Un equip de 200 mossens comenta l'Evangeli del dia
200 mossens comenten l'Evangeli del dia
Contemplar l'Evangeli d'avui
Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)
»Pare, vull que els qui m'has confiat estiguin amb mi allà on jo estic i vegin la meva glòria, la glòria que m'has donat perquè m'estimaves des d'abans de crear el món. Pare bo, el món no t'ha conegut, però jo t'he conegut, i ells han reconegut que tu m'has enviat. Jo els he fet conèixer el teu nom, i els el faré conèixer més encara, perquè l'amor amb què m'has estimat estigui en ells, i jo també hi estigui».
«Que tots siguin u, com tu, Pare, estàs en mi i jo en tu»
Mn. Joaquim MESEGUER García (Rubí, Barcelona, Espanya)Avui veiem com la pregària de Jesús s’adreça a favor dels deixebles de tots els temps, dels d’aquell moment i dels que vindrien després gràcies al testimoniatge dels cristians de totes les generacions: «Pare sant, no prego només per ells, sinó també pels qui creuran en mi gràcies a la seva paraula» (Jn 17,20). El desig de Jesús no abasta solament l’extensió del Regne de Déu, sinó també la seva unitat; i en això es posa de manifest la catolicitat de l’Església: «Que tots siguin u, com tu, Pare, estàs en mi i jo en tu» (Jn 17,21). I aquest “tots” es refereixen a tots els cristians de totes les èpoques i d’arreu del món: tots vivint en comunió amb Aquell que és l’únic Déu veritable al si de l’Església que és una.
Un dels deixebles que Jesús tenia en el seu cor, i pel qual pregà, fou sant Bernat de Claravall (1090-1153), gran renovador de la vida cristiana i del monaquisme als inicis del segon mil•lenni. Amb la mirada i el pensament posats en el Crist, sant Bernat pregava i treballava per la unitat de l’Església, per la comunió entre els germans i per la vivència d’una vida autènticament cristiana amb l’extensió del Regne de Déu. Fonamentat en l’amor a Déu, sant Bernat exhortava els seus monjos a viure en la caritat, per assolir així la unitat en un mateix i en l’Església: «Estimem-nos, perquè som estimats: és el nostre interès i l’interès dels nostres. En allò que estimem, nosaltres hi reposem; a aquells que estimem, els oferim el nostre repòs. Estimar en Déu significa tenir caritat; buscar de ser estimats per Déu, vol dir servir la caritat».
Seguint els ensenyaments de sant Benet, Sant Bernat s’aplicà en l’escola del servei diví i així ens mostrà la importància de la vida comunitària en la fe cristiana.
Pensaments per a l'Evangeli d'avui
«Totes les altres coses fora de Déu poden ocupar l’ànima i el cor de l’home, però no el poden saciar» (Sant Bernat de Claravall)
«Davant els complexos raonaments dialèctics del seu temps, Bernat insisteix que només Jesús és “mel a la boca, càntic a l’orella, alegria al cor” (d’aquí el títol de “Doctor mellifluus”)» (Benet XVI)
«Malgrat això, la religió cristiana no és pas una ‘religió del Llibre’. El cristianisme és la religió de la ‘Paraula’ de Déu, ‘no d’una paraula escrita i muda, sinó de la Paraula encarnada i vivent’ (S. Bernat). Perquè no es redueixi a lletra morta, cal que el Crist (...) ens ‘obri -per l’Esperit Sant- el sentit de les Escriptures» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 108)
22 de desembre
Diumenge 4 (C) d'Advent
Video de l’Evangeli i comentari
_______
Aquests dies demanem la teva ajuda per acabar de cobrir el pressupost de 2024
Pots fer el teu donatiu ara aquí
_______