La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Diumenge XXXIV de durant l'any: Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món (C)

1ª Lectura (2S 5,1-3): En aquells dies, les tribus d'Israel anaren a trobar David a Hebron i li digueren: «Som família teva, som os del teu os i carn de la teva carn. Ja abans, mentre Saül era el nostre rei, tu conduïes les tropes d'Israel quan anaven a la guerra i quan en tornaven, i el Senyor et digué: ‘Tu pasturaràs Israel, el meu poble, seràs el seu sobirà’». Així, quan els ancians d'Israel anaren a trobar el rei a Hebron, el rei David va fer amb ells un pacte davant el Senyor i l'ungiren rei d'Israel.
Salm responsorial: 121
R/. Quina alegria quan em van dir: «Anem a la casa del Senyor».
Quina alegria quan em van dir: «Anem a la casa del Senyor». Ja han arribat els nostres peus al teu llindar, Jerusalem.

És allà que pugen les tribus, les tribus del Senyor. A complir l'aliança d'Israel, a lloar el nom del Senyor. Allí hi ha els tribunals de justícia. Els tribunals del palau de David.
2ª Lectura (Col 1,12-20): Germans, doneu gràcies al Pare, que us ha fet dignes de tenir part en l'heretat del poble sant, en el regne de la llum. Ell ens alliberà del poder de les tenebres i ens traspassà al regne del seu Fill estimat, en qui tenim el nostre rescat, el perdó dels nostres pecats. Ell és imatge del Déu invisible, engendrat abans de tota la creació, ja que Déu ha creat totes les coses per ell, tant les del cel com les de la terra, tant les visibles com les invisibles, trons, sobirans, governs i potestats. Déu ha creat tot l'univers per ell i l'ha destinat a ell.

Ell existeix abans que tot, i tot es manté unit gràcies a ell. Ell és també el cap del cos, que és l'Església. Ell n'és l'origen, és la primícia dels qui retornen d'entre els morts, perquè ell ha de ser en tot el primer. Déu volgué que residís en ell la plenitud de tot el que existeix; per ell Déu volgué reconciliar-se tot l'univers, posant la pau en tot el que hi ha tant a la terra com al cel, per la sang de la creu de Jesucrist.
Versicle abans de l'Evangeli (Mc 11,10): Al·leluia. Beneït el qui ve en nom del Senyor. Beneït el Regne del nostre pare David, que està a punt d'arribar. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 23,35-43): En aquell temps, les autoritats es reien de Jesús clavat en creu i deien: «Ell que va salvar-ne d'altres, que se salvi a si mateix, si és el Messies de Déu, l'Elegit!». També els soldats l'escarnien: se li acostaven a oferir-li vinagre i deien: «Si ets el rei dels jueus, salva't a tu mateix!». Sobre d'Ell hi havia un rètol que deia: «Aquest és el rei dels jueus».

Un dels criminals penjats a la creu l'injuriava dient: «¿No ets el Messies? Doncs salva't a tu mateix i a nosaltres!». Però l'altre, renyant-lo, li respongué: «¿Tu tampoc no tens temor de Déu, tu que sofreixes la mateixa pena? I nosaltres la sofrim justament, perquè rebem el que mereixen els nostres actes, però aquest no ha fet res de mal». I deia: «Jesús, recorda't de mi quan arribis al teu Regne». Jesús li digué: «T'ho asseguro: avui seràs amb mi al paradís».

«Aquest és el rei dels jueus»

Mn. Joan GUITERAS i Vilanova (Barcelona, Espanya)

Avui, l'Evangeli ens fa aixecar els ulls cap a la creu on Crist agonitza en el Calvari. Hi veiem el Bon Pastor que dóna la vida per les ovelles. I, al cap damunt hi ha un rètol on es llegeix: «Aquest és el rei dels jueus» (Lc 23,38). Aquest que sofreix horrorosament i que està tan desfigurat en el seu rostre, és el Rei? És possible? Ho comprèn perfectament el bon lladre, un dels dos ajusticiats a banda i banda de Jesús. Li diu amb fe suplicant: «Jesús, recorda't de mi quan arribis al teu Regne» (Lc 23,42). La resposta de Jesús és consoladora i certa: «T'ho asseguro: avui seràs amb mi al paradís» (Lc 23,43).

Sí, cal que confessem que Jesús és Rei. “Rei” amb majúscules. Ningú no estarà mai a l'alçada de la seva reialesa. El Regne de Jesús no és d'aquest món. És un Regne on s'entra per la conversió cristiana. Un Regne de veritat i de vida, Regne de santedat i de gràcia, Regne de justícia, d'amor i de pau. Un Regne que surt de la Sang i l'aigua que brollaren del costat de Jesucrist.

El Regne de Déu era un tema primordial en la predicació del Senyor. No cessava de convidar tothom a entrar-hi. Un dia, en el Sermó de la muntanya, va proclamar benaurats els pobres en l'esperit, perquè ells són els qui posseiran aquest Regne.

Orígenes, comentant la dita de Jesús «El Regne de Déu és enmig vostre» (Lc 17,21), explica que qui suplica que el Regne de Déu vingui, ho demana rectament d'aquell Regne de Déu que té dins d'ell, perquè neixi, fructifiqui i maduri. Afegeix que «el Regne de Déu que hi ha dins nostre, si avancem contínuament, arribarà a la seva plenitud quan s'hagi acomplert allò que diu l'Apòstol: que Crist, un cop sotmesos els que li són enemics, posarà el Regne en mans de Déu el Pare, i així Déu serà tot en tots». L'escriptor exhorta que diguem sempre: «Sigui santificat el vostre nom, vingui a nosaltres el vostre Regne».

Visquem ja ara el Regne amb la santedat, i en donem testimoni amb la caritat que autentifica la fe i l'esperança.