La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Nadal: 3 de Gener

1ª Lectura (1Jn 2,29—3,6): Estimats, sabeu prou que ell és bo; per això heu de reconèixer que tothom qui obra bé és fill de Déu. Mireu quina prova d'amor ens ha donat el Pare: Déu ens reconeix com a fills seus, i ho som. Per això el món no ens reconeix, com no l'ha reconegut a ell. Sí, estimats: ara ja som fills de Déu, però encara no s'ha manifestat com serem; sabem que quan es manifestarà, serem semblants a ell, perquè el veurem tal com és. I tothom qui té aquesta esperança en ell, es purifica, tal com Jesucrist és pur.

Tothom qui comet un pecat comet un crim, perquè pecar és un crim. Com vosaltres sabeu, Jesucrist aparegué per prendre damunt seu els pecats, ell que no en tenia, de pecats. Ningú dels qui estan en ell no peca; tots els qui pequen és que no l'han vist ni l'han comprès.
Salm responsorial: 97
R/. Tothom ha vist, d'un cap a l'altre de la terra, la salvació del nostre Déu.
Canteu al Senyor un càntic nou: ha fet obres prodigioses, la seva dreta i el seu braç sagrat han sortit victoriosos.

Tothom ha vist, d'un cap a l'altre de la terra, la salvació del nostre Déu. Aclameu el Senyor, arreu de la terra, esclateu en cants i en crits d'alegria.

Canteu al Senyor les vostres melodies, canteu-les al so de les cítares; aclameu el rei, que és el Senyor, amb trompetes i tocs de corn.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 1,14.12): Al·leluia. El qui és la Paraula es va fer home i plantà entre nosaltres el seu tabernacle. A tots els qui l'han rebut els concedeix poder ser fills de Déu. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Jn 1,29-34): L'endemà, Joan veié que Jesús venia cap a ell, i exclamà: «Mireu l'anyell de Déu, el qui treu el pecat del món! És aquell de qui vaig dir: ‘Després de mi ve un home que em precedeix, perquè, abans que jo, ell ja existia’. Jo no el coneixia; però, si vaig venir a batejar amb aigua, va ser perquè ell es manifestés a Israel». Joan testimonià encara: «He vist que l'Esperit baixava del cel com un colom i es posava damunt d'ell. Jo no el coneixia, però el qui m'envià a batejar amb aigua em va dir: ‘Aquell damunt el qual veuràs que l'Esperit baixa i es posa, és el qui bateja amb l'Esperit Sant’. Jo ho he vist i dono testimoni que aquest és el Fill de Déu».

«Jo ho he vist i dono testimoni que aquest és el Fill de Déu»

Rev. P. Higinio Rafael ROSOLEN IVE (Cobourg, Ontario, Canadà)

Avui, san Joan Baptista dóna testimoni sobre el Baptisme de Jesús. El Papa Francesc recordava que «el Baptisme és el sagrament en el qual es funda la nostra fe, que ens insereix com a membres vius en el Crist i en la seva Església»; i afegia: «No és una formalitat. És un acte que toca profundament la nostra existència. Un nen batejat o un nen no batejat no és el mateix. No és el mateix una persona batejada o una persona no batejada. Nosaltres, amb el Baptisme, som immersos en aquesta font inesgotable de vida que és la mort de Jesús, el més gran acte d’amor de tota la història; i gràcies a aquest amor podem viure una vida nova, no ja en poder del mal, del pecat i de la mort, sinó en la comunió amb Déu i els nostres germans».

Hem escoltat els dos efectes principals del Baptisme ensenyats en el Catecisme de l’Església Catòlica (n. 1262-1266):

1r «Mireu l'anyell de Déu, el qui treu el pecat del món!» (Jn 11,29). Un efecte del Baptisme és la purificació dels pecats, és a dir, tots els pecats són perdonats, el pecat original i tots els pecats personals així com totes les penes del pecat.

2n «L'Esperit baixa», «bateja amb l'Esperit Sant» (Jn 1,34): el Baptisme ens fa “una nova creació”, fills adoptius de Déu i partícips de la naturalesa divina, membres del Crist, cohereus amb Ell i temples de l’Esperit Sant.

La Santíssima Trinitat —Pare, Fill i Esperit Sant— ens dóna la gràcia santificant, que ens fa capaços de creure en Déu, d’esperar en Ell i d’estimar-lo; de viure i obrar sota la moció de l’Esperit Sant mitjançant els seus dons; de créixer en el bé a través de les virtuts morals.

Demanem, tal com ens exhorta el Papa Francesc, «desvetllar la memòria del nostre Baptisme», «viure cada dia el nostre Baptisme com a realitat actual en la nostra existència».

«Jo ho he vist i dono testimoni que aquest és el Fill de Déu»

+ Mn. Antoni ORIOL i Tataret (Vic, Barcelona, Espanya)

Avui, aquest fragment de l'Evangeli de sant Joan ens immergeix de ple en la dimensió testimonial que li és pròpia. És testimoni la persona que compareix a declarar la identitat d'algú. Doncs bé, Joan se'ns presenta com el profeta per excel·lència que afirma la centralitat de Jesús. Adonem-nos-en des de quatre punts de vista.

L'afirma, en primer lloc, com a vident que exhorta: «Mireu l'anyell de Déu, que pren damunt seu el pecat del món» (Jn 1,29). Ho fa, en segon lloc, com a convençut que reitera: «És aquell de qui jo deia: després de mi ve un home que m'ha passat davant, perquè, abans que jo, ell ja existia» (Jn 1,30). Ho confirma com a conscient de la missió que ha rebut: «Vaig venir a batejar amb aigua, perquè Ell es manifestés a Israel» (Jn 1,31). I, finalment, tornant a la seva qualitat de vident, rebla: «El qui m'envià a batejar amb aigua em digué: ‘Aquell sobre el qual veuràs que l'Esperit baixa i es posa, és el qui bateja amb l'Esperit Sant’. Jo ho he vist» (Jn 1,33-34).

Davant aquest testimoni que conserva dins l'Església la mateixa energia de fa dos mil anys, preguntem-nos, germans: —Enmig d'una cultura laïcista que nega el pecat, contemplo Jesús com aquell que em salva del mal moral? —Enmig d'un corrent d'opinió que només veu en Jesús un home religiós extraordinari, hi crec com en aquell que existeix des de sempre, abans que Joan, abans que el món fos creat? —Enmig d'un món desorientat per mil ideologies i opinions, admeto Jesús com aquell que dóna sentit definitiu a la meva vida? —Enmig d'una civilització que margina la fe, adoro Jesús com aquell en qui reposa plenament l'Esperit de Déu»?

I una darrera pregunta: —El meu “sí” a Jesús, és tan absolut que també jo, com Joan, proclamo als qui conec i m'envolten: «Us dono testimoni que Jesús és el fill de Déu!»?