La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

  evangeli.net  

Benvolgut amic / benvolguda amiga:

 

En aquests dies nadalencs, Temes·evangeli.net està contemplant la vida de Jesús a través del Misteris de Goig:

 

. “L’Anunciació” i/o “L’Encarnació del Fill de Déu” (clica aquí).

 

. “La Visitació de la Verge Maria a la seva cosina santa Isabel” (clica aquí).

 

. “El naixement de Jesús a Betlem” (clica aquí).

 

Abordem directament el 5è Misteri (ho fem en 2 parts) i reservem el comentari sobre el 4t per a la festa de la “Presentació del Senyor” (2 de febrer).

 

***

 

El “Nen perdut i trobat al Temple” és el “misteri sorpresa”: Jesús desconcerta tots. Per primera vegada, manifesta conscientment i explícita —amb paraules i fets— la seva condició divina... Per a Ell, a més, aquells foren uns dies d’un goig indescriptible: per primera vegada entrava al Temple, la casa del seu Pare, essent conscient d’això. De fet, s’hi sojornà allí... (ampliació: clica aquí).

 

1r) «Els pares de Jesús anaven cada any a Jerusalem amb motiu de la festa de Pasqua » (Lc 2,41). La família de Jesús —la Sagrada Família— és practicant i observant de la Llei (ampliació: clica aquí). Crida l’atenció llur generosa pietat: Santa Maria i sant Josep —els dos, el matrimoni— anaven al Temple cada any, sens faltar mai a aquesta trobada (les dones i els nens no estaven obligats). Això implicava “renunciar al Nen” tot deixant-lo uns dies —gairebé dues setmanes— amb algú de confiança a Natzaret: per a la Verge Maria era un sacrifici enorme!

 

2n) «Quan Ell tenia dotze anys, hi van pujar a celebrar la festa, tal com era costum» (Lc 2,42). Hom comprèn la joia de Maria: per fi, podia pelegrinar tota la família unida i no li era menester desprendre’s del Fill per anar a Jerusalem. I, nogensmenys...

 

Com veiem, Jesús fou educat en la religió dels seus pares. Lògic! Quin idioma parlava Jesucrist? El del seus pares. Quin menjar? El del seus pares. Quina religió? La dels seus pares. Anys més tard, Jesucrist fundà una altra religió (ampliació: clica aquí). Però, hauria pogut fundar el cristianisme si els seus pares no l’haguessin ensenyat a pregar com jueu que era?

 

3r) «El noi es quedà a Jerusalem sense que els seus pares se n'adonessin» (Lc 2,43). Que no se n’adonessin els seus pares no es cap misteri: el que no entenem és per què Jesús no els ho advertí. Evidentment, Ell era conscient del que feia i del que succeiria... Per què ho va fer? Gran misteri! En tot cas: Ell és Déu i —per primera vegada— es troba a la seva “Casa”, amb ple coneixement de causa (ampliació: clica aquí). I aprofita per a “créixer” tot preguntant i debatent amb els doctors de la Llei. Un nen enmig dels doctors (cf. Lc 2,46): quelcom inèdit i inimaginable! És Déu i, malgrat tot, la seva Santíssima Humanitat s’obre pas vers la maduresa. Vol avançar com qualsevol altre ésser humà: pregant, estudiant, preguntant...

 

4t) «Al cap de tres dies el van trobar al temple» (Lc 2,43). Bo i romanent en el misteri, comencem a entreveure l’ombra del Sepulcre: Maria ha d’experimentar el que és viure amb “Jesucrist desaparegut” durant tres dies (ampliació: clica aquí). Ella ho aniria descobrint a poc a poc, però Déu ja l’estava preparant per quan arribés “l’hora” (cf. Jn 12,23; Mt 26,45).

 

Antoni Carol i Hostench, pvre.

(Coordinador General d’evangeli.net)

evangeli.net
"Contemplar l'Evangeli d'avui" (Evangeli + meditació)
"Master·evangeli.net" (Evangeli + teologia)
"L’Evangeli d’avui per a la família" (Evangeli d'avui + imatge + catequesis)
Si desitges SUBSCRIURE UN AMIC, clica aquí i segueix les indicacions: és molt fàcil!
pixel tracking