La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

1 de maig: Sant Josep, obrer
Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 13,54-58): En aquell temps, Jesús arribà al seu poble i instruïa la gent a la sinagoga. Ells se n'estranyaven i deien: «D'on li vénen, aquesta saviesa i aquests miracles que fa? ¿No és el fill del fuster? La seva mare, ¿no és aquella que es diu Maria? Els seus germans, ¿no es diuen Jaume, Josep, Simó i Judes? I les seves germanes, ¿no viuen totes entre nosaltres? D'on li ve, tot això?». I no eren capaços d'acceptar-lo. Jesús els digué: «Un profeta només és menyspreat al seu poble i a casa seva». I no va fer allí gaires miracles, perquè ells no tenien fe.

«D'on li ve tot això?»

Mn. Xavier PARÉS i Saltor (La Seu d'Urgell, Lleida, Espanya)

Avui celebrem la festa de sant Josep obrer. És un dia festiu per a descansar del treball quotidià, i celebrem la Festa del Treball. Els treballadors i els seus sindicats solen aprofitar aquest dia per a fer les seves reivindicacions en defensa de llurs drets. L'Església ens posa, avui, l'exemple de sant Josep, el fuster de Natzaret, que va ser un model de treball per a sostenir la seva família i desenvolupar el seu ofici. Aquesta és la forma normal de viure en aquest món, guanyant-nos el pa de cada dia amb el suor de nostre treball. El drets humans ens diuen que tota persona té dret a un treball digne i ben remunerat. És així com complim amb els nostres deures i ens guanyem el salari que ens correspon. Sant Ambròs diu que «és un homicidi negar a un home el salari que necessita per a viure». Avui, l'Església prega pel món del treball, perquè tot treballador pugui complir els seus deures i viure amb dignitat.

El mateix Evangeli ens presenta Jesús com a «fill del fuster» (Mt 13,56), en el seu poble de Natzaret on es va criar i on va viure la major part dels anys de la seva vida terrenal. Tot i amb això, la gent de Natzaret no van arribar a conèixer la persona de Jesús. Es creien que el coneixien, però no en sabien res. Per això no es podien explicar d'on li venia la saviesa i el poder de fer miracles.

I nosaltres, els cristians, coneixem Jesús? També som del seu poble, del poble de Déu, de l'Església, i ens podria passar com als habitants de Natzaret, que no el coneixien prou bé. Si de qualsevol persona en podem aprendre coses positives i bones, molt més en podem aprendre de Jesús de Natzaret. Bo i escoltant l'Evangeli de cada dia és la manera com coneixem i aprenem moltes coses bones de Jesús. És així com enriquirem la nostra vida i la nostra fe. Demanem-ho a sant Josep, que tan bé va saber tenir cura de Jesús i estimar-lo.

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «La donació de sant Josep es presenta trenada d’amor fidel, de fe amorosa, d’esperança confiada. Per això la seva festa és un bon moment per a què tots renovem el nostre lliurament a la vocació de cristians» (Sant Josepmaria)

  • «Cal viure una espiritualitat que ajudi els creients a santificar-se a través del seu treball, imitant sant Josep. El seu testimoni mostra que l’home és subjecte i protagonista del treball» (Benet XVI)

  • «Per la seva obediència a Maria i a Josep, pel seu treball humil durant molts anys a Natzaret, Jesús ens dóna exemple de santedat en la vida diària de la família i del treball» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 564)