La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimecres 15 de durant l'any

1ª Lectura (Is 10,5-7.13-16): Això diu el Senyor: Ai dels assiris! Són la vara amb què jo pego, el bastó amb què jo castigo. Els envio contra una nació pervertida, contra un poble que m'irrita, els confio la missió de saquejar i espoliar, de trepitjar-lo com el fang dels carrers. Però ells no ho veuen pas així, els seus propòsits no són aquests: només volen exterminar, destruir del tot moltes nacions. Diu el rei dels assiris: ‘Tot això és obra de la meva força, fruit de la meva destresa, de la meva intel·ligència. Faig desaparèixer les fronteres dels pobles, m'apodero dels seus tresors, derroco com un brau els qui ocupaven els trons. Com qui troba un niu i recull els ous abandonats, m'he fet meves les riqueses dels pobles, he arreplegat tota la terra, sense que ningú batés les ales, sense que ningú piulés’. Es pot gloriar una destral de ser més que el llenyataire? Una serra es pot creure més gran que el serrador? És com si una vara volgués brandar el qui pega, com si un bastó, que és només fusta, volgués aixecar un home. Per això el Senyor de l'univers li enviarà un mal que li rosegarà les carns, encendrà dins les seves entranyes una febre que cremarà com un foc.
Salm responsorial: 93
R/. El Senyor no deixarà el seu poble.
Trepitgen el vostre poble, Senyor, us oprimeixen l'heretat, maten els forasters, els orfes i les viudes.

I encara diuen: «El Senyor no ho veu, el Déu de Jacob no se n'adona». Ignorants, no ho enteneu. Reflexioneu, insensats.

El qui ha fet l'orella, no hi sentirà? El qui ha format l'ull, no hi veurà? Podrà callar, el qui reprèn les nacions? No sabrà res, el qui instrueix els homes?

El Senyor no deixarà el seu poble, no abandonarà la seva heretat; els tribunals donaran sentències justes, i els homes rectes les aprovaran.
Versicle abans de l'Evangeli (Cf. Mt 11,25): Al·leluia. Us enaltim, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè heu revelat als senzills els misteris del Regne. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 11,25-27): En aquell temps, Jesús digué: «T'enalteixo, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè has revelat als senzills tot això que has amagat als savis i entesos. Sí, Pare, així t'ha plagut de fer-ho. El Pare ho ha posat tot a les meves mans. Ningú no coneix el Fill, fora del Pare, i ningú no coneix el Pare, fora del Fill i aquells a qui el Fill el vol revelar».

«Has revelat als senzills tot això que has amagat als savis i entesos»

P. Raimondo M. SORGIA Mannai OP (San Domenico di Fiesole, Florencia, Itàlia)

Avui, l'Evangeli ens ofereix l'oportunitat de penetrar, per dir-ho així, en l'estructura de la mateixa saviesa divina. ¿A qui de nosaltres no li vindria de gust conèixer palesats els misteris d'aquesta vida? Hi ha enigmes, però, que ni el millor equip d'investigadors del món mai no podrà arribar ni tan sols a detectar. Amb tot, n'hi ha Un davant el qual «no hi ha res d'amagat (...), ni res de secret» (Mc 4,22). Aquest és el qui es dóna a si mateix el nom de “Fill de l'home”, ja que afirma de si mateix: «El Pare ho ha posat tot a les meves mans» (Mt 11,27). La seva naturalesa humana —per mitjà de la unió hipostàtica— ha estat assumida per la Persona del Verb de Déu: és, en una paraula, la Segona Persona de la Santíssima Trinitat, davant la qual no hi ha tenebres i per la qual la nit és més lluminosa que el ple dia.

Un proverbi àrab diu així: «Si en una nit negra una formiga negra puja per una negra paret, Déu la veu». Per a Déu no hi ha secrets ni misteris. Hi ha misteris per a nosaltres, però no per a Déu, davant qui el passat, el present i el futur són oberts i escorcollats fins a la darrera coma.

Diu avui, tot complagut, el Senyor: «T'enalteixo, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè has revelat als senzills tot això que has amagat als savis i entesos» (Mt 11,25). Sí, perquè ningú no pot pretendre de conèixer aquests o semblants secrets amagats ni traient-los de la foscor amb l'estudi més intens, ni com degut per part de la saviesa. Dels secrets profunds de la vida en sabrà sempre més la velleta sense experiència escolar que el pretensiós científic que ha gastat anys en prestigioses universitats. Hi ha ciència que s'assoleix amb la fe, humilitat i pobresa interiors. Ha dit molt bé Climent d'Alexandria: «La nit és propícia per als misteris; és aleshores quan l'ànima —atenta i humil— es torna envers si mateixa tot reflexionant sobre la seva condició; és aleshores quan troba Déu».

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Sóc una ànima molt petita que només pot oferir a Déu coses molt petites» (Santa Teresina de Lisieux)

  • «És propi del misteri de Déu actuar de manera discreta. Déu no atropella amb el poder exterior, sinó que dóna llibertat» (Benet XVI)

  • «Un cor humil i confiat que ens fa ‘tornar a l’estat dels infants’: ja que el Pare es revela en els ‘petits’ (Mt 11,25)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.785)