La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dimarts 28 de durant l'any
Descarregar
Text de l'Evangeli (Lc 11,37-41): En aquell temps, (...) li digué el Senyor: «De fet, vosaltres, els fariseus, netegeu el defora de la copa i del plat, però el dedins de vosaltres és ple de rapinya i de maldat. Insensats! ¿És que el qui ha fet el defora, no ha fet també el dedins? (...)».

"Si Deus daretur" (salvar la raó obrint-la a la fe)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui —tot escoltant el reprotxe de Jesús als fariseus— comprovem com la idea de Déu pot ser instrumentalitzada i esdevenir "mortífera": aquest és el perill que afecta la religió. Però també una raó que se separa completament de Déu, i vol arraconar-lo a l'àmbit del que és purament subjectiu, perd el nord i crea forces destructives.

Si la il•lustració anà a cercar dels fonaments morals vàlids "etsi Deus non daretur" (com si Déu no existís), avui hem de convidar els agnòstics a obrir-se a una moral "si Deus daretur". Sense aquest punt absolut de referència (Déu), l'obrar humà es perd en la incertesa. Els cristians estem cridats no certament a posar límits a la raó, sinó més aviat a negar-nos a què se la redueixi a l'àmbit del fer.

—Senyor, m'esforçaré per tal d'afirmar la capacitat de la nostra raó per a percebre el que és bo i a Aquell que és Bo. Solament així lliurarem l'autèntica batalla a favor de l'home i contra la inhumanitat.