salm responsorial: 15
R/. Senyor, heretat meva i calze meu.
Guardeu-me Déu meu, en vós trobo refugi. Jo dic: «Senyor, ningú com vós no em fa feliç». Senyor, heretat meva i calze meu, vós m'heu triat la possessió.

Beneït sigui el Senyor que em dóna seny. Fins a les nits m'amonesta el meu cor. Sempre tinc present el Senyor, amb ell a la dreta, mai no cauré.

El meu cor se n'alegra i en faig festa tot jo, fins el meu cos reposa confiat: no abandonareu la meva vida enmig dels morts, ni deixareu caure a la fossa el qui us estima.

M'ensenyareu el camí que duu a la vida: joia i festa a desdir a la vostra presència; al vostre costat, delícies per sempre.
2ª Lectura (Ga 5,1.13-18): Germans, Crist ens ha alliberat de l'esclavatge i vol que siguem lliures. Mantingueu-vos així. No us sotmeteu altra vegada al jou de l'esclavatge. Vosaltres, germans, heu estat cridats a ser lliures. Mireu només de no convertir la llibertat en un pretext per fer el vostre propi gust. Si us estimeu, poseu-vos al servei els uns dels altres. Perquè la Llei es troba tota en un sol precepte: «Estima els altres com a tu mateix». Però si us mossegueu i us devoreu mútuament, penseu que acabareu destruint-vos. Ara, doncs, us dic: Deixeu-vos guiar per l'Esperit, i no satisfeu els capricis de la carn. Perquè la carn es deleix contra l'Esperit i l'Esperit contra la carn. Esperit i carn lluiten l'un contra l'altre, per no deixar-vos fer allò que voldríeu. Si us deixeu conduir per l'Esperit, no esteu subjectes a la Llei.
Versicle abans de l'Evangeli (1S 3,9; Jo 6,68b): Al·leluia. Parleu, Senyor, que el vostre servent us escolta; vós teniu paraules de vida eterna. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 9,51-62): Quan es complien els dies en què Jesús havia de ser endut al cel, resolgué de fer camí cap a Jerusalem. Va enviar missatgers davant seu, i ells, tot caminant, entraren en un poble de samaritans per preparar la seva arribada. Però no el volgueren acollir, perquè Ell s'encaminava a Jerusalem. En veure-ho, els deixebles Jaume i Joan van dir-li: «Senyor, ¿vols que diguem que baixi foc del cel i els consumeixi?». Però Jesús es va girar i els renyà. I se n'anaren en un altre poble.

Mentre feien camí, un li digué: «Et seguiré arreu on vagis». Jesús li respongué: «Les guineus tenen caus, i els ocells, nius, però el Fill de l'home no té on reposar el cap». A un altre li digué: «Segueix-me». Ell respongué: «Senyor, deixa'm anar primer a enterrar el meu pare». Jesús li contestà: «Deixa que els morts enterrin els seus morts; tu vés i anuncia el Regne de Déu». Un altre li digué: «Et seguiré, Senyor, però primer deixa'm anar a dir adéu als de casa meva». Jesús li va respondre: «Ningú que mira enrere quan ja té la mà a l'arada no és bo per al Regne de Déu».

«Segueix-me»

Pbro. José MARTÍNEZ Colín (Culiacán, Mèxic)

Avui, l'Evangeli ens convida a reflexionar sobre el nostre seguici del Crist. Cal saber seguir-lo tal com Ell mateix ho espera. Jaume i Joan encara no havien après el missatge d'amor i de perdó: «Senyor, ¿vols que diguem que baixi foc del cel i els consumeixi?» (Lc 9,54). Els altres convocats encara no es desprenien realment de llurs llaços familiars. Per a seguir Jesucrist i complir amb la nostra missió, cal fer-ho lliures de tot lligam: «Ningú que mira enrere (...) no és bo per al Regne de Déu» (Lc 9,62).

Amb motiu d'una Jornada Missionera Mundial, Sant Joan Pau II va fer una crida als catòlics a esdevenir missioners de l'Evangeli de Crist mitjançant el diàleg i el perdó. El lema d'aquella jornada fou: «La missió és anunci de perdó». El Papa digué que solament l'amor de Déu és capaç d'agermanar els homes de tota raça i cultura, i podrà fer desaparèixer les doloroses divisions, els contrastos ideològics, les desigualtats econòmiques i els violents atropellaments que oprimeixen encara la Humanitat. A través de l'evangelització, els creients ajuden els homes a reconèixer-se com a germans.

Si ens sentim vertaders germans, podrem començar a comprendre'ns i dialogar amb respecte. El Papa ha emfatitzat que l'entossudiment per un diàleg atent i respectuós és una condició per a un autèntic testimoni de l'amor salvífic de Déu, perquè qui perdona obre el seu cor als altres i es fa capaç d'estimar. El Senyor ens ho deixà dit en la Santa Cena: «Us dono un manament nou: que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat (...). Tothom coneixerà que sou deixebles meus per l'amor que us tindreu entre vosaltres» (Jn 13,34-35).

Evangelitzar és tasca de tots, malgrat que de manera distinta. Per alguns consistirà en anar a molts països on encara no coneixen Jesús. A d'altres, en canvi, els pertoca evangelitzar al seu voltant. Preguntem-nos, per exemple, si els qui ens envolten saben i viuen les veritats fonamentals de la nostra fe. Tots podem i devem recolzar, amb la nostra pregària, sacrifici i acció, la labor missionera, a més del testimoni del nostre perdó i comprensió envers els altres.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Si no hagués estat “Déu veritable”, no hauria pogut esmenar la nostra situació; si no hagués estat “home veritable”, no hauria pogut donar-nos exemple» (Sant Lleó el Gran)

  • «Tota la història de l’Església amb tots els problemes demostra també que hi ha la terra bona, hi ha la llavor bona, i dóna fruit» (Benet XVI)

  • «(...) [Jesucrist] pujava a Jerusalem disposat a morir-hi. En tres tongades havia anunciat la seva passió i la seva Resurrecció (cf. Mc 8,31-33; 9,31-32; 10,32-34). Quan va a Jerusalem, diu: ‘No convé que un profeta mori fora de Jerusalem’ (Lc 13,33)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 557)