La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Divendres 15 de durant l'any

1ª Lectura (Is 38,1-6.21-22.7-8): En aquells dies, Ezequies caigué molt malalt. El profeta Isaïes, fill d'Amós, l'anà a veure i li digué: «Això diu el Senyor: Deixa en regla el teu testament, perquè la teva vida s'acaba: dintre poc moriràs». Ezequies és girà de cara a la paret i pregà el Senyor: «Ah, Senyor, recordeu que m'he portat amb vós fidelment i amb tota sinceritat, i he fet sempre el bé, tal com vós voleu». I es desfeia en llàgrimes.

Aleshores el Senyor va fer sentir la seva paraula a Isaïes i li digué: «Vés a dir a Ezequies: ‘Això diu el Senyor, Déu del teu pare David: He escoltat la teva pregària, he vist les teves llàgrimes: i allargaré quinze anys la teva vida; a tu i a aquesta ciutat us deslliuraré de les mans del rei d'Assíria: protegiré aquesta ciutat’». Després Isaïes digué: «Porteu un pa de figues, apliqueu-lo sobre el mal i el rei es posarà bo». Ezequies li preguntà: «Quin serà el senyal que pujaré al temple del Senyor?». Isaïes respongué: «El senyal que el Senyor complirà la seva paraula és aquest: Faré que l'ombra del sol torni enrere dels deu graons de les escales d'Acaz que ja ha baixat». I l'ombra del sol tornà enrere dels deu graons que havia baixat.
Salm responsorial: Is 38
R/. Senyor, heu deturat la meva vida de caure a la fossa de la mort.
Jo pensava: A la meitat de la vida me n'he d'anar; em veig a les portes del país dels morts privat dels anys que em quedaven.

Pensava: No veuré més el Senyor en aquesta vida, no contemplaré ningú més dels habitants del món.

S'emporten lluny de mi la meva cabana, com una tenda de pastors; ell enrotlla com un teixidor la meva vida i en talla l'ordit.

Senyor, viurà per a vós el meu cor, hi viurà el meu esperit. Em cureu, em torneu a la vida.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 10,27): Al·leluia. Les meves ovelles reconeixen la meva veu, diu el Senyor; també jo les reconec i elles em segueixen. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 12,1-8): En aquell temps, Jesús anava per uns sembrats en dissabte. Els seus deixebles tenien gana i es posaren a arrencar espigues i a menjar-se-les. Quan els fariseus ho veieren, van dir a Jesús: «Mira, els teus deixebles fan allò que no és permès de fer en dissabte». Jesús els respongué: «¿No heu llegit què va fer David quan van tenir gana ell i els qui anaven amb ell: com va entrar al temple de Déu i va menjar els pans d'ofrena, que no podien menjar ni ell ni els qui l'acompanyaven, sinó únicament els sacerdots? ¿I no heu llegit en la Llei que els sacerdots en el temple violen el repòs del dissabte i no en són culpables? Doncs jo us dic que aquí hi ha alguna cosa més gran que el temple. Si haguéssiu entès què vol dir allò de: ‘El que jo vull és amor, i no sacrificis’, no hauríeu condemnat uns homes que no tenen culpa. Perquè el Fill de l'home és senyor del dissabte».

«El que jo vull és amor, i no sacrificis»

Mn. Josep RIBOT i Margarit (Tarragona, Espanya)

Avui, el Senyor s'atansa al sembrat de la teva vida, per recollir fruits de santedat. ¿Trobarà caritat, amor a Déu i al proïsme? Jesús, que corregeix la casuística meticulosa dels rabins, la qual feia insuportable la llei del repòs sabàtic, ¿haurà de recordar-te que només li interessa el teu cor, la teva capacitat d'estimar?

«Mira, els teus deixebles fan allò que no és permès de fer en dissabte» (Mt 12,2). El que resulta més increïble és que ho van dir convençuts. ¿Com prohibir fer el bé, sempre? Alguna cosa et recorda que no hi ha cap motiu que t'excusi d'ajudar els altres. La caritat veritable respecta les exigències de la justícia, evitant de caure en l'arbitrarietat o el capritx, però impedeix el rigorisme que mata l'esperit de la llei de Déu, puix la caritat és una invitació contínua a estimar, a donar-se als altres.

«El que jo vull és amor, i no sacrificis» (Mt 12,7). Repeteix això moltes vegades, per gravar-ho en el teu cor: Déu, que és ric en misericòrdia, ens vol misericordiosos. «Què proper que és Déu del qui confessa la seva misericòrdia! Sí; Déu no és lluny dels contrits de cor» (Sant Agustí). I què lluny que ets de Déu quan permets que el teu cor s'endureixi com una pedra!

Jesucrist va acusar els fariseus de condemnar els innocents. És una acusació greu. ¿I tu? ¿t'interesses de debò per les coses d’altri? ¿els jutges amb afecte, amb simpatia, com qui jutja un amic o un germà? Procura no perdre el nord de la teva vida.

Demana-li a la Mare de Déu que et faci misericordiós, que sàpigues perdonar. Sigues benèvol. I si descobreixes en la teva vida algun detall que desentoni d'aquesta disposició de fons, ara és un bon moment per a rectificar, formulant algun propòsit eficaç.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Dolç és el nom de “misericòrdia”; i, si el nom és tan dolç, ¿no ho serà molt més la cosa mateixa? Qui vulgui assolir misericòrdia en el cel l’ha de practicar en aquest món» (Sant Cesari d’Arlés)

  • «Aquesta paraula de Déu [Jesús] ens ha arribat, a través dels Evangelis, com una de les síntesis de tot el missatge cristià: la veritable religió consisteix a l’amor a Déu i al proïsme» (Benet XVI)

  • «Interpretant definitivament la Llei amb autoritat divina, Jesús va topar amb certs escribes (...). Això val, sobretot, per a la qüestió del Sàbat. Jesús recorda sovint, amb arguments rabínics, que el repòs del dissabte no és conculcat pel servei de Déu o del proïsme (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 582)