La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dissabte 16 de durant l'any
1ª Lectura (Jr 7,1-11): Paraula que el Senyor va fer sentir a Jeremies. Li digué: «Estigue't en una entrada del temple i fes-hi aquesta crida: Escolteu la paraula del Senyor, tots els de Judà que entreu per aquestes portes per adorar-lo! Això diu el Senyor de l'univers, Déu d'Israel: Porteu-vos com cal, si voleu que jo resideixi amb vosaltres en aquest lloc. No us cregueu segurs repetint aquestes paraules buides: ‘Ah, el temple del Senyor, el temple, el temple del Senyor!’.

»Si vosaltres realment us porteu bé, si us feu justícia de debò els uns als altres, si no maltracteu els forasters, els orfes i les viudes, si no taqueu aquest lloc amb sang innocent i no seguiu altres déus que serien la vostra perdició, jo us faré viure en aquest lloc, en el país que vaig donar als vostres pares des de sempre i per sempre. Però vosaltres us creieu segurs només perquè repetiu unes paraules buides, que no us serveixen de res. Robeu, mateu, cometeu adulteri, jureu en fals, cremeu perfums a Baal, seguiu d'altres déus, que mai no havíeu conegut, i després veniu a presentar-vos davant meu en aquest temple que porta el meu nom. Us penseu que amb això esteu salvats i que podreu continuar cometent tranquil·lament totes aquestes barbaritats? Que el teniu per una cova de lladres, aquest temple que porta el meu nom? Sapigueu que m'adono de tot, diu l'oracle del Senyor».
Salm responsorial: 83
R/. Que n'és, d'amable, el vostre temple, Senyor de l'univers.
Tot jo sospiro i em deleixo pels atris del Senyor. Ple de goig, i amb tot el cor, aclamo el Déu que m'és vida.

Fins l'ocell hi ha trobat casa, l'oreneta s'hi fa un niu on posar la fillada, prop dels vostres altars, Senyor de l'univers, rei meu i Déu meu.

Feliç el qui viu a casa vostra lloant-vos cada dia. Feliços els qui s'acullen als vostres murs: emprenen amb amor el camí.

M'estimo més un dia als vostres atris que mil a casa meva; quedar-me al portal de la casa del meu Déu, més que viure amb els injustos.
Versicle abans de l'Evangeli (Jm 1,21): Al·leluia. Acolliu serenament la paraula plantada en vosaltres: aquesta paraula té el poder de salvar-vos. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 13,24-30): En aquell temps, Jesús proposà a la gent aquesta paràbola: «Amb el Regne del cel passa com amb un home que va sembrar bona llavor en el seu camp; però, mentre tothom dormia, vingué el seu enemic, va sembrar jull enmig del blat i se'n va anar. Quan els brins van créixer i es va formar l'espiga, aparegué també el jull. Els mossos anaren a trobar l'amo i li digueren: ‘Senyor, ¿no vas sembrar bona llavor en el teu camp? D'on ha sortit, doncs, el jull?’. Ell els respongué: ‘Això ho ha fet un enemic’. Els mossos li diuen: ‘¿Vols que anem a arrencar el jull?’. Ell els respon: ‘No ho feu pas, no fos cas que, arrencant el jull, arrenquéssiu també el blat. Deixeu que creixin junts fins al temps de la sega, i llavors diré als segadors: Arrenqueu primer el jull i feu-ne feixos per cremar-lo; el blat, en canvi, arreplegueu-lo i porteu-lo al meu graner’».

«Deixeu que creixin junts»

Rev. D. Manuel SÁNCHEZ Sánchez (Sevilla, Espanya)

Avui considerem una paràbola que és ocasió per a referir-nos a la vida de la comunitat on s'hi barregen, contínuament, el bé i el mal, l'Evangeli i el pecat. L'actitud lògica seria liquidar aquesta situació, tal com ho pretenen els servents: «¿Vols que anem a arrencar el jull?» (Mt 13,28). Però la paciència de Déu és infinita, espera fins al darrer moment —com un pare bo— la possibilitat del canvi: «Deixeu que creixin junts fins al temps de la sega» (Mt 13,30).

Una realitat ambigua i mediocre, però en ella hi creix el Regne. Es tracta de sentir-nos cridats a descobrir els senyals del Regne de Déu per tal de potenciar-lo. I, d'una altra banda, no afavorir res que ajudi a conformar-nos en la mediocritat. Nogensmenys, el fet de viure en una barreja de bé i mal no ha d'impedir l'avenç en la nostra vida espiritual; el contrari seria convertir el nostre blat en jull. «Senyor, ¿no vas sembrar bona llavor en el teu camp? D'on ha sortit, doncs, el jull?» (Mt 13,27). És impossible créixer d'una altra manera, ni podem cercar el Regne en cap altre lloc que no sigui en aquesta societat en la que vivim. La nostra tasca serà fer que neixi el Regne de Déu.

L'Evangeli ens convida a no atorgar crèdit als “purs”, a superar els aspectes de puritanisme i d'intolerància que hi puguin haver en la comunitat cristiana. Fàcilment es donen actituds d'aquest tarannà en totes les col·lectivitats, per més sanes que intentin ser. Abocats a un ideal, tots tenim la temptació de pensar que uns ja l'hem assolit, i que d'altres es troben lluny. Jesús constata que tots estem en camí, absolutament tots.

Vigilem per a no deixar que el maligne es fiqui en les nostres vides, cosa que succeeix quan ens acomodem al món. Deia santa Àngela de la Creu que «no s'ha de donar oïda a les veus del món, que arreu es fa això o allò; nosaltres sempre el mateix, sense inventar variacions, i seguint la manera de fer les coses, que són com un tresor amagat; són les que ens obriran les portes del cel». Que la Mare de Déu ens concedeixi acomodar-nos només a l'amor.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Quan el mal ha gangrenat la multitud, no queda més remei que doldre’s i gemegar. Corregir amb amor quan es pugui. I quan no es pugui corregir, patir amb paciència fins que la correcció vingui de dalt» (Sant Agustí)

  • «Jesús ens ensenya a veure les coses amb realisme cristià i a afrontar cada problema amb claredat de principis, però també amb prudència i paciència. Això suposa una visió transcendent de la història, en la qual se sap que tot pertany a Déu» (Sant Joan Pau II)

  • «El dia del judici, a la fi del món, el Crist vindrà amb glòria i majestat per dur a terme definitivament el triomf del bé sobre el mal, que com el gra de blat i el del jull hauran anat creixent enllà de la història» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 681)