La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

5 de Febrer: Santa Àgata, verge i màrtir

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Lc 9,23-26): En aquell temps, Jesús deia a tothom: «Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui cada dia la seva creu i que em segueixi. Qui vulgui salvar la seva vida, la perdrà, però el qui la perdi per mi, la salvarà. Què en treu l'home de guanyar tot el món si es perd o es destrueix a ell mateix? Si algú s'avergonyeix de mi i de les meves paraules, el Fill de l'home s'avergonyirà d'ell quan vindrà en la seva glòria i en la glòria del seu Pare i dels sants àngels».

«Qui vulgui salvar la seva vida, la perdrà»

Rev. D. Jesús VEGA Mesa (San Antonio Abad de Tamaraceite, Espanya)

Avui celebrem la memòria de santa Àgata, verge martiritzada probablement durant la persecució de Deci. Tenim un instint natural que ens empeny a protegir-nos, a fugir del dolor i de la mort. Llevat de casos estranys, tots ens aferrem a aquesta vida. I, pel fet de voler salvar-la equivocadament, moltes vegades la perdem. Per tal de salvar veritablement aquesta vida, aparentment, cal perdre-la. Molts han mort en la lluita per defensar l'altre. Molts missioners i voluntaris han lliurat llurs vides tot treballant per defensar la justícia i anunciar el missatge de Jesús. No han perdut la vida; l'han guanyada!

Aquesta és la llei del cristià. Aquesta és la conseqüència d'esdevenir deixeble de Jesús. Si volem ésser els seus deixebles, Ell ho deixà ben palès: «Que es negui a ell mateix, que prengui cada dia la seva creu i que em segueixi» (Lc 9,23). No és possible ser al mateix temps "cristià" i còmode i egoista. El bon pare, la bona mare, saben que la seva responsabilitat és "lliurar la vida" pel fill: nits sens dormir, sacrificis, esforços, treball, paciència... Això és ésser cristià. Hom ha d'estar disposat a donar la vida en cada moment.

Així ho entengué santa Àgata, la santa nascuda a Sicília en el segle III. No era possible compaginar el seu decidit seguiment a Jesús i, alhora, fer cas de les pretensions del governador, que mirava d'obligar-la a crebantar la seva promesa de virginitat. Àgata, jove cristiana, rebé dures i cruels amenaces de mort. Ella, però, havia begut ja de la font de l'Evangeli: «Qui vulgui salvar la seva vida» (Lc 9,24). I suplicà la força del Senyor per tal de no defallir.

No és fàcil avui resistir les crides de la societat a una vida fàcil, còmoda i sense compromisos. Ens prometen una "salvació" que mai ens arribarà. Ens enganyen. Com santa Àgata, també avui nosaltres hem de pregar amb el Salm: «Guarda'm com la nineta dels ulls, empara'm a l'ombra de les teves ales, on no m'abasti l'injust que m'assalta, els enemics mortals que m'envolten» (Sl 17,8-9).

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «Àgata incita, fins i tot amb el seu nom (bondat), que tots l’imitin i, amb el seu exemple, ens ensenya que tothom immediatament ha d’esforçar-se, junt amb ella, per atènyer el bé veritable, que és només Déu» (Sant Metodi)

  • «Seguir Jesús és alegria, però seguir Jesús amb l’estil de Jesús, no amb l’estil del món» (Francesc)

  • «La intercessió dels sants. ‘Pel fet que els benaurats estan més íntimament units al Crist, consoliden tota l’Església en la santedat amb més eficàcia. (...) No paren d’intercedir per nosaltres prop del Pare, tot presentant els mèrits que, gràcies a l’únic Mitjancer de Déu i els homes, Jesucrist, van guanyar aquí a la terra servint en tot el Senyor (...). La seva sol licitud de germans ajuda molt la nostra feblesa (Concili Vaticà II)» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 956)