La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

El Baptisme del Senyor (C)

Podcast Descarregar
1ª Lectura (Is 40,1-5.9-11): «Consoleu, consoleu el meu poble», diu el vostre Déu. «Parleu amorosament a Jerusalem, crideu i digueu-li que s'ha acabat la seva servitud, ha estat perdonada la seva culpa: ha rebut de mans del Senyor doble pena per tots els seus pecats».

Escolteu una veu que crida: «Obriu en el desert una ruta al Senyor, aplaneu en l'estepa un camí per al nostre Déu. S'alçaran les fondalades i s'abaixaran les muntanyes i els turons, la serralada es tornarà una plana, el terreny escabrós serà una vall. Llavors apareixerà la glòria del Senyor i la veurà tothom alhora. La boca del Senyor ho ha dit».

Puja en una muntanya ben alta, missatger que anuncies a Sió la bona nova! Tu que portes bones noves a Jerusalem, alça ben fort el teu crit, alça'l ben fort, no tinguis por! Digues a les viles de Judà: «Aquí teniu el vostre Déu! El Senyor Déu arriba amb poder, el seu braç domina tota cosa, l'acompanya el fruit de la seva victòria, el precedeixen els seus trofeus; vetlla com un pastor pel ramat, l'aplega amb el seu braç, porta al pit els anyells, acompanya les ovelles que crien».
Salm responsorial: 103
R/. Beneeix el Senyor, ànima meva, Senyor, Déu meu, que en sou de gran.
Senyor, Déu meu, que en sou, de gran! Aneu vestit d'esplendor i de majestat, us embolcalla la llum com un mantell. Heu estès el cel com una vela, i dalt les aigües us heu fet un palau.

Preneu els núvols per carrossa i avanceu sobre les ales dels vents, teniu els vents per missatgers, el foc i les flames per executar les ordres.

Que en són, de variades, Senyor, les vostres obres, i totes les heu fetes amb saviesa. La terra és plena de les vostres criatures. Aquí teniu el mar, immens per totes bandes, són incomptables els animals que s'hi mouen, des dels més petits fins als més grans.

Tots esperen de la vostra mà que els doneu l'aliment al seu temps: els el doneu, i ells l'arrepleguen, així que obriu la mà, mengen a desdir.

Però si deixeu de mirar-los es desconcerten, si els retireu l'alè, expiren i tornen a la pols d'on van sortir. Quan envieu el vostre alè, reneix la creació, i renoveu la vida sobre la terra.
2ª Lectura (Tt 2,11-14; 3,4-7): Estimat: s'ha revelat l'amor de Déu, que vol salvar tots els homes, i ens ensenya que abandonem la impietat i els desigs mundans, per viure en aquest món una vida de sobrietat, de justícia i de pietat, mentre esperem que es compleixi feliçment la nostra esperança, que es manifesti la glòria de Jesucrist, Déu gran i salvador nostre. Ell s'entregà a si mateix per nosaltres, per rescatar-nos de l'esclavatge de les culpes, deixar-nos nets i fer de nosaltres un poble ben seu, apassionat per fer el bé.

Quan s'ha revelat la bondat de Déu, salvador nostre, i l'amor que ell té als homes, no l'han mogut les obres que nosaltres podíem haver fet, sinó la seva bondat que ens salva amb un bany d'aigua regenerador i amb el poder renovador de l'Esperit Sant, que ell ha vessat a mans plenes sobre nosaltres per Jesucrist, el nostre salvador; així, justos per la seva gràcia, som hereus de la vida eterna, que des d'ara tenim dret a esperar.
Versicle abans de l'Evangeli (Cf. Lc 3,16): Al·leluia. Ve el qui és més poderós que jo. Ell us batejarà amb l'Esperit Sant i amb foc. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 3,15-16.21-22): En aquell temps, el poble vivia en l'expectació, i tots pensaven si Joan no fóra potser el Messies. Joan respongué dient a tothom: «Jo us batejo amb aigua, però ve el qui es més fort que jo, i jo no sóc digne ni de deslligar-li les corretges de les sandàlies: Ell us batejarà amb l'Esperit Sant i amb foc».

Tot el poble es feia batejar, i Jesús també fou batejat. Mentre pregava, el cel s'obrí, i l'Esperit Sant baixà cap a Ell en forma visible, com un colom, i una veu digué des del cel: «Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut».

«Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut»

+ Mn. Joan BUSQUETS i Masana (Sabadell, Barcelona, Espanya)

Avui, contemplem Jesús ja adult. L'Infant del Pessebre arriba a ser un home complet, madur i respectable, i arriba el moment en el qual ha de treballar en la feina que el Pare li havia confiat. És així com el trobem a l'hora d'encetar aquesta tasca en el Jordà: incorporat a la fila dels homes del seu temps que anaven a escoltar Joan, tot demanant-li el bany del baptisme, com a signe de neteja i renovació interior.

Allí és descobert i assenyalat per Déu: «Mentre pregava, el cel s'obrí, i l'Esperit Sant baixà cap a Ell en forma visible, com un colom, i una veu digué des del cel: ‘Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut’» (Lc 3,21-22). És l'etapa preparatòria del gran camí que es disposa a emprendre i que el conduirà fins la Creu. És el primer acte de la seva vida pública, la seva investidura com a Messies.

És també el proemi del seu estil de fer: no obrarà amb violència, ni amb crits i soroll, sinó amb silenci i suavitat. No trencarà la canya que s'esberla, sinó que l'ajudarà a mantenir-se ferma. Obrirà els ulls als cecs i alliberarà els captius. Els senyals messiànics que descrivia Isaïes, s'acompliran en Ell. Nosaltres en som els beneficiaris perquè, com llegim avui en la carta de sant Pau: «Ens ha salvat no per les bones obres que podíem haver fet, sinó pel seu amor, mitjançant el bany regenerador i el poder renovador de l'Esperit Sant que Ell ha vessat abundosament sobre nosaltres (...). Així, fets justos per la seva gràcia, som, en esperança, hereus de la vida eterna» (Tt 3,5-7).

La festa del Baptisme de Jesús ha de recordar-nos el nostre propi Baptisme i els compromisos que en nom nostre van fer els nostres pares i padrins quan ens van presentar a l'Església per fer-nos deixebles de Jesús: «El Baptisme ens ha alliberat de tots els mals, que són els pecats, però amb la gràcia de Déu hem de complir totes les coses bones» (Sant Cesari d'Arles).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Reconeix, cristià, la teva dignitat i, ja que has estat fet partícip de la naturalesa divina, no pensis en tornar amb un comportament indigne a les antigues vileses... ¡Perquè el teu preu és la sang de Crist!» (Sant Lleó el Gran)

  • «En el Baptisme som consagrats per l’Esperit Sant. La paraula ‘cristià’ significa això: consagrat com Jesús, en el mateix Esperit. Si voleu que els vostres nens esdevinguin autèntics cristians, ajudeu-los a créixer en l’escalfor de l’amor de Déu, a la llum de la seva Paraula» (Francesc)

  • «Pel baptisme, el cristià és sacramentalment assimilat a Jesús, el qual anticipa en el seu baptisme la seva mort i la seva resurrecció: [el batejat] ha d’entrar en aquest misteri d’abaixament humil i de penediment, ha de baixar a l’aigua amb Jesús per sortir-ne amb Ell, ha de renéixer de l’aigua i de l’Esperit per tal d’esdevenir, en el Fill, també ell un fill estimat del Pare i ‘viure en una vida nova’ (Rm 6,4) (...)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 537)