La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

13 de Juny: Sant Antoni de Pàdua, prevere i doctor de l’Església

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Lc 10,1-9): En aquell temps, el Senyor en designà uns altres setanta-dos i els envià de dos en dos perquè anessin davant seu a cada poble i a cada lloc per on ell mateix havia de passar. Els deia: «La collita és abundant, però els segadors són pocs. Pregueu, doncs, a l'amo dels sembrats que hi enviï més segadors. Aneu: jo us envio com anyells enmig de llops. No porteu bossa, ni sarró, ni sandàlies, i no us atureu a saludar ningú pel camí. Quan entreu en una casa, digueu primer: ‘Pau en aquesta casa’. Si allí hi ha algú que n'és digne, la pau que li desitgeu reposarà damunt d'ell; si no, tornarà a vosaltres. Quedeu-vos en aquella casa, menjant i bevent el que tinguin: el qui treballa, bé es mereix el seu jornal. No aneu de casa en casa. Si entreu en una població i us acullen, mengeu el que us ofereixin, cureu els malalts que hi hagi i digueu a la gent: ‘El Regne de Déu és a prop vostre’».

«Digueu a la gent: ‘El Regne de Déu és a prop vostre’»

+ Fra Josep Mª MASSANA i Mola OFM (Barcelona, Espanya)

Avui, dia de sant Antoni, veiem en l’Evangeli com Jesús envia 72 deixebles a predicar, d’una manera simple i evangèlica. En primer lloc, aquesta predicació ha de ser pacífica i pacificadora: «Pau en aquesta casa» (Lc 10,5). I segonament, el tema de la prèdica ha de ser anunciar el Regne: «El Regne de Déu és a prop vostre» (Lc 10,9). Aquesta és la manera com Jesús predicava amb la seva paraula, amb les seves paràboles i amb tota la seva vida.

Antoni fou un gran predicador i va anunciar el Regne d’aquesta forma evangèlica; i ho feia des d’un coneixement profund, meditat i viscut de l’Evangeli. Sant Francesc li va escriure una carta donant-li l’encàrrec d’ensenyar la teologia als frares joves, instruint-los també sobre com havia de ser la seva predicació quan anaven pel món. Els deia: «La predicació s’ha de fer amb les paraules que dóna l’Esperit Sant i no treure-les de la pròpia collita. La paraula és viva quan parlen les obres. Menys paraules, us ho suplico, i que parlin les obres!».

El papa Francesc donava recentment uns consells semblants a uns novells sacerdots, el dia de la seva ordenació, i els recomanava això: «Llegiu i mediteu assíduament la paraula de Déu, per a creure el que heu llegit, per a ensenyar el que heu après, i per a viure el que heu ensenyat!». No es pot dir més en tan poques paraules!

Nosaltres, els cristians, som enviats per Jesús, com ho foren aquests 72 deixebles, amb la missió de predicar la pau i anunciar el Regne: fem-ho, com ens diu sant Antoni, amb un bon bagatge d’Evangeli, amb paraules de l’Esperit Sant, i sobretot amb les obres. I tal com ens diu el Papa: llegim i meditem l’Evangeli i ensenyem-lo tot vivint el que hem meditat i llegit. I no oblidem que l’Evangeli que meditem, prediquem i vivim amb les obres, és la mateixa persona de Jesús.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «La caritat és l’ànima de la fe, la fa viva; sense l’amor, la fe mor» (Sant Antoni de Pàdua)

  • «Sant Antoni de Pàdua parla de l’oració com d’una relació d’amor, que impulsa l’home a conversar dolçament amb el Senyor, creant una alegria inefable, que suaument envolta l’ànima en oració» (Benet XVI)

  • «Jesús, el Senyor, ha dotat la seva comunitat d’una estructura que perseverarà fins al ple acabament del Regne. Hi ha d’antuvi l’elecció dels Dotze amb Pere com a cap; representant les dotze tribus d’Israel, són les pedres fonamentals de la nova Jerusalem. Els Dotze Doce i els altres deixebles participen de la missió del Crist, del seu poder, però també de la seva sort. Amb tots aquests actes, el Crist prepara i edifica la seva Església» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 765)