La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimecres 17 de durant l'any

1ª Lectura (Jr 15,10.16-21): Ai de mi, mare meva! M'has posat al món perquè em dediqués a reclamar i pledejar contra tot el país. Sense haver manllevat ni haver prestat a ningú, tothom em maleeix. Sempre que m'arribava la vostra paraula, jo la devorava, i era un goig i una delícia per al meu cor. Jo porto el vostre nom, Senyor, Déu de l'univers. Mai no m'he pogut asseure amb els qui es divertien per riure en companyia d'ells. Els vostres missatges d'amenaça m'han fet seure sol, perquè m'heu fet portador de la vostra indignació. Per què s'eternitza el meu dolor i la meva ferida enverinada no es vol deixar curar? Sereu per a mi com una font enganyadora, d'aigües que s'estronquen?

La resposta del Senyor va ser aquesta: «Si tornes a mi, et deixo tornar, pots reprendre el meu servei; seràs com la meva boca si destries el que té valor del que no en té. Són ells que s'han de convertir a tu, i no tu a ells. He fet de tu una muralla de bronze inexpugnable, que resistirà contra aquest poble. Quan t'assaltaran, no et podran abatre perquè jo et faré costat per salvar-te i alliberar-te, diu l'oracle del Senyor. Jo et salvaré de les mans dels malvats, et rescataré de les urpes dels violents».
Salm responsorial: 58
R/. Déu m'ha emparat a l'hora del perill.
Mireu com m'estan espiant, com s'apleguen contra mi els poderosos, sense haver-los fet cap mal, Senyor.

A vós estic mirant, ciutadella meva! Déu és el meu castell. Déu, que m'estima, em va al davant, i em fa veure derrotats els enemics.

Jo cantaré la vostra ajuda, aclamaré el vostre amor així que apunti el dia. Heu estat per a mi la muralla on m'he emparat a l'hora del perill.

Jo us canto, ciutadella meva! Déu és el meu castell, és el Déu que m'estima.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 15,15): Al·leluia. A vosaltres us he dit amics, diu el Senyor; perquè us he fet saber tot allò que he sentit del meu Pare. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 13,44-46): En aquell temps, Jesús digué a la gent: «Amb el Regne del cel passa com amb un tresor amagat en un camp: l'home que el troba el torna a amagar i, ple de joia, se'n va a vendre tot el que té i compra aquell camp.

»També passa amb el Regne del cel com amb un mercader que busca perles fines: quan en troba una de gran valor, va a vendre tot el que té i la compra».

«Se’n va a vendre tot el que té i compra aquell camp»

Mn. Enric CASES i Martín (Barcelona, Espanya)

Avui, Mateu porta a considerar dues paràboles sobre el Regne del Cel. L'anunci del Regne és essencial en la predicació de Jesús i en l'esperança del poble elegit. Però és notori que la naturalesa d'aquest Regne no era entesa per la majoria. No l'entenien els sanedrites que el van condemnar a mort, no l'entenien Pilat, ni Herodes, però tampoc la van entendre al començament els mateixos deixebles. Només hi ha una comprensió com la que Jesús demana en el bon lladre, clavat juntament amb Ell a la Creu, quan li diu: «Jesús, recordeu-vos de mi quan estigueu al vostre Regne» (Lc 23,42). Ambdós havien estat acusats com a malfactors i estaven a punt de morir; però, per un motiu desconegut, el bon lladre reconeix Jesús com a Rei d'un Regne que vindrà després d'aquella terrible mort. Només podia ser un Regne espiritual.

Jesús, en la seva primera predicació, parla del Regne com d'un tresor amagat, la troballa del qual causa alegria i estimula a comprar el camp per poder-ne gaudir per sempre: «Ple de joia, se'n va a vendre tot el que té i compra aquell camp» (Mt 13,44). Però al mateix temps, per arribar al Regne cal cercar-lo amb interès i esforç, fins al punt de vendre tot el que hom té: «Quan en troba una de gran valor, va a vendre tot el que té i la compra» (Mt 13,46). «A què es refereix quan diu busqueu i qui busca, troba? M'atreveixo a dir que es tracta de les perles i la perla, perla que adquireix el qui ho ha donat tot i ha acceptat de perdre-ho tot» (Orígenes).

El Regne és pau, amor, justícia i llibertat. Arribar a Ell és, alhora, do de Déu i responsabilitat humana. Davant la grandesa del do diví constatem la imperfecció i la inestabilitat dels nostres esforços, que de vegades queden destruïts pel pecat, les guerres i la malícia que semblen insuperables. No obstant, cal que tinguem confiança, puix el que sembla impossible per a l'home és possible per a Déu.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «En aquesta santa Església Catòlica, instruïts amb esclarits preceptes i ensenyaments, aconseguirem el regne dels cels i heretarem la vida eterna, per la qual tot ho tolerem, perquè puguem aconseguir-la del Senyor» (Sant Ciril de Jerusalem)

  • «Val la pena deixar-ho tot per aquest Regne. Es el tresor enterrat en el camp: qui el troba el torna a enterrar i ven tot el que té per a poder comprar el camp, i així quedar-se amb el tresor» (Benet XVI)

  • «(…) Aquest tresor [la Bona Nova] rebut dels apòstols, els seus successors l’han guardat fidelment. Tots els fidels del Crist són cridats a transmetre’l de generació en generació, i a anunciar la fe, vivint-la en la comunió fraterna i celebrant-la en la litúrgia i la pregària» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 3)