La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Diumenge 6 (B) durant l'any
1ª Lectura (Lv 13,1-2.44-46): El Senyor digué a Moisès i a Aharon: «Si algú té a la pell una inflor, crostes o erupcions que facin témer el mal de la lepra, serà portat al sacerdot Aharon o a un dels seus fills sacerdots. Els qui pateixen del mal de la lepra han d'anar escabellats, amb els vestits esquinçats, tapats fins a la boca, i han de cridar: “Impur, impur!” Mentre el mal persisteixi són impurs, i han de viure sols, fora del campament».
Salm responsorial: 31
R/. En vós he trobat el meu recer, vós em guardeu del perill.
Feliç el qui ha estat absolt de la falta i ha vist sepultat el seu pecat. Feliç l'home a qui el Senyor no té en compte la culpa, i dintre seu ja no manté l'engany.

M'he decidit a reconèixer la falta, no us he amagat més el meu pecat. Tan bon punt m'ho he proposat, Senyor, m'heu perdonat la culpa comesa.

Alegreu-vos, justos, celebreu el Senyor; homes rectes, aclameu-lo.
2ª Lectura (1C 10,31—11,1): Germans, quan mengeu o begueu, o feu alguna altra cosa, feu-ho tot a glòria de Déu. No sigueu mai ocasió d'escàndol, ni per als jueus, ni per als grecs, ni per a l'Església de Déu, tal com ho faig jo, que en tot procuro d'adaptar-me a tots, i no busco allò que em convé a mi, sinó allò que convé als altres, perquè se salvin. Seguiu el meu exemple, tal com jo segueixo el de Crist.
Versicle abans de l'Evangeli (Lc 7,16): Al·leluia. Ha aparegut entre nosaltres un gran profeta, Déu ha visitat el seu poble. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mc 1,40-45): En aquell temps, se li adreçà [a Jesús] un leprós pregant-lo, agenollat, i dient-li: «Si vols, pots purificar-me». I compadit, estengué la seva mà, el tocà, i li digué: «Ho vull, queda pur!». I immediatament li desaparegué la lepra, i va quedar purificat. I comminant-lo, a l’instant l’acomiadà, dient-li: «Mira, no ho diguis a ningú, però ves, mostra’t al sacerdot, i per la teva purificació ofereix allò que preceptuà Moisès com a testimoniatge per a ells». Però ell, així que se n’anà, començà a proclamar ben fort i a difondre la notícia, de manera que ja no podia entrar manifestament en la ciutat, sinó que s’estava fora en indrets deserts; i acudien a ell de tot arreu.

© Albada Editorial / evangeli.net

«Si vols, pots purificar-me»

Mn. Ferran JARABO i Carbonell (Agullana, Girona, Espanya)

Avui, l'Evangeli ens convida a contemplar la fe d'aquest leprós. Sabem que, en temps de Jesús, els leprosos eren marginats socialment i considerats impurs. La guarició del leprós és, anticipadament, una visió de la salvació proposada per Jesús a tothom, i una crida a obrir-li el nostre cor per tal que Ell el transformi.

La successió dels fets és clara. Primer, el leprós demana la guarició i professa la seva fe: «Si vols em pots curar» (Mc 1,40). En segon lloc, Jesús —que literalment es rendeix davant la nostra fe— el guareix («Ho vull, queda pur»), i el convida a seguir el que la llei prescriu tot demanant-li silenci. Per últim, però, el leprós se sent impulsat a «proclamar ben fort i a difondre la notícia» (Mc 1,45). En certa manera desobeeix la darrera indicació de Jesús, però la trobada que fa del Salvador li provoca un sentiment que la boca no pot callar.

La nostra vida s'assembla a la del leprós. A vegades vivim, pel pecat, separats de Déu i de la comunitat. Però aquest Evangeli ens anima tot oferint-nos un model: professar la nostra fe íntegra en Jesús, obrir-li totalment el nostre cor, i una vegada guarits per l'Esperit, anar arreu a proclamar que ens hem trobat amb el Senyor. Aquest és l'efecte del sagrament de la Reconciliació, el sagrament de l'alegria.

Com bé diu sant Anselm: «L'ànima ha d'oblidar-se d'ella mateixa i romandre totalment en Jesucrist, que ha mort per fer-nos morir al pecat, i ha ressuscitat per fer-nos ressuscitar per a les obres de la justícia». Jesús vol que fem via amb Ell, vol guarir-nos. ¿Com hi responem? Hem d'anar-lo a trobar amb la humilitat del leprós i deixar que Ell ens ajudi a morir al pecat per viure de la seva Justícia.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «L’amor de Crist ens estimula i apressa a córrer i volar amb les ales del sant zel. I, si un no té zel, és senyal cert que té apagat en el seu cor el foc de l’amor, la caritat» (Sant Antoni Mª Claret)

  • «Jesús en la seva passió va arribar a ser com un “leprós”, fet impur pels nostres pecats, per a obtenir-nos el perdó i la salvació» (Benet XVI)

  • «Jesús es retira sovint a un lloc apartat, en la solitud, a la muntanya, preferentment de nit, per pregar. Porta els homes en la seva pregària, ja que també assumeix la humanitat en la seva Encarnació, i els ofereix al Pare tot oferint-se Ell mateix» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.602)