La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimarts 28 de durant l'any
1ª Lectura (Ga 5,1-6): Germans, Crist ens ha alliberat de l'esclavatge i vol que siguem lliures. Manteniu-vos així. No us sotmeteu altra vegada al jou de l'esclavatge. Sóc jo, Pau, qui us dic això: Si us feu circumcidar, ja no podeu esperar res de Crist. A més, a tots els qui es circumciden, els faig saber que s'obliguen a complir tota la Llei. I si creieu que us feu justos complint la Llei, ja no teniu res a veure amb Crist, heu quedat exclosos de la gràcia de Déu. Nosaltres, per la fe, esperem el fruit de la justícia que ve de la fe i de l'Esperit. En Jesucrist no compta per a res ser circumcidat o no ser-ho. El que compta és la fe, que ens fa obrar per amor.
Salm responsorial: 118
R/. Que vinguin els vostres favors, Senyor.
Que vinguin els vostres favors, Senyor, salveu-me, com havíeu promès.

No em tragueu dels llavis la promesa que no enganya: confio en el vostre judici.

Vull complir sempre la vostra llei, la vull complir fins al darrer moment.

Vivint amb un cor ample, jo que medito els vostres preceptes.

Els manaments fan les meves delícies, me'ls estimo de debò.

Alço a vós les meves mans, elogiant els vostres decrets.
Versicle abans de l'Evangeli (He 4,12): Al·leluia. La paraula de Déu és viva i actua, i esclareix les intencions i els pensaments del cor. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 11,37-41): En aquell temps, quan Jesús hagué acabat de parlar, un fariseu el va pregar que anés a dinar a casa seva, i després d’entrar-hi es posà a taula. Però el fariseu, veient-lo, s’estranyà perquè no s’havia rentat abans de dinar. I li digué el Senyor: «De fet, vosaltres, els fariseus, netegeu el defora de la copa i del plat, però el dedins de vosaltres és ple de rapinya i de maldat. Insensats! ¿És que el qui ha fet el defora, no ha fet també el dedins? Tanmateix, allò que teniu a dins [de vosaltres] doneu-ho com a almoina, i heus aquí que tot serà net per a vosaltres».

© Albada Editorial / evangeli.net

«Allò que teniu a dins [de vosaltres] doneu-ho com a almoina, i heus aquí que tot serà net per a vosaltres»

Mn. Pedro IGLESIAS Martínez (Rubí, Barcelona, Espanya)

Avui l'evangelista situa Jesús en un banquet: «Un fariseu el va pregar que anés a dinar a casa seva» (Lc 11,37). En bona hora se li va ocórrer! Quina cara deuria fer l'amfitrió quan el convidat va passar de llarg de la norma ritual de rentar-se (que no era un precepte de la Llei, sinó de la tradició dels antics rabins) a més de censurar-los-hi contundentment a ell i al seu grup social. El fariseu no va encertar el dia, i el comportament de Jesús, com avui diríem, no fou “políticament correcte”.

Els evangelis ens mostren que al Senyor no li importava gaire el “què diran” ni la “correcció política”; per això, encara que a algú li sàpiga greu, aquestes coses no han de ser norma d'actuació per a qui es consideri cristià. Jesús condemna clarament l'actuació pròpia de la doble moral, la hipocresia que cerca la conveniència o l'engany: «Vosaltres, els fariseus, netegeu el defora de la copa i del plat, però el dedins de vosaltres és ple de rapinya i de maldat» (Lc 11,39). Com sempre, la Paraula de Déu ens interpel·la sobre usos i costums de la nostra vida quotidiana, en la qual acabem convertint en “valors” falòrnies que miren de dissimular els pecats de supèrbia, egoisme i orgull, tot intentant “globalitzar” la moral en la correcció política per tal de no desentonar ni quedar marginats, sense importar el preu ni l'embrutiment de la nostra ànima, puix, al cap i a la fi, tothom ho fa.

Sant Basili deia que «del que més ha de fugir l'home prudent és de viure pendent de l'opinió dels altres». Si som testimonis del Crist, ens cal saber que la veritat sempre ho serà, encara que caigui foc del cel. Aquesta és la nostra missió enmig dels homes amb els quals compartim la vida, procurant de mantenir-nos nets segons el model d'home que Déu ens ha revelat en el Crist. La netedat d'esperit va més enllà de les formes socials i, si alguna vegada en dubtem, recordem llavors que els nets de cor veuran Déu. Que cadascú esculli l'objectiu de la seva mirada per tota l'eternitat.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Les coses ens semblen menys difícils quan les veiem realitzades en els altres» (Sant Ambròs)

  • «La fe va en primer lloc de la paraula a la idea, però sempre ha de retornar de la idea a la paraula i a l’acció» (Benet XVI)

  • «Els pares són els primers responsables de l’educació dels seus fills. Donen testimoni d’aquesta responsabilitat, en primer lloc, amb la creació d’una llar, on la tendresa, el perdó, el respecte, la fidelitat i el servei desinteressat són la regla. La llar és un lloc apropiat per a l’educació de les virtuts» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.223)