La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dimarts 10 de durant l'any
1ª Lectura (2C 1,18-22): Germans, Déu sap que no menteixo; la nostra paraula quan ens adrecem a vosaltres no és «ara sí», «ara no», perquè Jesucrist, el Fill de Déu, que ha estat predicat entre vosaltres pel nostre ministeri —meu, de Silvà i de Timoteu—, no ha estat mai «ara sí», «ara no». En ell hem sentit un «sí» ben clar, perquè totes les promeses de Déu en ell s'han convertit en un «sí». Per això, quan nosaltres donem glòria a Déu, diem «Amén», que vol dir «sí», per Jesucrist. I el qui ens referma i ens ha ungit en Crist, juntament amb vosaltres, és Déu. Ell mateix ens ha marcat amb el seu senyal i, com a penyora del que vindrà, ha posat en els nostres cors el do del seu Esperit.
Salm responsorial: 118
R/. Senyor, deixeu-me veure la claror de la vostra mirada.
És admirable el vostre pacte, per això el té present la meva ànima.

La vostra paraula, explicada, dona llum i l'entenen els senzills.

Obro els llavis i aspiro amb delit: m'agraden tant els vostres manaments!

Mireu-me, compadiu-vos de mi, vós que us compadiu dels qui estimen el vostre nom.

Que la vostra promesa guardi els meus passos, que no siguin mai esclaus de males arts.

Deixeu-me veure la claror de la vostra mirada, feu que el vostre servent aprengui els decrets.
Versicle abans de l'Evangeli (Mt 5,16): Al·leluia. La vostra llum ha de resplendir davant la gent. Llavors, en veure el bé que heu obrat, glorificaran el vostre Pare del cel. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Mt 5,13-16): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal perd el gust, amb què la tornaran salada? Ja no és bona per a res, sinó per a llençar-la fora i que la gent la trepitgi. Vosaltres sou la llum del món. No es pot amagar un poble posat dalt d'una muntanya, i ningú no encén una llàntia per posar-la sota una mesura, sinó en el portallànties, perquè faci llum a tots els qui són a la casa. Que brilli igualment la vostra llum davant la gent; així veuran les vostres bones obres i glorificaran el vostre Pare del cel».

«Vosaltres sou la sal de la terra. Vosaltres sou la llum del món»

Mn. Francesc PERARNAU i Cañellas (Girona, Espanya)

Avui, sant Mateu ens recorda aquelles paraules on Jesús parla de la missió dels cristians: ésser sal i llum del món. La sal, per una banda, és aquest condiment necessari que dóna gust als aliments: sense sal, què poc valen els plats! Per l'altra, al llarg dels segles la sal ha estat un element fonamental per a la conservació dels aliments pel seu poder d'evitar la corrupció. Jesús ens diu: —Heu d'ésser sal en el vostre món, i com la sal, donar gust i evitar la corrupció.

En el nostre temps, molts han perdut el sentit de la seva vida i diuen que no val la pena; que està plena de disgustos, dificultats i patiments; que passa molt de pressa i que té com a perspectiva final —i ben trista— la mort.

«Vosaltres sou la sal de la terra!» (Mt 5,13). El cristià ha de donar el gust: mostrar amb l'alegria i l'optimisme serè del qui se sap que és fill de Déu, que tot en aquesta vida és camí de santedat; que dificultats, patiments i dolors ens ajuden a purificar-nos; i que al final ens espera la vida de la Glòria, la felicitat eterna.

I, també com la sal, el deixeble del Crist ha de preservar de la corrupció: on hi ha cristians de fe viva, no hi pot haver injustícia, violència, abusos envers els dèbils... Ben al contrari, ha de resplendir la virtut de la caritat amb tota la força: la preocupació pels altres, la solidaritat, la generositat...

I, així, el cristià és llum del món (cf. Mt 5,14). El cristià és aquesta torxa que, amb l'exemple de la seva vida, porta la llum de la veritat a tots els racons del món, mostrant el camí de la salvació... Allà on abans només hi havia tenebres, incertesa i dubtes, neix la claror, la certesa i la seguretat.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «No us penseu que el combat al que sou cridats és de poca importància i que la causa que us és encomanada és exigua: ‘Vosaltres sou la sal de la terra’» (San Joan Crisòstom)

  • «Precisament en aquesta època, els deixebles del Senyor són cridats a viure com a comunitat que sigui “sal de la terra” i “llum del món”. No ens deixem robar la comunitat!» (Francesc)

  • «El poble de Déu té unes característiques que el distingeixen netament de tots els grups religiosos, ètnics, polítics o culturals de la història (...). La seva missió és ser la sal de la terra i la llum del món. Constitueix per a tots els homes el germen més fort d’unitat, d’esperança i de salvació» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 782)